Les 1 Het ontstaan van Leiden

Hoofdvraag van de koffer:
Hoe is Leiden ontstaan van niets naar een stad met bijna 125000 burgers? Een stad waar een groot deel van de mensen in de dienstensector werkt met daarin grote verschillen in salaris, van hoogleraren tot afvalinzamelaars. 
1 / 21
suivant
Slide 1: Diapositive
AardrijkskundeBasisschoolGroep 7,8

Cette leçon contient 21 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Hoofdvraag van de koffer:
Hoe is Leiden ontstaan van niets naar een stad met bijna 125000 burgers? Een stad waar een groot deel van de mensen in de dienstensector werkt met daarin grote verschillen in salaris, van hoogleraren tot afvalinzamelaars. 

Slide 1 - Diapositive

Waar ligt Leiden?

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Diapositive

“Wat valt jullie op aan dit plaatje?

Slide 5 - Question ouverte

DOEL:
Aan het einde van de les kunnen jullie aan elkaar uitleggen hoe Leiden is ontstaan. Ook kunnen jullie, op de kaart, aanwijzen waar Leiden ligt. 

Slide 6 - Diapositive

Ik ben Jan en ik ben 10 jaar. Vandaag is het 3 januari 790 na Christus. (waar op de tijdbalk ligt deze tijd?) . S ochtends sta ik op en ga ik ontbijten, daarna mag ik met mijn vader mee naar het Haarlemmermeer. Kan iemand bedenken waarom wij daar heengaan? (Lesson-up; waarom gaat Jan naar het Haarlemmermeer? (om te vissen). De leerlingen vullen in wat zij denken, daarna kijkt de leerkracht samen met de leerlingen naar de antwoorden en bespreken zij waarom zij dit hebben ingevuld.) → het antwoord is om te vissen. Als leerlingen niet op dit antwoord komen, vraag je; hoe komt Jan zijn vader aan geld in die tijd? Wat heeft het Haarlemmermeer hier mee te maken?

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Diapositive

Waarom gaat Jan met zijn vader naar het Haarlemmermeer?

Slide 10 - Question ouverte

“Hoe is Leiden nou ontstaan?”

Slide 11 - Diapositive

“Waarom zouden mensen zich vestigen bij een rivier?”

Slide 12 - Question ouverte

“Wat voor problemen kan wonen aan een rivier opleven?”

Slide 13 - Question ouverte

“Hoe zouden mensen de overstromingen tegen hebben willen gaan?”

Slide 14 - Question ouverte

De stad begon als dijkdorp rond 860 (waar op de tijdbalk is dit?) (bijlage 2). Deze stad werd toen Leithon genoemd. De Burcht werd gebouwd omdat het stadje vaak overstroomde. In die jaren bouwde de graaf er zijn hof (huize Lokhorst) en stichtte er een kapel, dit is de voorloper van de huidige Pieterskerk.
De Burcht in Leiden bestaat nog steeds (bijlage 5,1 en 5,2).
In 1266 kreeg de stad de stadsrechten en bloeide de stad uit tot een van de grootste steden van Holland in de Middeleeuwen.
Om met de kaartvaardigheid te oefenen gaan de leerlingen in tweetallen in de atlas een kaart zoeken waarbij ze antwoord krijgen op verschillende vragen zoals: wat komen jullie allemaal te weten over Leiden in de atlas? (denk aan inwoners, rivieren, hoogtes etc.)

Slide 15 - Diapositive

De Burcht hedendaags

Slide 16 - Diapositive

860 Leithon

Slide 17 - Diapositive

De Burcht hedendaags

Slide 18 - Diapositive

Om met de kaartvaardigheid te oefenen gaan jullie in tweetallen in de atlas een kaart zoeken waarbij jullie antwoord krijgen op verschillende vragen zoals: wat komen jullie allemaal te weten over Leiden in de atlas? (denk aan inwoners, rivieren, hoogtes etc.)

Dit bespreken we na  ongeveer 10 minuutjes

Slide 19 - Diapositive

Hoe is Leiden ontstaan (wat heeft de Rijn hiermee te maken)

Slide 20 - Question ouverte

Hoe vonden jullie deze structuur in de les ?

Slide 21 - Question ouverte