Autonoom en toegepast - mode

Autonoom en toegepast - mode
1 / 15
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 15 diapositives, avec diapositives de texte et 4 vidéos.

Éléments de cette leçon

Autonoom en toegepast - mode

Slide 1 - Diapositive

De Brabantse kunstenaar Bart Hess heeft een ‘slijmjurk’ gemaakt voor Lady Gaga. Dit voor een fotoshoot voor de Amerikaanse Vogue. Om de juiste kleur en textuur te krijgen, mengde Hess smurrie uit supermarkten, doe-het-zelf-zaken en speelgoedwinkels. Hess’ ‘slime-art’ was al eens te zien in Gaga's videoclip Born this way.
Hess staat bekend om zijn grenzeloosheid in materiaalgebruik en experimentele werk. De jurk is een verwijzing naar de geboorte van een kind dat 'slijmerig' ter wereld komt.
Lesdoelen
  • Je maakt kennis met de bedoeling van een modeshow
  • Je denkt na over de functie van kleding.
  • Je hebt zicht in hoe een statement gemaakt kan worden met mode
  • Je kent de begrippen: statement, controversieel, autobiografischcatwalk, modeshow, autonoom en toegepast
  • Je ontwerpt zelf een kledingstuk dat een bepaald concept laat zien.

Slide 2 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 3 - Vidéo

Spijkerbroek als toegepaste kunst. Want van origine is het een werkbroek. Nu zijn er veel variaties op gemaakt en is het een mode item. Het wordt dus minder functioneel waardoor je kunt zeggen dat het minder toegepast wordt, maar wellicht autonomer. het gaat om het imago, om de uitstraling, niet om een kwalitatief goede werkbroek te zijn die je tijdens een werkdag beschermt.
Vleesjurk als statement
De jurk die lady Gaga in 2010 op de rode loper droeg was gemaakt van echt vlees en bedoeld als statement. De media hebben hem beschreven als kritiek op dierenrechten, consumptie en de objectificatie van vrouwen. 

De jurk werd een symbool van de manier waarop sterren politieke boodschappen kunnen overbrengen door middel van hun kledingkeuzes.

Slide 4 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions




Van Beirendonck gebruikt zijn mode om een boodschap over te brengen. Soms subtiel, maar soms overduidelijk door het gebruik van grafische prints en symbolen.
Hier zien we een eerbetoon aan het jaar 3057, met als belangrijkste boodschap “WE NEED NEW EYES TO SEE THE FUTURE"

Slide 5 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 6 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Alexander McQueen
McQueen staat er om bekend controversieel te zijn. Zo naaide hij een pluk van zijn eigen haar op de plek waar normaal een label zit. Dit verwijst naar een traditie uit de Victoriaanse tijd waar het niet ongebruikelijk was dat een prostituee plukken van haar eigen haar verkocht.

Slide 7 - Diapositive

Zijn modedebuut was eveneens opmerkelijk en het was direct zichtbaar dat Mcqueen zich niet aan de norm hield. De modellen, die normaal gesproken als schoonheidsideaal gezien worden, waren tijdens zijn show vies, rommelig opgemaakt en zaten onder de blauwe plekken. We zouden dit aan het leven van Mcqueen kunnen koppelen. Hij heeft namelijk een jeugd gehad waarin hij mishandeld werd. Zijn werk, zoals zichtbaar in zijn eerste modeshow, kunnen door deze link als autobiografisch beschouwen.

Slide 8 - Vidéo

Mcqueen breekt met traditie door niet achter de schermen zijn mode te maken maar live voor het publiek. Het concept is hier belangrijker dan hoe de mode er daadwerkelijk uit komt te zien. We zien namelijk een tamelijk oncontroleerbaar proces waarbij machine onderdelen van uit een autofabriek een jurk van kleuren voorzien.
Mode als concept
In het werk van Alexander McQueen  staan concepten centraal die door middel van mode getoond worden. Zijn werk gaat over het verleden in combinatie met het heden en over zijn eigen leven. Zijn werk zou je autobiografisch kunnen noemen.

Slide 9 - Diapositive

De shows van Mcqueen waren onlosmakelijk verbonden met zijn leven. Zo maakte hij de show La dame blueu als eerbetoon aan zijn overleden mentor Isabella Blow. De titel geïnspireerd op het gelijknamige nummer "La Dame Bleue" by Yasin delves into themes of loss, passion, and inevitability of death through poetic and introspective lyrics.

De show Plato's Atlantis, waar deze jurk onderdeel van was, was de laatste show die Mcqueen maakte voordat hij een einde aan zijn leven maakte. Daar was hij open over. Eveneens zijn leven en mode onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Slide 10 - Diapositive

Hier zie je voormalig paralympisch atlete en model Aimee Mullins. Het is duidelijk dat Mcqueen breekt met de norm door de bijzondere fysieke verschijning van Mullins in zijn show te integreren. Ter gelegenheid van deze show maakte Mcqueen een tweetal houten benen die hij met de hand vervaardigde. Het publiek was in de veronderstelling dat het laarzen waren en er was massaal belangstelling om deze te kopen.
Catwalk als statement
Raf Simons ontwierp in 2018 een collectie voor Calvin Klein. Terwijl zijn mode getoond werd op de catwalk wilde Simons een statement maken door de hele catwalk te bezaaien met popcorn. Het is een kritiek op de oppervlakkigheid van de Amerikaanse cultuur.
Een cultuur waar overmatige consumptie en de massale entertainmentindustrie (zoals film en tv) centraal staan. Deze entertainmentindustrie wordt vaak geassocieerd met popcorn.

Slide 11 - Diapositive

Het is al langer bekend dat Simons geen fan is van Donald Trump, de president van het land waar de wereldbekende fashion week nu plaatsvindt. Zo gebruikte hij al eerder een fashion show om zijn mening over de president te uiten en was hij ook het popcorn-element dit keer niet geheel zonder reden. De dikke laag zoetigheid was namelijk een verwijzing naar de bioscoop, dat volgens the man himself nog het enige is dat de Amerikanen met elkaar verbindt. 

Van de uitspraak van the man himself is overigens geen direct bewijs. Wellicht dat Trump dit ooit tussen neus en lippen door in een interview heeft gezegd.

Slide 12 - Vidéo

Van de catwalk naar de winkel, kijken van 0:59 tot eind
Juwelen schoenen en slechte combinaties
De modeshow waar Gucci haar nieuwe ideeën laat zien kunnen we zien als autonoom. De mode is niet bedoeld om direct in een kledingwinkel te verkopen. Gucci presenteert een nieuwe kijk op wat mode kan zijn. De modeshow dient als inspiratiebron om ons te laten nadenken over wat we kunnen toepassen op de kleding die we daadwerkelijk gaan dragen. Welke patronen en stoffen kunnen bij elkaar en hoe kunnen we onze schoenen versieren?

Slide 13 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions





De kleding die we in de kledingwinkels vinden is een vorm van toegepaste kunst. Het is bedoeld om te dragen en heeft dus een duidelijke functie. Deze modeshow van Prada dient ter inspiratie voor een jurk van de H&M.

Slide 14 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Lesopdracht mode 
Je ontwerpt zelf een kledingstuk met collagetechnieken aan de hand van onderstaande stappen.

  • Je bedenkt een concept: Wat wil je dat jouw kledingstuk uitstraalt? Moet het een bepaalde boodschap hebben? Is het gemaakt voor een specifieke doelgroep? Waarom kies je hiervoor? Beschrijf dit in 1/4 A4.

  • Schets op een A4 met potlood de basis van je kledingstuk. Is het een broek, t-shirt, jurk etc.

  • Maak jouw kledingstuk met collagetechnieken. Knip of scheur kleuren, vormen en/of patronen uit tijdschriften en kranten die je kunt opplakken en waarmee je jouw kledingstuk ontwerpt.

  • Maak een foto van jouw werkstuk en voeg deze toe aan je kunstdossier.

Slide 15 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions