3.1 In de loopgraven

3.1 In de loopgraven
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

Cette leçon contient 13 diapositives, avec diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

3.1 In de loopgraven

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

  • Wat zijn de overeenkomsten?
  • Wat zijn de verschillen?
Plaats gebeurtenis bij afbeelding: Frans-Duitse Oorlog / Eerste Wereldoorlog? 

Slide 2 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

In deze les gaan we kijken naar...
  • Hoe de Frans-Duitse Oorlog ontstond.
  • Hoe de Frans-Duitse Oorlog een oorzaak is voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
  • Wat de rol van de spiegelzaal was in zowel de Frans-Duitse Oorlog als de Eerste Wereldoorlog. 

Slide 3 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Frans - Duitse oorlog
1870-1871 

Slide 4 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 5 - Diapositive

In 1815 werd Napoleon Boneparte verslagen en verbannen. Hij had als dictator of alleenheerser geheerst over grote delen van Europa, maar na zijn overheersing, viel het Europa van toen in stukken. In Frankrijk bleef de tijd van Napoleon verheerlijkt, omdat zij toen zoveel macht hadden gehad. Er werd gehoopt dat er een nieuwe Napoleon zou opstaan, en dat gebeurde, in 1848 werd een neef van Napoleon president in Frankrijk en liet zich kronen als Napoleon de III, Keizer der Fransen. Zijn doel was om Europa en vooral Frankrijk te vergroten! 

Slide 6 - Diapositive

Hoe was Duitsland eraan toe, toen Napoleon werd verslagen? Duitsland bestond toen uit 35 vorstendommen en vier stadstaten. Ze hadden toen nog geen behoefte aan eenheid, maar toen Napoleon III in 1848 aan de macht kwam, kwam er een verlangen naar een groot machtig Duits Rijk dat op kon staan tegen Frankrijk en die vervelende kleine Napoleon III, die dacht dat hij Europa voor zich kon winnen. Maar Oostenrijk had het meeste te zeggen in Duitsland en in die Duitse vorstendommen en Stadstaten. Dat zinde een man niet: Otto von Bismarck. 



Slide 7 - Diapositive

Otto von Bismarck was in die tijd minister-president van het grootste vorstendom: Pruisen. Hij wilde namelijk een verenigd Duitsland onder Pruisische leiding en niet onder de Oostenrijkse vleugels. Ze kregen in 1868 oorlog, waar Pruisen won. Dat was in hun voordeel, zodat Bismarck zich kon richten op een sterk Duitsland. Maar niet iedereen in Duitsland vond dit een goed idee, dus wat Bismarck heel graag wilde, was oorlog, waardoor Duitsland wel een moest worden. Die gelegenheid kreeg hij snel genoeg.......  

Maar hoe ontstond nou die Frans-Duitse Oorlog? 
Een Pruisische prins Leopold zou op de troon van Spanje komen. Bismarck liet een bericht schrijven die de Franse minister zou ergeren, omdat Duitsland dus een nieuw stuk grondgebied erbij zou krijgen, die ze bij hun land konden voegen. Door de pers hun berichten te laten schrijven in beide landen, verklaarde Frankrijk, Duitsland de oorlog op 19 juli 1871 en daarmee was de oorlog waarop Bismarck hoopte een feit....... 

Slide 8 - Diapositive

De Fransen probeerden moedig stand te houden en hoopten op steun uit Europa, maar die kwam niet. Alle Duitse staten kwamen samen en gingen samen strijden tegen Frankrijk! Duitsland en Pruisen had 400.000 man en Frankrijk 200.000 man. Op 2 september 1780 werden 100.000 Franse dappere strijders gevangen genomen door de Duitsers, omdat ze ingesloten waren door Duitse troepen. Een van die mannen was Napoleon. Het einde van het Keizerrijk naderde en de keizerin vluchtte naar Engeland. Duitsers gingen door naar Parijs en belegerde daar de stad. Als je een stad belegerd, dan betekend dat er uiteindelijk voedseltekorten komen, waardoor mensen dus ook aan het volgende voedsel begonnen: muizen en ratten, zodat je niet omkwam van de honger. 

Slide 9 - Diapositive

Op 18 januari 1871 werd door Bismarck het nieuwe Duitse Keizerrijk uitgeroepen in Versailles, dat bestond uit een oorlogsschatting van 5 miljard frank en kreeg Duitsland zijn oorspronkelijke gebieden terug zoals Elzas-Lotharingen. De keizer werd Wilhelm I en de rijkskanselier Otto von Bismarck. 

Slide 10 - Diapositive

Op 28 januari 1871 werd er een wapenstilstand gehouden, waardoor er vrede was voor 21 dagen. In die 21 dagen zou de stad worden bevoorraad, een nieuw Frans parlement worden gekozen en onderhandelingen worden gehouden voor het vredesonderhandelingen in Versailles.  Op 1 maart 1871 werd de voorlopige vrede goedgekeurd en op 10 mei volgde de definitieve Vrede van Frankfurt. De Duitsers hadden gewonnen, maar de Fransen waren uit op wraak! Er bleven onderlinge spanningen ontstaan en die zouden weer tot uitbarsting komen in 1914. 

Op deze afbeelding zie je een Pruisische triompf tocht door Parijs -  Maart 1871




Slide 11 - Diapositive

In 1886 werd deze anti duitse propaganda uitgegeven, waarop te zien is dat Frankrijk de Duitse octopus weg wil krijgen uit hun land en hem wil verslaan, omdat hij met zijn tentakels teveel macht heeft.  

Slide 12 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Maken opdrachten van 3.1 .... 
 Opdracht 1 t/m 3  


Klaar: Maak opdracht 1 t/m 4 van paragraaf  3.1 



Slide 13 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions