Nieuwsbegrip - Nieuwe 3D beelden van de Titanic

Nieuwe 3D beelden van de Titanic
1 / 21
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsMiddelbare schoolvmbo b, kLeerjaar 3

Cette leçon contient 21 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

Nieuwe 3D beelden van de Titanic

Slide 1 - Diapositive

Titanic

Slide 2 - Carte mentale

Slide 3 - Lien

NIEUWE BEELDEN TITANIC MOETEN OORZAAK SCHEEPSRAMP ONTRAFELEN
In de nacht van 14 op 15 april 1912 vindt een van de bekendste scheepsrampen uit de moderne geschiedenis plaats. Na een aanvaring met een enorme ijsberg zinkt het als onzinkbaar gewaande schip Titanic naar de bodem van de Atlantische Oceaan. Bijna veertig jaar na de ontdekking van het wrak is er nu voor het eerst een digitale scan gemaakt van wat er over is van het ooit zo majestueuze schip. Volgens Parks Stephenson, die het wereldberoemde schip al vele jaren bestudeert, kan de 3D-scan nieuwe inzichten bieden in wat er met de Titanic is gebeurd.

Slide 4 - Diapositive

1. Waarom is de Titanic opnieuw in het nieuws?

Slide 5 - Question ouverte

HET ONZINKBARE SCHIP
Het passagiersschip RMS Titanic werd tussen 1909 en 1911 gebouwd in het Ierse Belfast en gold destijds als het grootste, modernste en meest luxueuze schip ter wereld. Het stoomschip was 269,04 meter lang, 28,19 meter breed en 56 meter hoog en beschikte onder andere over een squashhal, een zwembad, een fitnessruimte, een bibliotheek en een loungeruimte. Bij de bouw was veel aandacht besteed aan veiligheid en daarom werd het schip beschouwd als onzinkbaar. Het oorspronkelijke plan was om op het dek 64 reddingsboten te installeren, maar de directeur van de rederij vond de helft daarvan wel voldoende, zodat de passagiers een goed uitzicht zouden hebben.

Slide 6 - Diapositive

Daar kwam bij dat de passagiers zich zorgen zouden kunnen maken bij het zien van zoveel reddingsboten.

Aan boord van de Titanic waren prominente gasten uit de gegoede klasse uit Amerika en Europa, zoals miljonairs, rijke ondernemers en adel. Naast hen en de 900 koppen tellende bemanning, voer er tevens een grote groep emigranten mee, die in die tijd in de Verenigde Staten hun geluk wilden beproeven. Onder de opvarenden bevonden zich drie Nederlanders. Tot slot voeren de ontwerper van de Titanic en de directeur van de rederij mee.

Slide 7 - Diapositive

2. Waarom werd de Titanic als onzinkbaar beschouwd?

Slide 8 - Question ouverte

3. De Titanic kreeg bij de bouw veel minder reddingsboten dan oorspronkelijk was gepland. Welke twee redenen waren daarvoor?

Slide 9 - Question ouverte

IJSBERG
De Titanic vertrok op 10 april 1912 vanuit Southampton, op weg naar New York. Op 14 april rond 23.40 uur luidde een matroos in het kraaiennest van de Titanic driemaal de alarmbel toen hij direct voor het schip een ijsberg waarnam. De bemanning probeerde het schip nog te draaien en achteruit te varen, maar de afstand tot de ijsberg was te klein om succesvol uit te wijken. Vrijwel direct na de melding van de matroos ramde de Titanic op volle snelheid met de voorste stuurboordkant de bijna 300.000 ton zware ijsberg. Het gevolg was een reeks beschadigingen aan de romp.

Slide 10 - Diapositive

Omdat in de voorste zes compartimenten water naar binnen stroomde, zou het schip onherroepelijk zinken. De kapitein van het schip gaf daarom 35 minuten na de aanvaring opdracht om een noodoproep naar andere schepen te verzenden en de passagiers te evacueren. Een half uur later ging de eerste reddingsboot te water. Vanwege het tekort aan reddingsboten mochten alleen vrouwen en kinderen in de sloepen plaatsnemen. Toch wisten hier en daar ook mannen een plaatsje in de boten te bemachtigen. Ondanks de capaciteit van gemiddeld 65 passagiers per reddingsboot werden enkele sloepen maar voor de helft bezet.

Slide 11 - Diapositive

Men geloofde namelijk niet dat de sloepen stevig genoeg waren voor grote aantallen mensen. Tijdens de evacuatie speelde het scheepsorkest door, om te voorkomen dat er paniek zou ontstaan. Om tien voor half drie ’s nachts brak de Titanic in tweeën en zonk het naar de bodem van de oceaan. Ruim 1500 mensen verdronken uiteindelijk in het ijskoude water. Vier uur na het noodsignaal van de Titanic bereikte het schip de Carpathia de rampplek en pikte daar ruim 700 overlevenden op.

Slide 12 - Diapositive

In 1985 werd het wrak van de Titanic teruggevonden, waardoor veel informatie over het schip en zijn fatale reis aan het licht kwam. Drie grote scheepsdelen en een hoeveelheid kleinere resten liggen op 3800 meter diepte.

Sinds de ontdekking in 1985 is het wrak van de Titanic uitgebreid onderzocht. ‘Toch zijn er nog steeds allerlei vragen – zoals hoe de botsing met de ijsberg gebeurd is – die beantwoord moeten worden’, aldus Titanic-onderzoeker Parks Stephenson. Volgens hem werd er tot nu toe vooral gespeculeerd en is dit 3D-model ‘een van de eerste stappen naar feitelijk onderzoek’.

Slide 13 - Diapositive

De bijzondere 3D-scans werden in de zomer van 2022 gemaakt door een onderzeeër, bestuurd door een team aan boord van een gespecialiseerd schip. De onderzeeër onderzocht meer dan 200 uur lang het hele scheepswrak. De onderzoekers namen meer dan 700.000 beelden vanuit alle mogelijke hoeken en maakten zo een exacte 3D-reconstructie. De scan toont zowel de vorm van het schip, als enkele minuscule details, zoals het serienummer op een van de schroeven. Met de nieuwe scans hopen onderzoekers binnenkort meer duidelijkheid te krijgen. Zo weten we nog niet precies hoe heftig de aanvaring met de ijsberg was. Ook zijn er theorieën over een brand in de kolenkamers, waardoor het schip al verzwakt was. Verder wordt onderzocht of er fouten zijn gemaakt tijdens de bouw van het schip.

Slide 14 - Diapositive

5. Waarom willen de onderzoekers meer weten over de exacte oorzaak van de scheepsramp met de Titanic?

Slide 15 - Question ouverte

6. Hoe zijn de onderzoekers te werk gegaan?

Slide 16 - Question ouverte

In 2019 zeiden onderzoekers al dat de tijd begon te dringen voor de Titanic. Het zoute water van de zee eist zijn tol op het wrak: microben vreten aan het schip, waardoor onderdelen uit elkaar vallen en details steeds minder zichtbaar worden. Dat bleek ook bij het maken van deze 3D-beelden. De hoop is dat de Titanic haar geheimen alsnog prijsgeeft en daar kan deze 3D-scan - die meehelpt om de tijd stil te laten staan - bij helpen.

Slide 17 - Diapositive

7. Waarom dringt volgens de onderzoekers de tijd voor de Titanic?

Slide 18 - Question ouverte

10 april 1912

14 op 15 april 1912
1985
2022
Titanic botst tegen een ijsberg. 
Titanic wordt ontdekt op de zeebodem
Titanic vertrekt vanuit Engeland.
Bestuurbare onderzeeër maakt camerabeelden Titanic

Slide 19 - Question de remorquage

Weetjes over de Titanic

Slide 20 - Carte mentale

Slide 21 - Vidéo