Christendom les 1 - zelfstandig

Christendom in een notendop
1 / 42
suivant
Slide 1: Diapositive
GodsdienstMiddelbare schoolhavoLeerjaar 4

Cette leçon contient 42 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Christendom in een notendop

Slide 1 - Diapositive

Belangrijke begrippen
Vandaag ga je leren over het christendom. Daar is veel over te zeggen, maar in ieder geval ga je leren over onderstaande zaken: 
  • Sacrament
  • Hoofdstromingen
  • Christelijke feesten
  • Waar draait het om in de kern van het christendom? Navolging van Jezus, naastenliefde en dubbelgebod, 
  • Waarom werd Jezus gekruisigd?
  • Waarom is Jezus' opstanding uit de dood voor christenen uiterst belangrijk,

Slide 2 - Diapositive

Lesoverzicht
  1. Bekijken resultaten HW (LessonUp jodendom)
  2. Introductie christendom 
  3. Zelfstandig aan het werk met LessonUp christendom (keuzes)
  4. HW = LessonUp afmaken.

Slide 3 - Diapositive

Inleiding Christendom
  • Bijzondere geboorte: zoon van God?
  • Doop als "startschot" van Jezus' missie. 
  • Gekruisigd door twee invloeden: religie + politiek. 
  • Het verhaal gaat dat...(een leeg graf)
  • "het is goed voor jullie dat Ik ga, want als Ik niet ga zal de pleitbezorger niet bij jullie komen, maar als Ik weg ben, zal Ik Hem naar jullie zenden". (Johannes 16:7)
  • "Geboortedag" van de kerk. 

Slide 4 - Diapositive

Aan de slag.
Jullie gaan leren over het christendom. Werk door deze lessonup heen. Je kiest 1 verdiepingsroute, naast de basisdia's. Let op de stickers. 
Paars = basiskennis
Andere kleuren = een bepaalde verdieping. Kies 1 kleur om naast de basiskennis te doen.
Rood = feestdagen van christelijk geloof
Geel = kruisging van Jezus
Blauw = opstanding uit de dood van Jezus
Oranje = geboorte van de kerk

Slide 5 - Diapositive

Zoek op wat een sacrament is. Vergelijk in ieder geval twee definities. Noteer hier vervolgens in jouw woorden wat een sacrament is.

Slide 6 - Question ouverte

Er zijn in sommige stromingen van het christendom veel sacramenten, zoals in het rooms-katholicisme. Toch zijn er slechts 2 sacramenten die bij alle christenen belangrijk zijn. Welke twee zijn dit?

Slide 7 - Question ouverte

Route: Feestdagen
Het christendom kent aardig wat feesten, die samen "het kerkelijk jaar" invullen. Er wordt eigenlijk van feest naar feest toegeleefd, die allemaal te maken hebben met de persoon Jezus. Althans, de bekendste feestdagen. Bij stromingen als rooms-katholiek en oosters-orthodox heb je nog veel meer feestdagen die bij bepaalde heiligen horen. Daar gaan we nu niet op in, want we moeten eerst de basis kennen. 
Ben jij benieuwd wat de feestdagen van het christendom zijn en wat ze betekenen? Kies dan deze opdracht. Plak deze link in een nieuw tabblad, en lees in de padlet de verdere uitleg bij "feestdagen". 
https://padlet.com/speters113/6afkkbmx7x6ag0zl

Slide 8 - Diapositive

Route: de kruisiging van Jezus
Als je kiest voor dit onderdeel, staan er een paar dingen op het programma:
  1. Stukje lezen (tekst van dhr. Peters)
  2. Check-vraag of je het begrepen hebt.
  3. De diepte in: het verhaal van Jezus kruisiging lezen / filmpje kijken. 
  4. Geloof begrijpen: wat geloven christenen over wat er écht, onzichtbaar, gebeurde toen Jezus gekruisigd werd?
  5. In eigen woorden uitleggen waarom de kruisiging van Jezus zo belangrijk is voor christenen.

Slide 9 - Diapositive

Kruisiging van Jezus
Wanneer je de kruisging van Jezus beter begrijpt, begrijp je ook meer van de kern van het christendom. Er was namelijk een bepaalde spanning rondom het optreden van Jezus in het gebied van Israël, die te maken had met zijn onderwijs en daden. Jezus zei behoorlijk confronterende dingen over rijken, over hypocrieten, over eigenlijk iedereen die dacht dat hij of zij wel zo'n goed mens was, dat God niets meer te zeggen had. En dan zij Jezus ook nog van die godslasterlijke dingen als: "mijn vader (God) en ik zijn één. Wie mij ziet, ziet mijn vader." Religieuze leiders van de joden waren daar absoluut niet blij mee, en zagen Jezus als een bedrieger die God beledigde met dergelijke uitspraken.

Ook was er een bijzondere verwachting bij veel joden: dat er een messias zou komen. Een door God gestuurde koning die het voor de joden zou opnemen en het land Israël weer zelfstandig zou maken. Het werd namelijk in die tijd overheerst door de Romeinen. Veel joodse mensen hadden het idee dat deze Jezus van Nazaret wel eens de messias kon zijn. En daar zaten de Romeinen dan weer niet op te wachten, gezien het feit dat hij opstanden kon gaan veroorzaken. 

Slide 10 - Diapositive

Leg uit welke twee "groepen" Jezus gevaarlijk vonden, waardoor hij uiteindelijk gekruisigd werd.

Slide 11 - Question ouverte

Kiezen: filmpje of lezen
Filmpje: In de volgende dia is een filmpje van 4:26 minuten. Die kan je bekijken als je oortjes hebt. Evt. op je telefoon op te zoeken als "DUTCH CHRISTIAN - BIJBELPROJECT DEEL 19" op youtube. 

Lezen: Je kan ook kiezen om de tekst uit de Bijbel te lezen over de kruisiging. Dat zijn de dia's na het filmpje. Het voordeel van deze laatste methode is dat je nog net wat meer meekrijgt van het verhaal. In de Bijbel staat het verhaal hoe christenen het lezen en met elkaar over praten.

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Vidéo

De kruisiging van Jezus in de bijbel
     Evangelie volgens Marcus, hoofdstuk 14, vers 61 t/m 64
[61] Maar Hij bleef zwijgen en antwoordde niet. Toen vroeg de hogepriester Hem: ‘Bent U de messias, de Zoon van de Gezegende?’ [62] Jezus zei: ‘Dat ben Ik, en u zult de Mensenzoon zien zitten aan de rechterhand van de Machtige en Hem zien komen met de wolken van de hemel.’ [63] De hogepriester scheurde zijn kleren en zei: ‘Waarvoor hebben we nog getuigen nodig? [64] U hebt de godslastering gehoord; wat is uw oordeel?’ Allen oordeelden dat Hij schuldig was en de doodstraf verdiende. [65] Toen begonnen sommigen Hem te bespuwen; ze blinddoekten Hem en sloegen Hem en zeiden: ‘Profeteer nu maar!’, en ook de dienaren gaven Hem vuistslagen.

Slide 14 - Diapositive

De kruisiging van Jezus in de bijbel
     Evangelie volgens Marcus, hoofdstuk 15, vers 1 t/m 5
    
 [1] ’s Ochtends in alle vroegte kwamen de hogepriesters, de oudsten en de schriftgeleerden en het hele Sanhedrin in vergadering bijeen. Nadat ze Jezus geboeid hadden, leidden ze Hem weg en leverden Hem over aan Pilatus.
     [2] Pilatus vroeg Hem: ‘Bent U de koning van de Joden?’ Hij antwoordde: ‘U zegt het.’ [3] De hogepriesters brachten allerlei beschuldigingen tegen Hem in. [4] Pilatus vroeg Hem toen: ‘Waarom antwoordt U niet? U hoort toch waar ze U allemaal van beschuldigen?’ [5] Maar Jezus zei helemaal niets meer, tot verwondering van Pilatus.

Slide 15 - Diapositive

De kruisiging van Jezus in de bijbel

     Evangelie volgens Marcus, hoofdstuk 15, vers 21 t/m 27

Toen brachten ze Hem naar buiten om Hem te kruisigen. [21] Ze dwongen een voorbijganger die net de stad binnenkwam, Simon van Cyrene, de vader van Alexander en Rufus, om het kruis te dragen. [22] Ze brachten Hem naar Golgota, wat in onze taal ‘schedelplaats’ betekent. [23] Ze wilden Hem met mirre vermengde wijn geven, maar Hij nam die niet aan. [24] Ze kruisigden Hem en verdeelden zijn kleren onder elkaar; ze dobbelden erom wie wat zou krijgen. [25] Het was in het derde uur na zonsopgang dat ze Hem kruisigden. [26] Het opschrift met de aanklacht tegen Hem luidde: ‘De koning van de Joden’. [27] Samen met Hem kruisigden ze twee misdadigers, de een rechts van Hem, de ander links. 

Slide 16 - Diapositive

De kruisiging van Jezus in de bijbel
     Evangelie volgens Marcus, hoofdstuk 15, vers 16 t/m 20
    
 [16] De soldaten leidden Hem weg, het paleis (dat is het pretorium) in, en riepen de hele cohort bijeen. [17] Ze trokken Hem een purperen gewaad aan, vlochten een kroon van doorntakken en zetten Hem die op. [18] Daarna brachten ze Hem hulde met de woorden: ‘Gegroet, koning van de Joden!’ [19] Ze sloegen Hem met een rietstok op het hoofd en bespuwden Hem, en bogen onderdanig voor Hem. [20] Nadat ze Hem zo hadden bespot, trokken ze Hem het purperen gewaad uit en deden Hem zijn kleren weer aan.

Slide 17 - Diapositive

De kruisiging van Jezus in de bijbel
     Evangelie volgens Marcus, hoofdstuk 15, vers 29 t/m 32

[29] De voorbijgangers keken hoofdschuddend toe en dreven de spot met Hem: ‘Ach, kijk nou toch eens! Jij die de tempel afbreekt en in drie dagen weer opbouwt, [30] red jezelf toch door van het kruis af te komen.’ [31] Ook de hogepriesters en de schriftgeleerden maakten onder elkaar zulke spottende opmerkingen: ‘Anderen heeft Hij gered, maar zichzelf redden kan Hij niet; [32] laat die messias, die koning van Israël, nu van het kruis afkomen. Als we dat zien, zullen we geloven!’ Ook de twee andere gekruisigden beschimpten Hem.

Slide 18 - Diapositive

De kruisiging van Jezus in de bijbel

     Evangelie volgens Marcus, hoofdstuk 15, vers  33 t/m 39
[33] Op het middaguur viel er duisternis over het hele land, die drie uur aanhield. [34] Aan het einde daarvan, in het negende uur, riep Jezus met luide stem: ‘Eloï, Eloï, lema sabachtani?’, wat in onze taal betekent: ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt U Mij verlaten?’ [35] Toen de omstanders dat hoorden, zeiden enkelen van hen: ‘Hoor, Hij roept om Elia!’ [36] Iemand ging snel een spons halen, dompelde die in water met azijn, stak de spons op een stok en probeerde Hem te laten drinken, terwijl hij zei: ‘Laten we nu maar eens zien of Elia komt om Hem eraf te halen.’ [37] Nadat Jezus luid geroepen had, blies Hij de laatste adem uit. [38] En het voorhangsel van de tempel scheurde van boven tot onder in tweeën. [39] Toen de centurio, die recht tegenover Hem stond, Hem zo zijn laatste adem zag uitblazen, zei hij: ‘Werkelijk, deze mens was Gods Zoon.’

Slide 19 - Diapositive

Welke volgorde is correct over het verhaal van de kruisiging? Jezus ging van...naar...
A
Pilatus - bespotting - hogepriester - kruis -schedelplaats
B
Hogepriester - Pilatus - bespotting - schedelplaats - kruis
C
bespotting - hogepriester - Pilatus - kruis - schedelplaats
D
Schedelplaats -hogepriester - bespotting - kruis - Pilatus

Slide 20 - Quiz

Wat geloven christenen over de kruisdood van Jezus?
Toen Jezus aan het kruis stierf, gebeurde er volgens christenen iets bijzonders, iets kosmisch. Er stierf niet zomaar een man die veel pech had met zijn veroordeling, maar hier gebeurde iets wat moest gebeuren. Jezus werd gezien als het ware offer. Joden geloofden namelijk dat je elk jaar opnieuw een dierenoffer kon brengen naar God, en dat hij je dan zou vergeven voor verkeerde dingen. Christenen geloofden dat de dood van Jezus een offer voor iedereen was. Zo zei Johannes: "kijk, daar is het lam van God (Jezus) die de zonde van de wereld wegneemt!". Dus God die een offer bracht voor de mensen, in plaats van andersom. Een schrijver uit de Bijbel zegt het zo: 

     [25] Hij offert zichzelf daar niet telkens opnieuw; Hij is dus niet te vergelijken met de hogepriester die elk jaar het heiligdom binnengaat, met bloed dat het zijne niet is, [26] want dan zou Hij sinds de grondvesting van de wereld telkens opnieuw hebben moeten lijden. Nee, Hij (Jezus) heeft zich bij de voltooiing van de tijden eenmaal geopenbaard, om met zijn offer de zonde teniet te doen. [27] Mensen moeten eenmaal sterven en daarna volgt het oordeel. [28] Net zo zeker is het dat Christus, die eenmaal is geofferd om de zonden van velen te dragen, voor een tweede maal zal verschijnen, niet om opnieuw de zonde op zich te nemen, maar om te redden wie Hem verwachten.

Slide 21 - Diapositive

Wat denk jij, was Jezus 'het lam dat geslacht werd voor de zonden van de wereld'?
Ja, amen!
Nee
Ik weet het niet, eerlijk gezegd.

Slide 22 - Sondage

Opdracht over de kruisiging
Ga naar padlet via onderstaande link (kopiëren en daarna plakken in nieuwtabblad). Lees daar bij de kolom "kruisiging van Jezus" wat je moet doen. 
https://padlet.com/speters113/6afkkbmx7x6ag0zl

Slide 23 - Diapositive

Route: opstanding van Jezus
Nadat Jezus stierf aan het kruis, blijft het enkele dagen stil. Daarna gaan er verhalen de ronde over de opstanding van Jezus. Bij deze 'route' ga je de volgende dingen doen:
1. Stukje lezen (geschreven door dhr. Peters)
2. Check-vraag beantwoorden.
3. De diepte in: Bijbelteksten over de opstanding of een filmpje.
4. Lezen: wat geloven christenen over de opstanding?
5. Afsluitende opdracht in padlet noteren. 

Slide 24 - Diapositive

Inleiding: de opstanding van Jezus
Het christendom is een bijzonder geloof. Naast dat ze in God geloven als schepper van alles, geloven ze ook wat aparte feitjes. De belangrijkste daarvan is "dat Jezus waarlijk uit de dood is opgestaan." Dit gekke feitje is voor christenen zó belangrijk, dat als je dit feitje niet gelooft, je eigenlijk geen christen kan zijn. Waar komt dit verhaal van 'de opstanding van Jezus' vandaan? En waarom vinden christenen het zo belangrijk om dit te geloven? Waarom stort het geloof als een kaartenhuis in elkaar als je dit feitje weghaalt? Daarover leer je dadelijk nog meer. Ten eerste door kennis te maken met het verhaal van de opstanding. Ten tweede door wat diepere teksten te bekijken over dit bijzondere gebeuren. 

Slide 25 - Diapositive

Een zekere rijke man, Jozef, stond zijn gereserveerde graf af aan Jezus
Jezus graf was leeg, maar Jezus zelf werd nooit meer gezien.
Het lichaam van Jezus is later toch nog gevonden. Hij ligt begraven in de kerk in Jeruzalem.
Waar of niet waar? Sleep naar het juiste vak
Wel waar
Niet waar
Toen de 11 leerlingen van Jezus van een aantal vrouwen hoorden dat Jezus niet meer in het graf lag, vonden ze het maar kletspraat en wilden het niet geloven.

Slide 26 - Question de remorquage

Kiezen: filmpje of lezen
Filmpje: In de volgende dia is een filmpje van 5:36 minuten. Die kan je bekijken als je oortjes hebt. Evt. op je telefoon op te zoeken als "DUTCH CHRISTIAN - BIJBELPROJECT DEEL 20" op youtube. 

Lezen: Je kan ook kiezen om de tekst uit de Bijbel te lezen over de opstanding. Dat is de dia na het filmpje (Lucas 24:1-49). Het voordeel van deze laatste methode is dat je nog net wat meer meekrijgt van het verhaal. In de Bijbel staat het verhaal hoe christenen het lezen en met elkaar over praten.

Slide 27 - Diapositive

Slide 28 - Vidéo

Slide 29 - Lien

Welke uitspraak klopt niet over het verhaal van Jezus' opstanding?
A
Jezus stond op de derde dag na zijn kruisiging op uit de dood
B
De opgestane Jezus liep een eind mee met twee leerlingen, maar ze herkenden hem niet.
C
Toen Jezus uit de dood was opgestaan, zweefde hij die dag nog de lucht in naar de hemel.
D
De eerste personen die het lege graf aantroffen en geloofden in Jezus' woorden, waren vrouwen.

Slide 30 - Quiz

Wat geloven christenen over de de opstanding van Jezus?
Zojuist heb je gelezen dat christenen zelf ook in verwarring waren over het lege graf. Ze begrepen niet precies wat dit te betekenen had, en niet iedereen herkende Jezus in zijn opgestane lichaam. Het was dus niet opeens een super duidelijk geloof. Het geloof over wat al deze dingen te betekenen had, kwam bij de eerste christenen tot ontwikkeling. Ze redeneerden dat de opstanding van Jezus betekende dat God een totaal nieuw begin wilde hebben met mensen. Het was het bewijs dat Jezus niet zomaar een man, zomaar een leraar, of zomaar een profeet was. Nee, dit was Gods Zoon, de Messias, degene in wie heel de wereldgeschiedenis betekenis kreeg. In de allereerste preek van Petrus, de nieuwe leider van de Jezus-groep, sprak hij tot de menigte op een plein in Jeruzalem. Hij zei: 

     [22] Israëlieten, luister naar wat ik u zeg: Jezus van Nazaret is door God tot u gezonden, hetgeen gebleken is uit de grote daden en de wonderen en tekenen die God, zoals u bekend is, door zijn toedoen onder u heeft verricht. [23] Deze Jezus, die overeenkomstig Gods bedoeling en voorkennis is uitgeleverd, hebt u door goddelozen laten kruisigen en doden. [24] God heeft Hem echter tot leven gewekt en de last van de dood van Hem afgenomen, want de dood kon zijn macht over Hem niet behouden. (Handelingen van de apostelen, hoofdstuk 2, vers 22 t/m 24)


Slide 31 - Diapositive

Denk jij dat het waar is dat Jezus na drie dagen is opgestaan uit de dood?
Ja, amen!
Nee
Ik weet het niet, eerlijk gezegd.

Slide 32 - Sondage

Opdracht over de opstanding
Ga naar padlet via onderstaande link (kopiëren en daarna plakken in nieuwtabblad). Lees daar bij de kolom "opstanding van Jezus" wat je moet doen. 
https://padlet.com/speters113/6afkkbmx7x6ag0zl

Slide 33 - Diapositive

Route: de geboorte van de kerk
Nadat Jezus stierf aan het kruis, blijft het enkele dagen stil. Daarna gaan er verhalen de ronde over de opstanding van Jezus. Bij deze 'route' ga je de volgende dingen doen:
1. Stukje lezen (geschreven door dhr. Peters)
2. Check-vraag beantwoorden.
3. De diepte in: Bijbelteksten over de opstanding of een filmpje.
4. Lezen: wat geloven christenen over de opstanding?
5. Afsluitende opdracht in padlet noteren. 

Slide 34 - Diapositive

Inleiding: de geboorte van de kerk
De geboorte van de kerk? Dat klinkt vreemd. Kerken zijn toch gebouwen? Die kunnen toch niet geboren worden? En wat is dan DE kerk? Er zijn toch heel veel soorten kerken?
Het woordje 'kerk' komt van het oud-Griekse woord 'ecclessia', wat zoiets als 'samenkomen' of 'volksvergadering' betekent. Dat was in het begin wat de kerk was: mensen die waren gaan geloven dat je door Jezus op een totaal nieuwe manier naar het leven ging kijken. Ze hadden allemaal gezien of van anderen gehoord dat Jezus aan een kruis was gestorven. Maar daarna begonnen mensen te vertellen dat zijn graf leeg was, dat niemand hem kon vinden, maar dat Jezus zich toen aan verschillende mensen heeft laten zien. Hij zei dat degenen die hem vertrouwen geduldig moesten wachten in Jeruzalem. Hij zou hen namelijk 'de belofte' sturen. De Geest van de Waarheid. Hij zei ook: "het is beter voor jullie dat ik wegga, want als ik niet wegga, kan ik de trooster, de Geest van de Waarheid, niet naar jullie sturen." Het kleine groepje Jezus-fans (ongeveer 120 mannen en vrouwen) bleef in Jeruzalem. Ze bleven dagelijks bidden en verwachtten dat er iets zou gaan gebeuren. Op de dag van het joodse pinksterfeest, de dag dat lang geleden aan Mozes de tien geboden gegeven waren, gebeurde het: een windvlaag door het huis, een soort vlammen van vuur op de hoofden van van de gelovigen. De Geest van de Waarheid was gezonden. Nu kon elke gelovige hetzelfde contact met God hebben als dat Jezus met zijn Vader (God) had. Dit wordt wel de geboorte van de kerk genoemd. Vanaf toen gingen de gelovigen op pad om iedereen over Jezus te vertellen. . . 

Slide 35 - Diapositive

Bekijk de afbeelding. Wat is hier aan de hand?

Slide 36 - Question ouverte

Kiezen: filmpje of lezen
Filmpje: In de volgende dia is een filmpje van 5:36 minuten. Die kan je bekijken als je oortjes hebt. Evt. op je telefoon op te zoeken als "DUTCH CHRISTIAN - BIJBELPROJECT DEEL 20" op youtube. 

Lezen: Je kan ook kiezen om de tekst uit de Bijbel te lezen over de opstanding. Dat is de dia na het filmpje (Lucas 24:1-49). Het voordeel van deze laatste methode is dat je nog net wat meer meekrijgt van het verhaal. In de Bijbel staat het verhaal hoe christenen het lezen en met elkaar over praten.

Slide 37 - Diapositive

Slide 38 - Vidéo

Slide 39 - Lien

Welke van onderstaande antwoorden klopt niet met het verhaal van 'de geboorte van de kerk'?
A
Het feest wat bij de geboorte van de kerk hoort het "pinksteren".
B
Je zou de geboorte van de kerk ook wel "de komst van de Heilige Geest" kunnen noemen.
C
Er verschenen een soort vuurvlammetjes op hoofden van de Jezus-groep, als teken dat ze de Geest ontvingen.
D
De gelovigen gingen plotseling allemaal in dezelfde taal spreken toen ze de Geest ontvingen.

Slide 40 - Quiz

Opdracht over de geboorte van de kerk
Ga naar padlet via onderstaande link (kopiëren en daarna plakken in nieuwtabblad). Lees daar bij de kolom "geboorte van de kerk" wat je moet doen. 
https://padlet.com/speters113/6afkkbmx7x6ag0zl

Slide 41 - Diapositive

Check: welke begrippen begrijp je al? Waar heb je nog vragen?
Vandaag ga je leren over het christendom. Daar is veel over te zeggen, maar in ieder geval ga je leren over onderstaande zaken: 
  • Sacrament
  • Hoofdstromingen
  • Christelijke feesten
  • Waar draait het om in de kern van het christendom? Navolging van Jezus, naastenliefde en dubbelgebod, 
  • Waarom werd Jezus gekruisigd?
  • Waarom is Jezus' opstanding uit de dood voor christenen uiterst belangrijk,

Slide 42 - Diapositive