Franse Revolutie

De Franse Revolutie
1 / 19
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 19 diapositives, avec diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

De Franse Revolutie

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Diapositive

De Staten-Generaal  
4 mei 1789
Op 4 mei kwamen de Staten-Generaal bij elkaar. Het doel van de Staten-Generaal was om de belastingen goed te regelen. De derde stand zou meer moeten gaan betalen. Ook de adel en de geestelijken zouden nu een bijdrage moeten leveren om de schatkist weer te vullen.

Slide 5 - Diapositive

De Eed in de Kaatsbaan 20 juni 1789
De schatkist raakte leeg. De koning startte een vergadering met alle 3 de standen. (de geestelijke, de adel en de boeren, mensen die in de stad woonden). Dit geen oneerlijk dus startte boeren en burgers hun eigen parlement. Die zou pas uit elkaar gaan als er een grondwet kwam.

Slide 6 - Diapositive

De vlucht van de koning 23 juni 1789
Op 23 juni 1789 was er weer een volksvergadering. De koning vond dat de standen weer apart moesten gaan vergaderen. Dat wilden ze niet. De koning maakten de besluiten van de andere standen ongeldig en verliet de Staten-Generaal. Een deel van de adelijken en geestelijken volgden hem . 

Slide 7 - Diapositive

De bestorming van de Bastille 14 juli 1789
Op 14 juli werd deze gevangenis bestormd door de burgerij. Het bericht dat de burgerij de gevangenis had bestormd verspreidde zich erg snel. Andere mensen gingen nu ook gebouwen bestormen. De bestorming wordt ook wel het beginpunt van de Franse Revolutie genoemd.

*De Bestorming van de Bastille krijgt 

Slide 8 - Diapositive

De koning naar Parijs 20 juni 1791
Op 20 juni werden de koning en zijn vrouw betrapt. Ze waren van plan om uit Parijs te vluchten. Een dag later werden ze betrapt en teruggebrach naar Parijs.

Slide 9 - Diapositive

De Grondwet  4 augustus & 3 september 1791
Op 4 augustus begonnen ze met praten over de Grondwet. In deze grondwet moest komen te staan  dat er geloofsvrijheid was, 
de kerk werd onteigend en dat de macht van de koning minder zou worden. En nog veel meer dingen.  De koning deed er alles aan zodat het niet door zou gaan. 

Slide 10 - Diapositive

De Republiek
 22 september 1792
De eerste Franse Republiek ontstond op 22 september 1792, nadat de koning geen macht meer had. Omdat Frankrijk geen koning meer had werd het een republiek, waar Napoleon Bonaparte de macht greep.


Slide 11 - Diapositive

De Terreur 
1792-1794
In deze jaren zijn er gemiddeld 40.000 slachtoffers gevallen. De meeste mensen zijn gedood door de guillotine. Een groot deel van de slachtoffers kwamen uit de derde stand. Ook kwamen er deze jaren bijna een half miljoen mensen in de gevangenis.
*De Terreur krijgt een rode markering

Slide 12 - Diapositive

Napoleon 1799
Toen de Franse Revolutie uitbrak sloot Napoleon zich daarbij aan. Dit was dé kans voor hem om macht te pakken. Hij wilde namelijk veel macht hebben. In 1799 kreeg hij dat voor elkaar, hij greep de macht. 

*Napoleon krijgt een groene markering (gematigden)

Slide 13 - Diapositive

De verklaring van de rechten van de mens
Deze verklaring werd gepubliceerd op 26 augustus 1789. Dit was de eerste verklaring van de rechten van de mens in Frankrijk. Met deze veklaring  moest voor alle mensen gegarandeerd worden dat ze vrijheid, veiligheid, bezit, weerstand en oppressie hebben. Deze verklaring werd gemaakt door de Franse markies de Lafayette en de graaf Emmanuel Joseph Sieyès. Ook stond er in dat de belastingen eerlijk verdeeld moesten worden over de 3 standen, dat sociale voorrechten niet ontstonden (werden doorgegeven) bij de geboorte. In 1791 werd dit toegevoegd aan de Grondwet.

Slide 14 - Diapositive

Vrijheid, gelijkheid en broederschap
Dit is na de revolutie het symbool voor de revolutie geworden. Deze zin werd daarom in de Franse Revolutie nog niet gebruikt.
Pas aan het einde van de Franse Revolutie werd deze slogen gebruikt. 
In de Franse Revolutie werden slogans gemaakt als een soort reclame voor hun partij. 
Op deze manier is deze slogan waarschijnlijk ook ontstaan.

Slide 15 - Diapositive

Girondijnen en Jacobijnen
De Girondijnen waren een politieke stroming. Tijdens de Franse Revolutie stonden ze tegenover de Jacobijnen. De Girondijnen waren erg tegen dictatuur en ook waren ze tegen het kiesrecht van arme mensen in hun bevolking. Deze groep had vooral veel invloed op het eerst Franse Parlement. Na de opheffing hiervan streden de Girondijnen tegen de grote invloed van Parijs (die ze dan zouden krijgen). Dit vonden de Jacobijnen niet leuk. 
De Jacobijnen waren een centralistische en hervormingsgezinde beweging. De Jacobijnen zetten zich in voor sociale rechtvaardigheid. Ook zetten ze zich in voor de ondeelbaarheid. Het lidmaatschap stond voor iedereen open.

Slide 16 - Diapositive

Levée en Masse
Dit was de dienstplicht om tijdens de revolutie Frankrijk te verdedigen in oorlog met andere Europese landen. Ze streden tegen de Europese landen omdat de Europese landen de oude orde wilden herstellen.

Slide 17 - Diapositive

Coalitieoorlogen
Deze oorlogen speelden zich af van 20 april 1792 tot 20 november 1815. Deze coalitieoorlogen ontstonden door een conflict tussen Frankrijk  en een bondgenootschap van de Europese landen (de eerste coalitie bestond uit: Oostenrijk, Pruisen, Nederlands Republiek, Groot-Brittanië, Spanje, Portugal, Napels-Sicilië, Piëmont- Sardinië en nog wat kleinere staten. Uiteindelijk heeft Frankrijk deze oorlogen gewonnen.

Slide 18 - Diapositive

Einde
Dit was het einde van mijn presentatie over de Franse Revolutie

Slide 19 - Diapositive