Watersnood/ Deltawerken les 1

1 / 10
suivant
Slide 1: Vidéo
AardrijkskundeBasisschoolGroep 6

Cette leçon contient 10 diapositives, avec diapositives de texte et 1 vidéo.

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Vidéo

Deltawerken
De Deltawerken hebben de kennis op het gebied van watermanagement nog verder vergroot. De Nederlandse Deltawerken zijn wereldberoemd. Van heinde en verre komen mensen om naar de Deltawerken te kijken. Helaas was er wel eerst een grote ramp nodig geweest om Zuidwest-Nederland veilig te krijgen.

Slide 2 - Diapositive

Watersnoodramp 1953

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 woedde er een zware  storm met windkracht 11 op de Noordzee. Bij een noordwestelijke wind wordt het water van de Noordzee naar het zuiden geblazen. De storm blijft die nacht doorgaan, en in het zuidwesten van Nederland wordt 20 uur achter elkaar windkracht 9 gemeten. Door de kracht van de storm wordt het water in de zeearmen van Zeeland zo hoog opgestuwd dat het niet voldoende weg kan. Het wordt dan ook geen eb.
Die nacht was het ook springvloed. Dat is de situatie twee keer per maand waarin de zon en maan min of meer in één lijn staan waardoor de vloed extra hoog wordt. De toestand van de dijken was niet goed. De plannen om ze verbeteren waren door geldgebrek (acht jaar na de Tweede Wereldoorlog) nog niet uitgevoerd. De eerste dijken breken om ongeveer 03.00 uur 's nachts door. In totaal breken 89 dijken door. De beschadigingen en doorbraken zijn te vinden over een totale lengte van 187 kilometer. Het grote aantal slachtoffers valt uiteindelijk pas in de middag na de storm als een tweede vloed opkomt. Doordat de dijken al gebroken zijn, komt het water in de polders nog hoger te staan. Veel huizen die de eerste vloed hadden doorstaan, storten alsnog in. Mensen en vee worden door het water meegesleurd. Bij de Watersnoodramp kwamen in totaal 1.835 mensen om, 72.000 mensen moesten worden geëvacueerd, duizenden dieren verdronken, 200.000 ha land overstroomde met zout water, duizenden gebouwen werden totaal vernield of beschadigd.

Slide 3 - Diapositive

Oosterscheldekering (Oosterschelde Stormvloedkering):

Doel: De Oosterscheldekering is ontworpen om de Oosterschelde (een zeearm van de Noordzee) af te sluiten van de zee en zo het achterland te beschermen tegen hoge stormvloeden.
Beschrijving: Het is een van de meest bekende onderdelen van de Deltawerken en bestaat uit een combinatie van dijken en sluizen. Wat het bijzonder maakt, is dat het een beweegbare stormvloedkering is. Het kan open en dicht worden gezet afhankelijk van de waterstand en weersomstandigheden. Als er een storm dreigt of het waterpeil te hoog wordt, sluiten de schuiven zich om het achterliggende gebied te beschermen.

Slide 4 - Diapositive

Maeslantkering:


Doel: De Maeslantkering is ontworpen om het Rotterdamse havengebied te beschermen tegen overstromingen door de Nieuwe Waterweg te sluiten, een belangrijke toegang tot de haven.
Beschrijving: Dit is een van de grootste beweegbare stormvloedkeringen ter wereld. De Maeslantkering bestaat uit twee enorme deuren die worden gesloten wanneer de stormvloed dreigt. Deze deuren sluiten de rivier af bij een extreem hoge waterstand en beschermen zo de regio van Rotterdam tegen overstromingen.

Slide 6 - Diapositive

Haringvlietdam:

Doel: De Haringvlietdam is een dam die het Haringvliet (een groot watergebied in Zuid-Holland) afsnijdt van de zee. Het doel is om de waterstanden in het Haringvliet te reguleren en tegelijkertijd het achterliggende gebied tegen overstromingen te beschermen.
Beschrijving: De dam heeft een sluiscomplex waarmee de waterstand van het Haringvliet beheerd kan worden. Dit zorgt ervoor dat het waterniveau in het Haringvliet niet te hoog wordt bij stormvloed, maar ook niet te laag voor de scheepvaart.

Slide 7 - Diapositive

Deltadijken:


Doel: De Deltadijken vormen een netwerk van versterkte dijken die langs de rivieren en de kust liggen om het achterland te beschermen tegen overstromingen.
Beschrijving: Dit zijn grote, versterkte dijken die ervoor zorgen dat de zeewateren niet kunnen doorbreken en het land niet kan overstromen. Ze zijn aangelegd langs belangrijke rivieren zoals de Nieuwe Maas, de Hollandse IJssel, en de Westerschelde.

Slide 8 - Diapositive

Sluiscomplexen (zoals de Brouwersdam):

Doel: Sluiscomplexen regelen de waterstanden en beschermen het achterland tegen te hoge waterstanden, maar zorgen ook voor de doorstroming van scheepvaart.
Beschrijving: Een voorbeeld van zo'n sluiscomplex is de Brouwersdam, die zorgt voor de scheepvaart en tegelijkertijd het waterniveau regelt. Deze sluizen kunnen open en dicht worden gezet afhankelijk van de waterstand, waardoor ze zowel voor scheepvaart als voor waterveiligheid van cruciaal belang zijn.

Slide 9 - Diapositive

Opdracht
 Denk na over hoe waterveiligheid in de toekomst verder verbeterd kan worden. Ontwerp innovatieve oplossingen om Nederland (en andere landen) te beschermen tegen overstromingen door de Deltawerken verder te ontwikkelen of te vernieuwen.

Slide 10 - Diapositive