KLAS 2: Perspectief Tekenen - EINDWERK

PERSPECTIEF TEKENEN
EINDOPDRACHT
LES 1
1 / 31
suivant
Slide 1: Diapositive
TekenenMiddelbare schoolvwoLeerjaar 2

Cette leçon contient 31 diapositives, avec diapositives de texte et 8 vidéos.

Éléments de cette leçon

PERSPECTIEF TEKENEN
EINDOPDRACHT
LES 1

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Diapositive

KIES JE EINDOPDRACHT

Voor de eindopdracht ga je een gebouw ontwerpen volgens de regels van het 2- puntsperspectief. Dit wordt een tekening op A3 formaat waar je meerdere lessen aan gaat werken. 
Je gaat het exterieur = buitenaanzicht van een gebouw ontwerpen (dat staat vast) maar wat voor soort gebouw je gaat ontwerpen is aan jou. Je krijgt de keuze uit 4 verschillende opdrachten. Neem ze goed door en maak je keuze. De richtlijnen en het stappenplan zijn voor iedere opdracht hetzelfde. Die vind je onderaan de lessonup, evenals de beoordelingscriteria. Veel succes!

Slide 3 - Diapositive

OPTIE 1: MIJN DROOMHUIS

Slide 4 - Diapositive

OPTIE 1: MIJN DROOMHUIS
Ontwerp jouw droomhuis. Wordt het een klassiek huis of juist heel modern? Wat wordt de bouwstijl? Laat je je inspireren door een bepaalde stroming of architect? Wat worden de kenmerken van jouw huis? Wat mag er niet aan ontbreken? En ook, in wat voor omgeving plaats je je huis? Wordt het een Caribisch eiland, ga je in de bossen wonen of juist aan zee? Komt er een sauna, een jacuzzi, een extra garage? Of kies je juist voor een hele minimalistische stijl, voor een hutje op de hei?
Denk aan de vormgeving van: ramen, deuren, daken van jouw droomhuis, denk na over het materiaalgebruik en de kleuraccenten. Zorg dat het een origineel geheel wordt, en vergeet niet: bij het ontwerpen van JOUW droomhuis is ALLES mogelijk. 
 



Slide 5 - Diapositive

OPTIE 2: BOUWVAL GEZOCHT

Slide 6 - Diapositive

OPTIE 2: BOUWVAL GEZOCHT
Voor deze opdracht ga je een vervallen gebouw ontwerpen. Maar wat voor gebouw? Kies je een kasteel uit de middeleeuwen, een tempel in Pompei bedekt met de lava van de Vesuvius. Of kies je  voor een iconisch gebouw dat wereldwijd bekend is zoals het Louvre,  de Tai Mahal, het Sydney Opera House?  Belangrijk bij deze opdracht is dat je eerst het hele gebouw a.d.h.v. de regels van het 2 punts perspectief gaat ontwerpen en later de aspecten van vervalling toe gaat passen. Je moet dus zorgen dat de basis klopt voordat je 'freestyle' dingen gaat toevoegen, afbreken, weghalen enz.  Denk ook na over de omgeving waar je je bouwval in plaats. Of bedenk een leuk thema wat de vervalling in gang zet. Een burgeroorlog? Een invasie door aliens of trollen? Kortom, je kunt deze opdracht helemaal naar je hand zetten.


 



Slide 7 - Diapositive

OPTIE 3: HET HUIS VAN DE TOEKOMST

Slide 8 - Diapositive

OPTIE 3: HET HUIS VAN DE TOEKOMST
Bij deze opdracht ligt de nadruk op technologie.. Met jouw ontwerp ga je een oplossing vinden voor alle dilemma's met betrekking tot het ruimtegebrek dat we in Nederland kennen, voorzieningen met oog op het milieu, vooruitstrevende snufjes en uitvindingen, technische tools die jouw huis uniek maken.  Wat is jouw antwoord op alle hedendaagse vraagstukken met betrekking tot duurzaamheid, ruimtelijke ordening of technologische ontwikkelingen? Wat voor bouwmaterialen kies je? Hoe wek je energie op? Hoe zorg je voor de juiste isolatie? In wat voor omgeving plaats je je huis? 
Ga je verschillende technische elementen toepassen in dit huis of focus je juist 1 kenmerk? De keuze is aan jou. In ieder geval wordt het een uniek exemplaar, zoals nooit eerder is ontworpen.  




Slide 9 - Diapositive

OPTIE 4: WERELDERFGOEDLIJST

Slide 10 - Diapositive

OPTIE 4: WERELDERFGOEDLIJST
Op de Werelderfgoedlijst staan op dit moment 1092 monumenten, over de hele wereld verspreid. Vind je het minder leuk om zelf iets te ontwerpen en kies je er liever voor om een bestaand gebouw in alle details en precisie na te tekenen, dan is deze opdracht geschikt voor jou.
Met de omgeving van je gebouw kun je er voor kiezen om dit juist zo natuurgetrouw, zo realistisch mogelijk te maken, of juist fantasie en/of vervreemding toe te passen. Zo kun je deze tempel uit Cambodja (Angkor Wat) in Nederland op de Dam plaatsen. Of..... de keuze is aan jou.

Op de volgende dia kun je naar de site van de Werelerfgoedlijst


Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Lien

AAN DE SLAG

Slide 13 - Diapositive

START:  

HW: Verzamel afbeeldingen bij de opdracht door jou gekozen. Verwerk deze in een moodboard of collage. Dit is je ideeenblad voor de uitvoering van deze opdracht.

STAP 1:
Werk uit (in woord en beeld) wat je eerste ideeën zijn bij deze opdracht. Wat wil je gaan maken en hoe kunnen de foto's je helpen? Maak dan je eerste schets. Dit hoeft niet met lijnperspectief (maar dat mag wel). Let wel op dat het bouwwerk zo staat dat je twee zijdes ziet.


Slide 14 - Diapositive

BENODIGDHEDEN
Formaat: 
-- tekenpapier 50x32,5 cm

Materiaal: 
-grijs potlood voor de basis (HB), 
-2B potlood voor schaduw,
-kleurpotloden voor enkele details,
-liniaal  om het lijnperspectief goed op te meten

Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Vidéo

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Ftekenclub.nl%2Foefenen-met-het-tweepuntsperspectief-eenvoudig-huis%2F&psig=AOvVaw1RgG4yB9HPu1SttGCCdJto&ust=1649146762603000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCOiQzdH8-fYCFQAAAAAdAAAAABAW
Normaal standpunt: horizon rond het midden
Gebouw deels onder de horizon en deel boven de horizon.
hoog standpunt (kijker staat hoog) Horizon in bovenste helft van de tekening
Gebouw volledig onder de horizon.

Slide 17 - Diapositive

STAPPENPLAN
STAP 2: 
  • Ben je tevreden over je eerste schets van les 1? 
  • Heb je een duidelijk plan hoe je je tekening wilt maken? 
  • Heb je ook geprobeerd een opzet te maken met twee vluchtpunten?

Kun je bovenstaande vragen met ja beantwoorden? Dan haal je bij de docent een groot tekenvel voor de start van het eindwerkstuk. Gebruik je HB potlood (met scherpe punt) en een lange liniaal
  • teken in het midden van het vel een kader van 25 x 32,5 cm 
  • teken heel licht een horizon. Kies zelf het standpunt (hoge horizon of horizon rond het midden)
  • teken de vluchtpunten op de horizon aan de randen van het papier 
  • start met de hoek van je huis (verticale lijn) en teken de basisvorm met hulp van eenvoudige blokvormen. Teken nog geen details!!!


Slide 18 - Diapositive

STAPPENPLAN - 
STAP 3: Als je de basisvormen van het gebouw hebt ontworpen. Ga je nu kijken naar details van het gebouw. Voeg toe: de ramen, deuren en/of pilaren of decoratieve elementen die jouw huis uniek maken. Teken al deze kenmerken volgens de regels van het tweepuntsperspectief.

STAP 4: Uitwerking van het huis in grijs potlood met mogelijk enkele kenmerken in kleur(potlood). Bij de uitwerking van het huis werk je met licht en donker, pas je schaduw toe, waardoor het gebouw plastisch (ruimtelijk) wordt. 

STAP 5: Uitwerking van de omgeving van je huis/gebouw. Kies voor een passende (of juist ongepaste/vreemde/fantasierijke) achtergrond. Denk goed na over wat voor omgeving je bij jouw huis vindt passen. Heb je je huis in grijstinten uitgewerkt dan kun je ervoor kiezen om de achtergrond juist met kleur uit te werken. Zo creeer je een groot contrast tussen de achtergrond en de voorgrond en kom je tot een mooi geheel. 


Slide 19 - Diapositive

BEOORDELING

Slide 20 - Diapositive

BEOORDELINGSCRITERIA
  1. Je huis/gebouw is volgens de regels van het 2 puntsperspectief getekend 
  2. Je hebt een origineel huis/gebouw ontworpen. 
  3. Er is aandacht besteed aan de details van je huis/gebouw.
  4. Er is gebruik gemaakt van schaduw en textuur waar gepast/nodig bij de uitwerking in potlood. 
  5. Je hebt kleurelementen toegevoegd waar nodig. 
  6. Je tekening is netjes afgewerkt, zowel de voorgrond als de achtergrond.
  7. Het eindwerkstuk heeft een logisch verband met je ontwerpproces (uitgangspunt, plaatjes en schets).



Slide 21 - Diapositive

Slide 22 - Vidéo

Afwerken tekening 
-kleur, textuur en schaduw 
-omgeving

Slide 23 - Diapositive

Slide 24 - Diapositive

Slide 25 - Vidéo

INSPIRATIE
Bekijk de volgende filmpjes 
voor extra uitleg & inspiratie
- 2 puntsperspectief -

Slide 26 - Diapositive

Slide 27 - Vidéo

Slide 28 - Vidéo

Slide 29 - Vidéo

Slide 30 - Vidéo

Slide 31 - Vidéo