Oncologie

1 / 15
suivant
Slide 1: Vidéo
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 15 diapositives, avec diapositives de texte et 2 vidéos.

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Vidéo

Wat is kanker?

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Diapositive

Soorten kanker

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Diapositive

Behandelingen

Slide 7 - Diapositive

Overzicht:
  • operatie
  •  Bestraling
  • Chemotherapie
  • Doelgerichte therapie
  • Immunotherapie
  • Protonentherapie
  • Trials

Slide 8 - Diapositive

Operatie

Slide 9 - Diapositive

Bestraling
Bestraling beschadigt het DNA in de cel. Als het DNA veel schade oploopt, kunnen cellen niet meer delen en sterven ze af.

Kankercellen delen sneller dan gezonde cellen. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor bestraling. Gevoeliger wil zeggen dat het DNA van kankercellen sneller beschadigt raakt. Kankercellen kunnen ook minder goed herstellen van de schade van straling dan gezonde cellen.

Bestraling is een plaatselijke behandeling. Alleen de tumor of het deel van het lichaam waar de tumor en/of uitzaaiingen zitten wordt bestraald.

Slide 10 - Diapositive

Chemotherapie
De medicijnen die bij chemotherapie gebruikt worden, heten cytostatica. Deze medicijnen gaan via het bloed naar je cellen. Daardoor kan de kanker genezen of kan de tumor kleiner worden.

Er zijn verschillende soorten cytostatica. Ze werken allemaal op een andere manier.

Welke medicijnen je krijgt, hangt af van de soort kanker die je hebt. Vaak krijg je een combinatie van verschillende medicijnen, soms krijg je één medicijn

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Vidéo

Immunotherapie
Immunotherapie of immuuntherapie is een behandeling bij kanker. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van immunotherapie.

Bij een behandeling met immunotherapie bij kanker wordt het immuunsysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen aan te vallen. Het immuunsysteem wordt door de behandeling ondersteund of extra actief gemaakt.

Slide 13 - Diapositive

Protonentherapie
Bij protonentherapie gebruikt de arts een speciaal soort straling met protonen. Een proton is een heel klein natuurkundig deeltje dat straling afgeeft. De straling maakt de kankercellen kapot.

Protonen geven hun straling heel precies op 1 plek af. De straling op de gezonde weefsels om de tumor heen is minder dan bij de gebruikelijke uitwendige bestraling. De kans op bijwerkingen na protonentherapie is daarom kleiner.

Slide 14 - Diapositive

Trials
Wetenschappelijk onderzoek

Slide 15 - Diapositive