Televisie en computer 10abc

Televisie en computer 10a
1 / 22
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 1

Cette leçon contient 22 diapositives, avec quiz interactif et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Televisie en computer 10a

Slide 1 - Diapositive

Inhoud les
Introductie
Uitleg
Opdrachten

Slide 2 - Diapositive

Televisie
Computer

Slide 3 - Diapositive

Televisie en computer

Slide 4 - Carte mentale

Dekolonisatie
In de tijd van de Tweede Wereldoorlog gingen kolonies industrialiseren. De welvaart in vele landen groeiden enorm snel. Vele mensen kunnen een televisie of computer betalen. In de kolonies zelf bleven velen arm. Het verschil tussen arm en rijk groeide enorm. 

Slide 5 - Diapositive

Indonesië
Het nationalisme groeide enorm snel in de kolonies. De nationalistische leider Soekarno streed in Nederlands-Indië voor de onafhankelijkheid. 

Op 17 augustus 1945 las hij een verklaring voor: Wij, het volk van Indonesië, verklaren hierbij de Indonesische onafhankelijkheid. De machtsovername zal zorgvuldig en in de korst mogelijke tijd worden uitgevoerd. 

Slide 6 - Diapositive

Onafhankelijk?
Soekarno las zijn verklaring voor, vanuit zijn eigen huis. Er waren geen Nederlanders bij aanwezig. De verklaring werd vlak na de Tweede Wereldoorlog gedaan. Het land lag in chaos. De vroegere kolonisatoren waren het niet eens met de verklaring. Daarom werd alles snel en onofficieel georganiseerd. 

Slide 7 - Diapositive

Kenia
De onafhankelijkheid van Kenia kwam 18 jaar later. Op 12 december 1963 was er een feestelijke bijeenkomst in een vol stadion. Naast de nieuwe president van Kenia (Jomo Kenyatta) stond prins Philip (man van koningin Elizabeth). De Britten salueerden terwijl de nieuwe vlag werd gehesen. 

Slide 8 - Diapositive

Dekolonisatie
In Indonesië  ontstond oorlog tussen de Indonesiërs en Nederlanders. Vier jaar heeft de strijd geduurd. In Kenia kon na de onafhankelijkheid zonder oorlog gebouwd worden aan een nieuw land. 

Als een kolonie onafhankelijk wordt, noem je dat dekolonisatie. Er waren twee soorten dekolonisatie: door overleg/vreedzaam of door oorlog/geweld

Slide 9 - Diapositive

Huiswerk
Zie planning

Slide 10 - Diapositive

Televisie en computer 10b

Slide 11 - Diapositive

Indonesië WOII
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Indonesië aangevallen door Japan. 
De Nederlanders konden niet tegen hen op en Japan had de overmacht. Indonesië werd bezet door Japan. Alle Nederlanders werden in concentratiekampen gezet.
 
Japan vertelde de bevolking dat ze hen zouden helpen met het bevrijden van het hele land. Soekarno was daarom blij met de komst van Japan. 
Japan hield zich echter niet aan hun belofte. De Indonesiërs moesten hard werken. Indonesische grondstoffen werden voor de oorlog gebruikt.

Slide 12 - Diapositive

Na de Tweede Wereldoorlog
In augustus 1945 moest Japan zich overgeven. De Japanse steden Hiroshima en Nagasaki waren totaal vernietigd door Amerikaanse atoombommen
Soekarno greep de kans en verklaarde de onafhankelijkheid van Indonesië. Soekarno had geen controle over het land. Japanse soldaten hadden de controle, maar lieten die na de overgave los. 

Groepen jonge Indonesiërs pakten stokken, speren en messen op. Ze wilden de Nederlanders wegjagen, of vermoorden. Omdat vele Nederlanders nog in kampen opgesloten zaten, vielen er tienduizenden doden, onder Nederlanders en Indonesiërs. Indonesië lag in complete chaos.

Slide 13 - Diapositive

Nederlandse reactie
Nederland was net bevrijd, en al snel werd er een groot leger gevormd om naar Indonesië te sturen. Het leger moest 'orde en rust herstellen'. De Nederlanders dachten dat Japan de oorzaak was van de chaos. De regering wist niet dat veel Indonesiërs niet zaten te wachten op een Nederlands leger, zij wilden onafhankelijk worden. Het Nederlandse leger was compleet verrast toen de bevolking vijandig tegen hen opstond.

Slide 14 - Diapositive

Oorlog
Er begon een jarenlange strijd tussen Nederland en Indonesië. Het was een vrede strijd, waarin beide zich hebben misdragen. 
Nederlanders oefenden terreur uit tegen dorpen waarvan zij dachten dat ze vrijheidsstrijders steunden. Nederlandse soldaten pasten wreedheden toe bij ondervragingen. Indonesiërs behandelden Nederlandse gevangenen barbaars en onmenselijk.

Slide 15 - Diapositive

Soevereiniteit
Nederland werd onder druk gezet om te stoppen met de koloniale oorlog. De druk kwam vanuit de Verenigde Naties. Ook de Amerikanen dreigden te stoppen met de steun voor de wederopbouw. Nederland gaf daarom toe. In het Paleis op de Dam tekende koningin Juliana de soevereiniteitsoverdracht

Slide 16 - Diapositive

Huiswerk
Zie planning

Slide 17 - Diapositive

Televisie en computer 10c

Slide 18 - Diapositive

Kenia
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er opstanden in Kenia. De radicale verzetsbeweging noemden de Britten 'Mau Mau'. Ze waren boos dat de vruchtbare grond in Kenia in handen was van de Britten. Ook hadden ze geen zeggen over het bestuur van de kolonie.

De opstandelingen traden had op tegen Kenianen die met de Britten samenwerkten. De Britten vonden de Mau Mau barbaren. Er werd enorm veel geweld tegen hen gebruikt. Tienduizenden werden in kampen opgesloten. Sommige Mau Mau-leiders werden in het openbaar opgehangen. 
Ook de nationalistische leider Kenyatta werd gevangengezet. Hij had jaren lang geprotesteerd tegen het grootgrondbezit van de Britten. Hij werd een symboolfiguur.

Slide 19 - Diapositive

Onafhankelijkheid
De Britten slaagden erin de opstand te onderdrukken. Maar ze begrepen dat ze beter niet in Kenia konden blijven. 
In 1960 werd een conferentie in Londen georganiseerd. Alle groepen uit Kenia werden uitgenodigd. Er werd besloten dat er verkiezingen gehouden werden voor alle Kenianen. Zo zou er een regering gevormd worden voor het hele land. Een paar jaar later zou het land helemaal onafhankelijk worden. 

Slide 20 - Diapositive

Verkiezingen
Kenyatta zat nog steeds gevangen. De Kenianen dreigden met een boycot als hij niet werd vrijgelaten. Hij werd vrijgelaten en won de verkiezingen met het eerste 'zwarte' meerderheidsregering. In samenwerking met de Britten werd het land weer opgebouwd. 

Slide 21 - Diapositive

Huiswerk
Zie planning

Slide 22 - Diapositive