Paralympische spelen niveau C

Paralympische Spelen Tokio 2020
1 / 18
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsMiddelbare schoolvmbo b, gLeerjaar 1-3

Cette leçon contient 18 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

Paralympische Spelen Tokio 2020

Slide 1 - Diapositive

Paralympische Spelen

Slide 2 - Carte mentale

Slide 3 - Lien

De Paralympics 2020
Het lijkt een vreemde titel, ‘De Paralympics 2020’, want het is nu immers 2021. Maar in maart 2020 werd door het IOC en de Japanse organisatoren al besloten dat de Olympische Spelen, en dus ook de Paralympische Spelen, een jaar uitgesteld zouden worden. De Paralympics zouden daarom starten op 24 augustus en eindigen op 5 september 2021. Een ander besluit was om de naam Tokyo 2020 voor de Spelen te handhaven. Op dit moment zitten we middenin de Paralympische Spelen. Elke dag kunnen we de verrichtingen van de Nederlandse atleten volgen en delen in de vreugde wanneer er alweer een medaille behaald wordt. 

Slide 4 - Diapositive

Geschiedenis
Hoe zijn ze ontstaan, die Paralympische Spelen? Laten we dat uitleggen in een korte schets.
In 1948, kort na de Tweede Wereldoorlog dus, organiseerde Sir Ludwig Guttman, een neuroloog uit Engeland (van Duitse komaf), in het Britse Stoke Mandeville de International Wheelchair Games. Guttmans bedoeling was om met deze Games de kwaliteit van het leven van de gewonde militairen uit de Tweede Wereldoorlog te verbeteren. Sport zag hij hiervoor als een heel geschikt middel. De wedstrijden voor de gewonde militairen vielen samen met de Olympische Spelen, die dat jaar in Londen werden georganiseerd. Vier jaar later, in 1952, kreeg het evenement een internationaal karakter. 

Slide 5 - Diapositive

1. Waarom organiseerde Sir Ludwig Guttman de International Wheelchair Games?

Slide 6 - Question ouverte

Naast deelnemers uit Groot-Brittannië namen er ook Nederlandse sporters deel aan de International Wheelchair Games. In 1960, bij de Olympische Spelen in Rome, werden de spelen voor mensen met een beperking nog nauwer gekoppeld aan de al bestaande Olympische Spelen. De Paralympische Spelen volgden namelijk direct op de Olympische Spelen en er was een deelnemersveld van vierhonderd sporters uit 23 landen. Bij de naamgeving van deze Spelen is teruggegrepen op het Grieks. Het Griekse voorzetsel 'para' betekent dichtbij, en tot de filosofie achter de Paralympische Spelen hoort onder andere ‘het zoveel mogelijk naleven van de regels van de Olympische Spelen’. 

Slide 7 - Diapositive

2. Waarom zouden de Paralympische Spelen georganiseerd zijn op hetzelfde moment als de Olympische Spelen?

Slide 8 - Question ouverte

3. Wat bedoelt de schrijver met dat de Paralympische Spelen ‘nog nauwer werden gekoppeld aan de al bestaande Olympische Spelen’?

Slide 9 - Question ouverte

4. Waarom is gekozen voor de naam Paralympische Spelen?

Slide 10 - Question ouverte

Zodoende is gekozen voor de naam Paralympisch. Vanaf 1960 worden er iedere vier jaar Paralympische Spelen georganiseerd, altijd in hetzelfde jaar als de Olympische Spelen. In 1976 zagen ook de Paralympische Winterspelen het levenslicht, en wel in Zweden. In dat jaar werden de Spelen ook toegankelijk voor sporters met verschillende beperkingen, zodat zowel sporters met een lichamelijke, als verstandelijke of visuele beperking zich met elkaar konden gaan meten. 

Slide 11 - Diapositive

Beperkingen
Hoe moet nu bepaald worden wie tegen wie mag uitkomen? Alle sporters die aan de Paralympics deelnemen hebben een beperking, maar uiteraard hebben niet alle beperkingen dezelfde uitwerking op de sportprestaties. Om die reden worden er op de Paralympische Spelen categorieën gebruikt om sporters in te delen. Voorbeelden van die categorieën zijn: een beperking in de beweeglijkheid van gewrichten, verstoringen van het evenwicht en de bewegingscoördinatie en een visuele of verstandelijke beperking. Er zijn er veel meer, maar het voert te ver om die hier allemaal te noemen. Daarnaast is er nog een lijst van welke atleten in welke klasse kunnen uitkomen. Mensen met een visuele beperking kunnen bijvoorbeeld niet meedoen aan het boogschieten.

Slide 12 - Diapositive

5. Welke categorieën van beperkingen zouden er nog meer zijn behalve die de schrijver noemt?

Slide 13 - Question ouverte

Nederlands prestaties
Nederland presteert uitstekend op de Paralympische Spelen. Op het moment van schrijven, maandag 30 augustus, hebben de Nederlandse sporters al 22 medailles in de wacht gesleept waarvan 9 gouden, 8 zilveren en 5 bronzen plakken. Wie behaalden onder andere deze successen? Een overzichtje van dag 4, 5 en 6:
• Zaterdag 28 augustus: vier medailles voor Nederland, met onder andere goud voor Fleur Jong en brons voor Marlène van Gansewinkel bij het verspringen.
• Zondag 29 augustus: onder andere goud voor Jetze Plat op de triatlon en zilver voor Corné de Koning en Annika van der Meer bij het roeien.
• Maandag 30 augustus: goud voor Sanne Voets en zilver voor Frank Hosmar bij Paardensport; en Kelly van Zon wordt voor de derde keer op rij paralympisch kampioen bij tafeltennis!

Slide 14 - Diapositive

Krijgen al die successen voldoende aandacht in Nederland? Daar verschillen de meningen over. De NOS zegt meer aandacht aan de Paralympics te besteden dan bij eerdere edities van het evenement. De nationale omroep zendt namelijk dagelijks twee programma’s uit op NPO1 en NPO2. Maar niet iedereen vindt dit voldoende, want bij onze oosterburen bijvoorbeeld zenden 10 uur per dag programma’s uit over de Paralympische Spelen. Wat wel uitstekend geregeld is in Nederland is dat sportkoepel NOC*NSF geen onderscheid meer maakt tussen olympisch en paralympisch. ‘Alle faciliteiten, de voorzieningen, de financiën, zijn voor paralympische sporters in Nederland hetzelfde als voor olympische,’ legt chef de mission Esther Vergeer uit. ‘Dat is uniek in de wereld.’ En dat dat werkt is duidelijk. Nederland neemt nu (30 augustus) qua gewonnen medailles de zevende positie in op de lijst van alle 76 deelnemende landen.

Slide 15 - Diapositive

7. Wat ‘werkt’ (r. 59) volgens de schrijver?

Slide 16 - Question ouverte

Slide 17 - Vidéo

Vind jij dat er voldoende aandacht is voor topsport door mensen met een beperking?
0100

Slide 18 - Sondage