Cette leçon contient 10 diapositives, avec diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 30 min
Éléments de cette leçon
Pruiken en revoluties
4.1 pruikentijd
Slide 1 - Diapositive
18de eeuw Nederland
Ook wel de zilveren eeuw genoemd . De rijkere mensen trokken uit de stad en stopten hun vermogen in het bouwen van grote herenhuizen. Gingen rentenieren!
Slide 2 - Diapositive
Slide 3 - Diapositive
Boeren/Arbeiders
Adel
Geestelijkheid
Adel en geestelijkheid hoefde geen belasting te betalen. Ze konden ook alle goede banen van Frankrijk krijgen. De boeren en arbeiders moesten alle belasting betalen. Vaak was dit indirecte belasting (tegenwoordig BTW)
18de eeuw Frankrijk
Slide 4 - Diapositive
De verlichting
Vanuit de wetenschappelijke revolutie komt de verlichting. Men ging er vanuit dat alles te begrijpen en verklaren valt met het verstand (de rede)
All our knowledge begins with the senses proceeds then to understanding, and ends with reason. There is nothing higher than reason.
(Immanuel Kant)
Slide 5 - Diapositive
Slide 6 - Diapositive
Nieuwe ideeën
Godsdienst: Geen godsdienstige striktheid meer. Voltaire zag god als een klokkenmaker en sommige mensen gingen helemaal niet meer geloven (Atheïsten)
Maatschappij: Iedereen is gelijk geboren dus hebben ze ook dezelfde rechten (mensenrechten).
Iedereen moest zich aan de wet houden (Rechtsstaat).
Slide 7 - Diapositive
John Locke (1632-1704)
De mensen zijn vrij geboren en de koning krijgt zijn recht om te regeren niet van god, maar van het volk. Het volk gaat een sociaal contract met de koning aan en als de koning zich niet goed gedraagt dan mag het volk de koning afzetten.
Slide 8 - Diapositive
Charles Montesquieu (1689-1755)
De macht moet niet bij één persoon liggen, maar die moet verdeeld zijn om ervoor te zorgen dat er geen machtsmisbruik kan plaatsvinden.