7.2 De aarde

7.2 De Aarde
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
Mens & NatuurMiddelbare schoolvmbo bLeerjaar 2

Cette leçon contient 13 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

7.2 De Aarde

Slide 1 - Diapositive

Leerdoelen
7.2.1 Je kunt uitleggen hoe je overdag de tijd kunt bepalen met de stand van de zon.
7.2.2 Je kunt uitleggen waarom de nachten in de winter langer zijn dan in de zomer.
7.2.3 Je kunt de schijngestalten van de maan uitleggen.
7.2.4 Je kunt uitleggen hoe een maansverduistering ontstaat.
7.2.5 Je kunt uitleggen hoe een zonsverduistering ontstaat.

Slide 2 - Diapositive

Hoe beweegt de aarde?
De aarde draait om de zon en om zijn eigen as (lijn van de noordpool naar de zuidpool). Het draaien om de eigen as noem je de aswenteling van de aarde. 

Slide 3 - Diapositive

Waarom wordt het nacht?
Omdat de aarde zo draait schijnt de zon steeds op een verschillende kant van de aarde. Aan die kant is het dan dag, en aan de kant waar het niet schijnt is het dan dag. De aarde draait in 24 uur om de aardas. 
As
Dag
Nacht

Slide 4 - Diapositive

Zon
Dag
Nacht
As
De aarde draait in 24 uur rond de aardas. Daardoor duurt een dag 24 uur. Ieder uur van de dag is een ander deel van de aarde naar de zon gericht. Aan de stand van de zon kun je daarom zien hoe laat het is. Vroeger werden hiervoor zonnewijzers gebruikt. Aan de schaduw van de wijzer zie je hoe laat het is.

Slide 5 - Diapositive

De seizoenen
De aardas staat een beetje schuin. Hierdoor staat de aarde een deel van het jaar aan de bovenkant (noordelijke helft) dichter bij de zon (het is dan zomer) en het andere deel van het jaar verder van de zon (winter). 

Slide 6 - Diapositive

In de zomer staat de noordelijke helft naar de zon toe. Het grootste deel wordt belicht door de zon, de dagen zijn lang en de nachten zijn kort
In de winter staat de noordelijke helft van de zon af. Het grootste deel is donker, de dagen zijn kort en de nachten zijn lang

Slide 7 - Diapositive

De maan

Slide 8 - Diapositive

De maan geeft zelf geen licht. Je ziet de maan doordat deze door de zon wordt verlicht.De maan draait in een baan rond de aarde, net zoals de aarde rond de zon draait . Eén keer in ongeveer 29 dagen staat de maan tussen de aarde en de zon in. De donkere kant is dan naar de aarde toegekeerd. Je ziet de maan dan niet. Dit noem je nieuwe maan. Dit is een maansverduistering. Ruim 14 dagen later staat de maan aan de andere kant van de aarde. Je kijkt dan tegen het verlichte deel aan. Dan is het volle maan.

Slide 9 - Diapositive

Na elke nieuwe maan groeit de maan in ruim 14 dagen uit van een smal sikkeltje tot een ronde schijf. Daarna krimpt de maan weer, tot het na ongeveer 29 dagen opnieuw nieuwe maan is. Je noemt die verschillende gedaanten van de maan schijngestalten of fasen. 
De periode van nieuwe maan tot nieuwe maan is een maancyclus. De maancyclus duurt ongeveer 29 dagen. De maancyclus is altijd hetzelfde:
nieuwe maan – eerste kwartier – volle maan – laatste kwartier – nieuwe maan.

Slide 10 - Diapositive

Zonsverduisteringen

Slide 11 - Diapositive

Een zonsverduistering ontstaat doordat de maan, vanuit de aarde gezien, voor de zon langs beweegt. Het begint ermee dat de maan een hapje neemt uit de zonneschijf. Dat hapje groeit al gauw tot een flinke hap. Op een gegeven moment staat de maan recht voor de zon. De zonsverduistering is dan totaal. Het wordt dan donker om je heen en je kunt de sterren aan de hemel zien staan.

Slide 12 - Diapositive

Aan het werk! NOVA!
Wat? 7.2  De aarde - opdrachten 1 t/m 11.

Hoe? Je mag fluisterend overleggen met buur

Klaar? Test jezelf. 
Niet af? Dan is het Huiswerk!!!

timer
1:00

Slide 13 - Diapositive