Beschouwing 11: Inleiding + slot

Welkom

Ga zitten, pak je leesboek. We starten met 15 min lezen. 
                                                  Nederlands havo 4
1 / 19
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 4

Cette leçon contient 19 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

Welkom

Ga zitten, pak je leesboek. We starten met 15 min lezen. 
                                                  Nederlands havo 4

Slide 1 - Diapositive

timer
15:00

Slide 2 - Diapositive

Beschouwing
Ik kan een goede inleiding schrijven waarin ik de aandacht trek van de lezer en richt op de tekst.

Ik kan een goed slot schrijven met een afweging en afronding.

Slide 3 - Diapositive

Lesopzet
  • Check middenstuk 
  • Inleiding/slot voorbeelden doornemen
  • Inleiding en slot schrijven + hele tekst inleveren

Slide 4 - Diapositive

Beschouwing
Middenstuk: 
  • verklaring, probleem/oplossingsstructuur  of voor- en nadelenstructuur (gebruik het boek voor voorbeelden!) 
  • elke alinea een heldere kernzin met voorbeelden/uitleg
  • elk deelonderwerp een tussenkopje
  • maak gebruik van signaalwoorden
  • denk aan bronvermelding

Slide 5 - Diapositive

Opdracht
Maak groepjes van 3 en bekijk samen naar de middenstukken (5 min per tekst) Verdeel de volgende punten:
  • inhoud
  • taalgebruik
  • spelling

Tijd over? Verbeter vast jouw eigen tekst.

timer
15:00

Slide 6 - Diapositive

Wat viel er op?
inhoud
taalgebruik
spelling

Slide 7 - Diapositive

Opbouw beschouwing - Inleiding
  • deel 1: aandacht trekken: voorbeeld/anekdote/geschiedenis/actualiteit
--> de lezer moet nieuwsgierig worden

  • deel 2: onderwerp introduceren: 
       vraag stellen/standpunt benoemen/opbouw tekst 
--> de lezer moet weten waar je tekst over gaat

Slide 8 - Diapositive

Opbouw beschouwing - Slot
Slot: 
  • start met een signaalwoord van samenvatting
  • herhaal alle kernzinnen in andere woorden
  • eindig met een uitsmijter (bijvoorbeeld door terug te komen op je inleiding) of toekomstverwachting.

Slide 9 - Diapositive

je hebt vast wel eens van dyslexie gehoord. Misschien ben je zelf dyslectisch of heeft iemand bij je in de klas er last van. Die kans is best groot want één op de 20 kinderen heeft last van dyslexie. 
 
Meestal wordt dyslexie omschreven als 'niet goed kunnen lezen'. Nou is dat natuurlijk een breed begrip want als je het alfabet niet leert kun je ook niet goed lezen. Maar dyslectische mensen hebben moeite om van letters en woorden op papier spraakklanken te maken. Oftewel: Je ziet een woord maar kan het niet meteen hardop zeggen. Of je zegt een woord en kan het niet meteen schrijven. Dus dyslexie kan dus best wel een groot probleem zijn. 

Slide 10 - Diapositive

Red Bull geeft je vleugels, monster laat het beest in je los. Energiedrink is razend populair bij jongeren omdat het door de slimme marketing van de energy producten cool is geworden om met een blikje energy over straat te lopen. Door dit vele gebruik van deze drankjes wordt het natuurlijk ook snel een rommel op straat, want niet alle jongeren ruimen hun rotzooi op.  

De energiedrankjes kennen velen merken zoals: Red Bull, Monster Energy en Mountain Dew. De drankjes zijn heel bekend omdat de meeste het heel lekker vinden en het ook verslavend is.  Mensen denken dat Energiedrankjes alleen slecht zijn maar er zitten ook zo zijn voordelen. 

Slide 11 - Diapositive

Na een lange schooldag, waar ze hard heeft gewerkt komt Sara moe thuis. Haar moeder wacht al op haar. Want vandaag moet ze op haar zusje en broertje passen. En daarna nog aan haar huiswerk voor de dag erna. Dus ze kan weer niet trainen. En ze denkt steeds aan haar boekverslag en de toets die ze morgen ook nog heeft. Zij eet wat en zet een video op voor zusje en broertje in de hoop dat ze stil zijn. Maar ze zijn alles behalve stil. Na 4 uurtjes komt haar moeder thuis. Nu is ze te moe om nog te beginnen dus ze zet haar wekker om 4:30. En als ze in bed ligt rekent ze uit hoeveel uur ze slaapt maar 5! Ze heeft nu al hoofdpijn.  

Na een harde dag werken op school en al je leerwerk moeten doen voor school is het niet fijn om thuis te zijn met het idee dat je nog stapels aan huiswerk hebt te doen. Je stelt het huiswerk uit. En het gevolg van uitstellen is stress. 

Slide 12 - Diapositive

Is het allemaal haalbaar? 
Wij jongeren hebben vrije tijd nodig. Voor onze sport, sociale contacten onderhouden( vrienden), genieten van leuke dingen, hobby’s. Je slaapt ongeveer 8 uur per dag, en dat is rust. Maar in rust moeten ook variaties zitten zoals vermaak, sport en vrienden. Na een hele dag op school, ga je bijvoorbeeld: lekker  basketballen en daarna lekker slapen. Dan ben je echt klaar voor de volgende dag. Dus vrije tijd is lichamelijk en geestelijk goed. Het punt van of het haalbaar is gaat hem om: wij als jongeren hebben veel aan ons hoofd waaronder de schooldag zelf, de proefwerken, de presentaties, maar ook het feit dat we leuke dingen willen doen met vrienden lekker er op uitgaan en avonturen willen maken. En met al het extra huiswerk dat we per dag krijgen worden die kansen allemaal zo klein. .  

Conclusie 
Huiswerk afschaffen heeft dus vele voordelen. De scholieren hebben minder aan hun hoofd, dus minder stress. Als ze meer vrije tijd hebben kunnen ze wat aan sport doen en aan hun sociale contacten werken en als ze aan een sport doen is dat lichamelijk en geestelijk weer goed. De leerlingen gaan beter presteren doordat ze harder gaan werken en meer tijd hebben om de proefwerken te leren. 

Slide 13 - Diapositive

Huiswerk, te veel of genoeg? 
 
“Oké, eindelijk klaar met Nederlands. Nu nog scheikunde, wiskunde en Engels… *zucht* het is al 10 uur, ik kijk wel of ik er mee weg kan komen.” Als dit je bekend voor komt kan het zijn dat je te veel huiswerk krijgt. Veel leerlingen hebben hier last van en vinden dat er wat aan gedaan moet worden.  Ze vinden dat de hoeveelheid huiswerk moet worden verlaagt, niet dat het weg moet, maar dat er minder van opgegeven moet worden. We weten dat huiswerk helpt, maar alleen als het niet te veel tijd opneemt. Wanneer er te veel is kan het juist het omgekeerde effect hebben. 
 
Leerlingen besteden het grootste deel van hun korte vrije tijd aan hun huiswerk. Ze moeten meestal het meeste thuis maken en kunnen ze niks doen om te relaxen. Leerlingen zijn vaak zo veel tijd kwijt aan huiswerk dat ze niet voldoende rust kunnen krijgen, waardoor ze minder goed kunnen concentreren op school, daardoor gaan ze achter lopen en daar weer door krijgen ze nog minder rust. Deze neerwaartse spiraal zorgt voor stress en slechte resultaten. Het is wetenschappelijk bewezen dat huiswerk een effectieve manier is om je kennis te vergroten, maar ook dat te veel juist het omgekeerde effect heeft.  

We kunnen dus concluderen dat de oplossing op dit probleem eigenlijk best makkelijk is. Leeraren moeten minder, maar specifieker, huiswerk opgeven. Daardoor zullen leerlingen niet worden ontmoedigd door bergen aan huiswerk en zullen ze betere resultaten krijgen. Hierdoor zal ook de samenleving een hogere gemiddelde opleiding krijgen. Er zijn eigenlijk alleen maar voordelen. En dat alleen maar van wat minder huiswerk. 

Slide 14 - Diapositive

Al met al is het niet leuk dat we zo veel huiswerk op krijgen, maar wel handig en al helemaal leerzaam. We krijgen huiswerk op, omdat we daardoor mooiere cijfers krijgen, omdat school wil laten zien wat wij op school doen, omdat we te weinig tijd hadden in de les en/of omdat we anders niet genoeg getoetst worden voor bepaalde vakken. Huiswerk is meestal saai en stom, omdat je thuis dan nog steeds bezig bent met school, maar het helpt wel met het overgaan. Kortom. Maak je huisweek gewoon, zodat je overgaat naar het volgende leerjaar en uiteindelijk je diploma haalt, want dat wil je toch?

Slide 15 - Diapositive

Opdracht
  • Bekijk de inleidingen (en conclusies). 
  • Kijk wat je wél en niet goed vindt.
  • Verbeter evt. jouw middenstuk
  • Werk je inleiding en slot uit

Tips: eindig met het probleem (de hoofdgedachte)
Geef nog geen informatie uit het middenstuk (de gevolgen of oorzaken of oplossingen)
Eindig het slot met een goede afsluiting
timer
15:00

Slide 16 - Diapositive

Beschouwing 1
Schrijf op basis van een onderwerp binnen het hoofdstuk Pluriforme Samenleving een beschouwing van 600 à 700 woorden. Kies een passende tekststructuur: verklaring/voor- en nadelen/probleem-oplossing. Citeer twee keer.

  1. Inhoud genereren + structureren (wat ga je schrijven, in welke volgorde?)
  2. Tekst schrijven (focus op inhoud, verbeter pas later)
  3. Tekst verbeteren (r1: inhoud,r2: taalgebruik, r3: spelling)

Slide 17 - Diapositive

Beschouwing 1
  1. Inhoud genereren + structureren (wat ga je schrijven, in welke volgorde?)
  2. Tekst schrijven (focus op inhoud, verbeter pas later)
  3. Tekst verbeteren (r1: inhoud,r2: taalgebruik, r3: spelling)

Slide 18 - Diapositive

Huiswerk
Dinsdag 8 februari -12.15u:
Herkansing Formuleren

Donderdag 10 februari:
Inleiding + slot beschouwing af.
Geef de titel voor je tweede leesboek door.

Slide 19 - Diapositive