les 5 hellende daken

Hellende daken
1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
BouwkundeMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 12 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

Hellende daken

Slide 1 - Diapositive

Hellend of schuin dak
Een andere naam voor helling is schuinte, een andere naam voor hellend dak is dus schuin dak. Niet ieder dak met een helling is een hellend dak: pas als de helling van de dakvlakken groter is dan 15°, beschouw je het als hellend dak.
Voordeel: Een steil dak kun je makkelijker waterdicht maken.
het voert het regenwater sneller af en ondervindt minder sneeuwbelasting. Nadeel: Een hellend dak is gevoeliger voor windbelasting door windzuiging over de dakvlakken. Hoge eisen aan de bevestiging van het dak op de onderliggende constructie en aan de bevestiging van de materialen.

Slide 2 - Diapositive

Vorm en plaatsen 
Een plat dak heeft maar twee vormen: plat of licht hellend. Maar een hellend dak heeft veel verschillende vormen, uiteenlopend van eenvoudig tot complex. 

Slide 3 - Diapositive

Zadeldak

Het zadeldak komt het meest voor. Dit dak bestaat uit twee dakvlakken. Die dakvlakken lopen vanaf twee tegenoverliggende gevels schuin naar boven, en komen bovenaan tegen elkaar, bij de nok. De punten in het metselwerk die haaks op het dakvlak liggen, zijn de topgevels.


Een variant op het zadeldak is het geveldak. Het zadeldak loopt over de topgevels heen. In plaats daarvan liggen de dakvlakken van het geveldak tussen beide topgevels.

Slide 4 - Diapositive

Lessenaarsdak

Het dakvlak van het lessenaarsdak loopt naar één kant af. Op één dak kun je meerdere lessenaarsdaken combineren, zie afbeelding. Meestal heeft dit dak dezelfde randafwerking als een plat dak.

Slide 5 - Diapositive

Schilddak
Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw. Het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot

Slide 6 - Diapositive

Mansardedak

Een mansardedak is een zadeldak met geknikte dakvlakken. Een voordeel van deze dakvorm is dat hij meer ruimte op zolder geeft. Dit historische daktype ontstond in de Franse barokarchitectuur en is vernoemd naar de Franse architect François Mansart 

Slide 7 - Diapositive

Zaagdak, ofwel sheddak,

Het zaagdak,  stel je samen uit dakschilden met verschillende hellingen. Dit dak ligt vaak op langwerpige bouwwerken, zoals fabriekshallen. Bouwkundig gezien zijn het een reeks evenwijdige lessenaardaken, of vaker zadeldaken met ongelijke schilden

Slide 8 - Diapositive

Overige dakvormen
Veel dakvormen zijn variaties op het zadeldak. Daarnaast zijn er ook andere dakvormen mogelijk, zoals:

daken met ronde dakvorm,
koepeldaken, schaaldaken ofwel gebogen daken, tongewelfdaken met de vorm van een tongewelf
hangdaken, waarbij het dakvlak aan een constructie hangt.






Slide 9 - Diapositive

De Basiliuskathedraal in Moskou
 het Atlas Theater / Wildlands te Emmen

Slide 10 - Diapositive

Lesopdracht
Zoek in tweetallen op internet een plaatje van een aparte dakvorm op. Waarom spreekt dit dak je aan?
Op welke vorm lijkt het dak het meest?

Slide 11 - Diapositive

Materialen

Op hellende daken liggen dakbedekkingen van verschillende materialen. Die dakbedekkingen moeten aan de volgende eisen voldoen:
  • Bestand tegen temperatuurwisselingen
  • Waterkerend
  • Goede onderlinge aansluiting





Slide 12 - Diapositive