Cette leçon contient 17 diapositives, avec diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 60 min
Éléments de cette leçon
Curriculum vitae
Slide 1 - Diapositive
Nu Nederlands 3.4
Slide 2 - Diapositive
Lesdoelen
Aan het einde van de les:
Weet je wat een curriculum vitae is
Weet je wat het doel is van een curriculum vitae
Weet je welke onderdelen in een curriculum vitae horen
Heb je je eigen curriculum vitae gemaakt en gedeeld met je docent Nederlands
Slide 3 - Diapositive
Programma
- Uitleg cv
- Uitleg opdracht cv
Slide 4 - Diapositive
Wat is een curriculum vitae?
Curriculum vitae is Latijn voor het woord ‘levensloop’. De afkorting voor curriculum vitae is cv. Een curriculum vitae is een document waarin je puntsgewijs een overzicht geeft van o.a. je persoonlijke gegevens, opleiding, werkervaring en nevenactiviteiten
Slide 5 - Diapositive
Wat is het doel van een curriculum vitae?
Het doel van een curriculum vitae is om een werkgever snel een goed overzicht te geven over wat jij allemaal in je mars hebt. Je kunt een cv dus zien als een brochure over jezelf voor de werkgever. Daarmee is het een belangrijk document op weg naar een nieuwe baan.
Slide 6 - Diapositive
https://youtu.be/GezAcbz5hGE
Slide 7 - Diapositive
Welke informatie zet je in je curriculum vitae?
1. Je persoonlijke informatie
2. Een foto
3. De opleidingen en stages die je hebt gevolgd
4. Je werkervaring
5. Je vaardigheden
6. Overige: talen, rijbewijzen, hobby’s
Slide 8 - Diapositive
1. Je persoonlijke informatie
Je begint natuurlijk met wat gegevens over jezelf. Het is namelijk wel zo handig dat de lezer weet wie je bent. Hierin staat dus: je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en geboorteplaats.
Slide 9 - Diapositive
2. Een foto
Een foto zegt meer dan duizend woorden, daarom mag deze niet ontbreken uit jouw cv. Kies een foto waar je duidelijk op te zien bent, zonder andere mensen om je heen. Dus liever geen vakantiekiekje met zonnebril op. Gebruik van een sterk filter is natuurlijk ook niet handig; je moet wel herkenbaar zijn 😉
Slide 10 - Diapositive
Slide 11 - Diapositive
3. De opleidingen en stages die je hebt gevolgd
Dan is het nu tijd om alles op te schrijven wat je aan school hebt gedaan: in ieder geval de middelbare school en hogere opleidingen zoals mbo. En vergeet vooral de stage niet, die laat zien dat je wat extra werkervaring hebt.
NB. Dit rijtje opleidingen zet je trouwens niet in chronologische volgorde, maar omgekeerd: wat je het meest recent hebt afgerond, zet je bovenaan.
Slide 12 - Diapositive
4. Je werkervaring
Naar werkervaring wordt vaak gevraagd door een werkgever. Zet hier dus alle werkervaring die je hebt opgedaan. Vermeld de titel van je functie, de naam van het bedrijf, hoe lang je er hebt gewerkt en geef een korte omschrijving van je werkzaamheden.
NB. Ook hierbij start je met je meest recente ervaring.
Slide 13 - Diapositive
5. Je vaardigheden
Bij een vacature of een bepaalde functie horen bepaalde vaardigheden en/of eigenschappen. Voor de opleiding Retail Medewerker is het bijvoorbeeld handig dat je goed met mensen kunt omgaan. Benoem in je cv vaardigheden en eigenschappen die je bezit en die tegelijkertijd handig zijn voor de functie die je graag wilt.
Slide 14 - Diapositive
6. Overige: talen, rijbewijzen, hobby’s
Zijn er verder nog zaken die interessant of leuk zijn voor een werkgever om te weten? Zet deze ook op je cv. Je kunt denken aan vrijwilligerswerk, talen die je spreekt, dingen die je graag in je vrije tijd doet, of je een rijbewijs hebt, enz.
Slide 15 - Diapositive
En dan nog dit...
Het is belangrijk dat een curriculum vitae er netjes uitziet. Er mogen geen spelfouten of typefouten inzitten. Ook moet de lay-out er goed uitzien. Dat betekent dat je gebruikt maakt van een goed leesbaar lettertype, opsommingstekens en een normale lettergrootte. Laat je cv altijd controleren door iemand, voordat je het cv verstuurd.
Het kan mooi en handig zijn om gebruik te maken van een bestaand template voor een cv. Doe je dat, houd er dan wel rekening mee dat de tekst gemakkelijk gaat verschuiven en verspringen.