Les 6 Algemene bouwkunde Gootconstructie leerjaar 2 periode 1

Gootconstructie
1 / 17
suivant
Slide 1: Diapositive
BouwkundeMBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 17 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Gootconstructie

Slide 1 - Diapositive

Wat is het doel van een goot?

Slide 2 - Question ouverte

verschillende soorten goten o.a.
Bakgoot
Mastgoot
Zakgoot
Kilgoot
Verholen goot

Slide 3 - Diapositive

Bakgoot

Een bakgoot is de meest voorkomende dakgoot. Deze goot hangt onderaan de hellende kant van een dak en heeft een rechthoekige vorm. De bakgoot is onder te verdelen in twee soorten. De eerste soort is voorzien van een houten of kunststof afwerking aan de buitenkant. Bij lekkage zal deze afwerking gaan rotten of verkleuren. Daarom is het belangrijk om dit te voorkomen door op tijd een renovatie te doen. De andere soort bakgoot hangt in beugels van metaal of kunststof. 
Het materiaal van een bakgoot kan zijn: zink, koper, aluminium, gietijzer, PVC of polyester. De levensduur van een zinken bakgoot ligt ergens tussen de 25 en 35 jaar. Zinken bakgoten zijn uitstekend geschikt voor het renoveren met EPDM rubberfolie. Kunststof dakgoten van PVC of polyester daarentegen kunnen niet worden gerenoveerd met een EPDMfolie

Slide 4 - Diapositive

Bakgoot

Slide 5 - Diapositive

Mastgoot

Een mastgoot lijkt veel op een bakgoot die niet is afgewerkt met hout of kunststof aan de buitenkant. De vorm is rond, in tegenstelling tot de rechthoekige vorm van de bakgoot. Een andere naam voor deze goot is hanggoot.
De materialen die gebruikt worden bij mastgoten zijn: zink, koper, aluminium of PVC. De levensduur van een zinken mastgoot ligt ergens tussen de 25 en 40 jaar. Zinken mastgoten zijn uitstekend geschikt voor het renoveren met EPDM rubber folie. Kunststof dakgoten van PVC of polyester daarentegen kan niet worden gerenoveerd met EPDM folie

Slide 6 - Diapositive

Mastgoot
zink, koper, aluminium of PVC

Slide 7 - Diapositive

Zakgoot

Een zakgoot zit tussen twee hellende daken. Deze goot loopt horizontaal tussen de hellende daken. Doordat de zakgoot het hemelwater van twee daken te verwerken krijgt komen hier grote hoeveelheden water door. De goot is daarom vaak een stuk breder dan de normale bak- of mastgoot. Wanneer de zakgoot lek is, zal er direct een lekkage in de woning ontstaan. Dit omdat de goot vaak boven de scheidingsmuur van twee woningen zit. Goed onderhoud is dus van groot belang om lekkage en schade binnen in de woning te voorkomen.
Een zakgoot is meestal van zink. Het zink zit vaak hoog onder het dakbeschot van de hellende daken. Hierdoor is het lastig te renoveren met nieuw zink. Renovatie met EPDM is een makkelijke manier van repareren, omdat het bestaande zink kan blijven zitten.
Het schoonhouden van de goot is ook van groot belang om te voorkomen dat de afvoer verstopt raakt. . De levensduur van de zakgoot zal ergens liggen tussen de 20 en 35 jaar. 



Slide 8 - Diapositive

Zakgoot
Zakgoot

Slide 9 - Diapositive

Kilgoot

Een Kilgoot zit net als de zakgoot tussen twee hellende daken. Het grote verschil is dat de dakgoot diagonaal naar beneden loopt. (Diagonaal betekent in het algemeen: schuin lopend, onder een hoek van 45 graden) Over het algemeen zijn deze goten van zink gemaakt. Een zinken kilgoot is goed te renoveren met EPDM. Al komt er meer bij kijken, omdat de panlatten en het dakbeschot vaak zijn aangetast door opspattend water. Dit brengt extra kosten met zich mee. De gemiddelde levensduur van een zinken kilgoot zal liggen tussen de 30 en de 50 jaar.

Slide 10 - Diapositive

Kilgoot
Dit type goot loost meestal, tussen twee naar binnen gerichte dakvlakken

Slide 11 - Diapositive

Verholen goot

Een verholen goot is een goot die verborgen ligt onder de pannen, zodat het niet zichtbaar is. Dit wordt vaak toegepast bij de afwatering van dakkapellen. Dan zorgt de verholen goot ervoor dat het water verborgen onder de pannen weg kan van de dakkapel.

Slide 12 - Diapositive

Verholengoot

Slide 13 - Diapositive

Wat als de hwa verstop zijn? denk aan bladeren, tennisbal etc

Slide 14 - Question ouverte

Noodoverstort
Een noodafvoer is bij het dak een afvoer van hemelwater voor het geval het water door hevige regenval of verstoppingen in de hemelwaterafvoer te hoog komt te staan op het dak (of in de dakgoot) Doel van de noodafvoer is het bezwijken van de constructie door waterbelasting te voorkomen.

Slide 15 - Diapositive

Jaarlijk bezwijken er 20 daken door waterdruk

Slide 16 - Diapositive

Tekenopdracht
Teken de bakgoot
Schaal 1: 5
Je mag hiervoor de slide van deze presentatie gebruiken.

Slide 17 - Diapositive