Cette leçon contient 15 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 90 min
Éléments de cette leçon
2. Hitler doet zijn intrede
Hitler doet zijn intrede
Slide 1 - Diapositive
Het ontstaan van de aarde
Hitler komt aan de macht
Na zijn gevangenisstraf ging Hitler door. In 1933 werd hij verkozen tot bondskanselier (hoofd van de regering). De andere partijen hoopten zo greep op hem te houden, maar Hitler schafte onmiddellijk de democratie en de Grondwet af. Na het overlijden van president von Hindenburg in 1934 werd Duitsland een éénpartijstaat met aan het hoofd één man: Hitler, der Führer (de leider).
Duitsland veranderde van een democratie in een dictatuur...
Slide 2 - Diapositive
Het ontstaan van de aarde
Hitler komt aan de macht
Democratie = staatsvorm waarin de bevolking, meestal door vertegenwoordigers die zij regelmatig kan kiezen, kan bepalen wat er gebeurt
Dictatuur = een regeringsvorm waarin alle macht (het machtsmonopolie) bij één persoon (een dictator) of bij een kleine groep mensen, bijvoorbeeld een politieke partij of familie, berust.
Slide 3 - Diapositive
Democratie
Dictatuur
x
Meerderheid beslist
één persoon beslist
Iedereen is gelijk
Niet iedereen is gelijk
Burgers hebben inspraak en controle
Burgers hebben geen inspraak en controle
Iedereen heeft dezelfde rechten
Niet iedereen heeft dezelfde rechten
Slide 4 - Question de remorquage
schooltv.nl
Slide 5 - Lien
Wat kan Hitler goed waardoor hij aan populariteit wint?
Slide 6 - Question ouverte
Hoe heet de partij van Hitler?
A
NSDAP
B
NSAP
C
DSAP
D
PSNAD
Slide 7 - Quiz
"De partij van Hitler was van bij de start een populaire partij"
A
Waar
B
Niet waar
Slide 8 - Quiz
Wie is volgens Hitler verantwoordelijk voor de diepe economische crisis in Duitsland?
Slide 9 - Question ouverte
Wat gebeurt er met opstandelingen die het niet eens zijn met Hitler?
Slide 10 - Question ouverte
Wat wil Hitler doen met Europa?
Slide 11 - Question ouverte
Het ontstaan van de aarde
Hitler komt aan de macht
Vreemd genoeg werd Hitler als dictator alleen maar populairder. Dat had veel te maken met het feit dat hij een echte meester in de propaganda was. Op massabijeenkomsten werd hij opgevoerd als de sterke man die wist wat hij wou. Hij was een zeer begaafd spreker: hij zweepte de in hun eer gekrenkte Duitsers op en gaf hen opnieuw een gevoel van nationale trots. Hij voerde hiervoor ook een eigen vlag, uniform en groet in. In dit verband spreekt men ook van indoctrineren.
Na een tijdje namen veel mensen zijn leugen voor waar aan, zonder er kritisch over na te denken. Hitler misbruikte voor dit doel ook het jonge filmmedium, waarmee hij propagandafilms liet maken. Veel mensen dachten toen nog dat een filmopname alleen maar de werkelijkheid kon tonen. Ze wisten niet dat Hitler opnamen in scène zette en zo leugens voor feiten liet doorgaan.
Slide 12 - Diapositive
Het ontstaan van de aarde
Hitler komt aan de macht
Slide 13 - Diapositive
Het ontstaan van de aarde
Hitler komt aan de macht
Hitler was geen voorstander van het communisme. Hij sloot een verbond met Italië (Mussolini) en Japan om het communisme te bestrijden.
De werkloosheid in Duitsland bestreed hij door de fabrieken oorlogstuigen te laten maken. Hij legde autowegen aan en versterkte het leger. In 1936 bezette hij de gedemilitariseerde zone. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk reageerden niet, uit vrees voor een nieuwe oorlog. Achteraf beschouwd was dit een grote vergissing, want Hitler voelde zo hun zwakte. In 1938 dwong hij Oostenrijk om zich bij Duitsland aan te sluiten en dwong hij Europa om Sudetenland, een Tsjechisch grensgebied, aan Duitsland af te staan. In 1939 werd de rest van Tsjechië ingelijfd. Frankrijk, België en het Verenigde Koninkrijk voelden de dreiging van een nieuwe oorlog: er kwam een mobilisatie .