Verbod op sociale media Australië

1 / 22
suivant
Slide 1: Diapositive
NieuwsbegripMiddelbare schoolvmbo b, kLeerjaar 1

Cette leçon contient 22 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 90 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Diapositive

doel van de les 
  • je kent 10 nieuwe woorden
  • je leert meer over een actueel onderwerp




Slide 4 - Diapositive

Kinderen tot 16 jaar worden in Australië van sociale media geweerd 

Slide 5 - Diapositive

Deze poll gaat over je eigen (social) media gebruik.

Ik heb een of meerdere social media accounts.
Waar
Niet waar

Slide 6 - Sondage

Deze poll gaat over je eigen (social) media gebruik.

Hoe vaak kijk je op social media?
Een of twee keer op een dag
Een keer in de 5 á 6 uren
Een keer in de 3 á 4 uren
Een keer in de 1 á 2 uur
Meerdere keren in een uur

Slide 7 - Sondage

Zou jij nog zonder social media kunnen?
Ja, gemakkelijk
Misschien
Waarschijnlijk niet
Zeker en vast niet

Slide 8 - Sondage

tussenkopjes
  • Kinderen tot 16 jaar blokkeren
  • Voor- en tegenstanders
  • Nederland tegen verbod
  • Veel Australische jongeren niet blij

Slide 9 - Diapositive

Wat zou je willen weten over dit onderwerp? Begin je vraag met een vraagwoord.

Slide 10 - Question ouverte

De tekst 
Je krijgt de tekst nu op papier.
We lezen  samen de tekst per alinea. 
We gaan dan ook steeds even kijken wat er precies staat. 

Slide 11 - Diapositive

Inleiding
Het was breaking news afgelopen week: Australië gaat een verbod op sociale media voor kinderen tot 16 jaar invoeren. Australië heeft hiermee een wereldprimeur; het is het eerste land ter wereld waar de overheid leeftijdsbeperkingen voor sociale media oplegt. Of dat echt gaat werken en of het in Europa wordt overgenomen is echter twijfelachtig. 

Slide 12 - Diapositive

kinderen tot 16 jaar blokkeren
Het Australische parlement stemde vorige week voor een wet die X, TikTok, Instagram, Snapchat, Facebook en andere sociale media verplicht om binnen een jaar maatregelen te nemen om hun platforms te blokkeren voor kinderen tot 16 jaar. Als ze dit niet doen, kunnen ze boetes tot 31 miljoen euro krijgen. Sommige deskundigen twijfelen of zo’n verbod technisch mogelijk is. De online platforms zelf hebben kritiek op de nieuwe wet. Volgens TikTok bestaat het gevaar dat jongeren naar andere platforms zullen gaan die een groter risico vormen, omdat daar geen regels zijn. Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, vindt het jammer dat niet gekeken wordt naar de inspanningen die nu al worden gedaan om kinderen te beschermen. Wel benadrukt het bedrijf dat het zich aan de nieuwe wet zal houden. 

Slide 13 - Diapositive

Voor- en tegenstanders
De Australische premier Albanese zegt dat er een "duidelijk verband is tussen sociale media en de verslechterde mentale gezondheid" van jongeren. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat jongeren zich vaker eenzaam voelen en ontevreden zijn over hun leven als ze veel gebruikmaken van sociale media. Wetenschappers zijn het echter oneens over hoe groot dat effect is en of dat een direct gevolg is van sociale media.
Tegenstanders zeggen dat het niet per se sociale media zijn die een negatief effect op jongeren hebben, maar vooral de tijd die zij achter hun scherm doorbrengen. Een verbod op sociale media doet daar weinig aan: zij kunnen immers nog steeds op bijvoorbeeld Netflix of Pinterest. Bovendien hebben sociale media ook een lerende functie voor jongeren, zeggen zij. “De adolescentie is een belangrijke periode voor het leren van sociale en emotionele vaardigheden die je nodig hebt om als volwassene te functioneren”, zegt professor Wouter van den Bos van de Universiteit van Amsterdam. Jongeren leren die vaardigheden door fouten te maken in een omgeving waarin risico's zijn, legt hij uit. “Ze missen bij een verbod de kans om te leren omgaan met sociale media.”
Psycholoog Thijs Launspach vindt het verbod wél een goed idee. De positieve kanten van sociale media worden volgens hem vaak besproken, maar “er is een aantal flinke risico’s, zeker voor jonge gebruikers. Dit zijn risico’s van verslaving, van wat jongeren allemaal kunnen zien via social media en behoorlijke risico’s voor hun mentale gezondheid. Sociale media zijn geen veilige plek voor jongeren.” 

Slide 14 - Diapositive

Nederland tegen verbod
Verschillende landen zeggen met belangstelling te kijken naar het Australische voorbeeld en te kijken of een verbod wenselijk is. Noorwegen is daar het meest uitgesproken in. Dat land zegt een verbod voor kinderen onder de 15 jaar te willen. In Frankrijk zei president Macron eerder dat hij voor een Europese regelgeving is waarbij jongeren onder de 15 alleen online mogen met door hun ouders opgelegde beperkingen. De Deense premier Frederiksen is vóór een leeftijdsverbod van 15 jaar voor de hele Europese Unie. De Britse staatssecretaris van Technologie Kyle zegt een verbod "in overweging te nemen". Nederland is geen voorstander. Jongeren onder de 16 mogen in ons land alleen met toestemming van hun ouders een account aanmaken. Volgens staatssecretaris Szabó (Digitalisering) moet het sociale-mediagebruik tot 16 jaar niet worden verboden. 

Slide 15 - Diapositive

Veel Australische jongeren niet blij 
Veel Australische jongeren zijn niet blij met de nieuwe wet: “Ik ben afhankelijk van sociale media. Als het verboden wordt, weet ik niet wat ik met mezelf aan moet”, zegt Ruby (15). Haar vriendin Ria (15) vult aan: “Het is dé manier waarop we met elkaar communiceren. Het verbieden is juist slecht voor onze mentale gezondheid."
Maar er zijn ook kinderen die het verbod wel begrijpen. “Op school leren we over de gevaren online, maar het dringt volgens mij niet echt door. Dus zo’n verbod is goed”, zegt Felix (11).
Het verbod in Australië geldt overigens niet voor WhatsApp. 
Bron: digiwijzer.nl, telegraaf.nl, msn.com, nos.nl, metronieuws.

Slide 16 - Diapositive

woorden zoeken

Slide 17 - Diapositive

woordenschat 

Slide 18 - Diapositive

opdracht voor cijfer 

Je maakt de opdracht die bij de tekst hoort.
Kijk voor de antwoorden goed in de tekst, en geef antwoord in een hele zin (die dus begint met een hoofdletter en eindigt met een punt).  

Slide 19 - Diapositive

De  5 strategieën van NBG:
  • verkennen van de tekst
  • vragen stellen bij de tekst
  • ophelderen van onduidelijkheden
  • samenvatten
  • verbanden in de tekst (verwijs- en signaalwoorden)

Slide 20 - Diapositive

Wat is samenvatten? 
Als je een tekst leest, bedenk je steeds tijdens en na het lezen of je hebt begrepen wat je hebt gelezen. 
Je vertelt dan in één of een paar zinnen wat het belangrijkste is: je vat samen waar de tekst over gaat. 

In deze les leer je hoe je moet samenvatten en je oefent
ermee.

Slide 21 - Diapositive

Welke stappen zet je? 

Slide 22 - Diapositive