Leerdoel: Ik kan uitleggen welke verschillen er waren tussen de noordelijke staten en de zuidelijke staten.
1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 2
Cette leçon contient 12 diapositives, avec diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 50 min
Éléments de cette leçon
Leerdoel: Ik kan uitleggen welke verschillen er waren tussen de noordelijke staten en de zuidelijke staten.
Slide 1 - Diapositive
The Frontier
Groeinde aantal kolonisten naar de VS zorgde voor meer problemen bij de indianen.
1787: indianen kregen door de grondwet een aparte status, maar de grondwet beschermde hen niet echt want kolonisten die grond wilden voor landbouw, verjaagden de indianen van hun gebieden.
Sommige staten namen bezit over het gebied ten westen van de Appalachen.
Slide 2 - Diapositive
Northwest Ordinance: Regering VS regelde het bestuur in de nieuw te koloniseren gebieden=> kregen enorm meer inkomsten door grond aan kolonisten te geven voor betaling.
Zo betaalde de regering de kosten voor de Onafhankelijkheidsoorlog, organisatie van een staatsapparaat en hoefden de belastingen niet verder omhoog.
Slide 3 - Diapositive
Kolonisten en staten namen steeds meer gebieden af van de indianen en gingen die ontginnen en gebruiken voor landbouw.
Gevolgen: indianen steeds verder verdreven naar het Westen, de grens tussen kolonisten en indianen (Frontier) schoof mee. Er kwam steeds meer verzet bij de indianen tegen de kolonisten en de regering van de VS reageerde met geweld hierop.
Slide 4 - Diapositive
Nieuwe gebieden voor de VS
De machtsverhoudingen in Europa waren sterk veranderd. Frankrijk was nu de sterkste natie.
Spanje gaf in 1800 gebied ten westen van de Mississippi (Louisiana) terug aan Frankrijk. Napoleon's idee voor welvarende kolonie mislukten=> VS kocht van Frankrijk in 1803 Louisiana, van Spanje in 1819 Florida.
Spanje moest in 1821 Mexico onafhankelijk laten worden.
Slide 5 - Diapositive
Vanaf 1821 kwamen er meer kolonisten Texas en Californië binnen=> aansluiting VS die met steeds meer geweld gebieden innamen. Mexico kreeg wel vergoeding voor Texas en Californië.
1867 VS koopt Alaska van Rusland.
Slide 6 - Diapositive
Van tabak naar katoenplantages
Noordelijke staten: handel, nijverheid belangrijkste bron inkomsten.
Zuidelijke staten: landbouw met plantages en familiebedrijfjes voor tabak grootse inkomstenbron en voor VS als geheel.
Tabak werd in Europa tot pruim-, snuif- of rooktabak gemaakt. Tabak bleef tot lang in de 18e eeuw meer dan de helft van de export voor de kolonisten uitmaken.
VS kocht hiermee uit Europa kleding, gereedschappen, werktuigen, luxere huisraad.
Slide 7 - Diapositive
Achteruitgang tabaksplantages vanaf 1720 en uitvinding Cotton Gin
De tabakshandel was zeer winstgevend tot 1720: minder vraag uit Europeanen, hierdoor de tabaksplantages en door uitputting grond door teelt 1 gewas in verval.=> slavernij leek zelfs door economische problemen afgeschaft te moeten worden.
1793: Eli Whitney vond in de cotton gin uit: machine om snel zaadjes uit de katoenplanten te halen=> hierdoor konden meer katoensoorten, op meer plaatsen verbouwt worden.
Slide 8 - Diapositive
Gevolgen cotton gin
Gevolg cotton gin: sneller, meer verschillende soorten katoen, met weinig arbeidskrachten geplukt, geschikt worden gemaakt voor de textielindustrie.
Engeland en noordelijke staten VS hebben veel katoen nodig voor kleding arbeiders fabrieken => onrendabele tabaksteelt vervangen door winstgevende katoenteelt en groei slavernij en slavenhandel voor katoenplantages. Slavernij bleef dus veel geld opleveren.
Slide 9 - Diapositive
Abolitionisten
Door ideeën van de Verlichting over dat ieder mens gelijk is kwam er in West-Europa en de noordelijke staten van de Verenigde Staten meer protest tegen de slavernij.
De abolitionisten wilden de slavenhandel en slavernij afschaffen.
Gevolgen: 1808 Eng. verbied de slavenhandel, 1830 afschaffing slavernij. Minder aanvoer slaven, maar door betere zorg voor slavenfamilies waren er genoeg.
Slide 10 - Diapositive
Begin van het conflict tussen de Noordelijke en Zuidelijke staten
Tussen de Noordelijke en Zuidelijke staten ontstond een felle discussie over het wel of niet afschaffen van de slavernij.
Abolitionisten met aanhang in het Noorden vonden slavernij onmenselijk, onchristelijk en moest afgeschaft worden.
Het Zuiden met zijn plantage eigenaren vond dat in de Bijbel slavernij toegestaan, dat zij de slaven goed behandelden net zoals arbeiders in het Noorden en ze waren noodzakelijk voor het werk op de plantages.
Slide 11 - Diapositive
Door artikelen in kranten, tijdschriften en boeken zoals in de Liberator en boeken als Uncle Tom’s Cabin van Harriet Beecher Stowe, werd het conflict tussen de staten alleen maar feller.