Sinterklaas

1 / 26
suivant
Slide 1: Diapositive
ANT2+Beroepsopleiding

Cette leçon contient 26 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Vidéo

Slide 3 - Diapositive

Wat was het beroep van
Sinterklaas ?
Hoe heet de hoed van Sinterklaas?
A
baret
B
kroon
C
mijter
D
toupet

Slide 4 - Quiz

Wat was het beroep van
Sinterklaas ?
Hoe heet het paard van Sinterklaas?
A
Ozosloom
B
Ozosnel
C
Amerigo
D
Peerdje

Slide 5 - Quiz

Wat was het beroep van
Sinterklaas ?
Wanneer is Sinterklaas jarig?
A
10 maart
B
19 december
C
onbekend
D
5 december

Slide 6 - Quiz

Wat was het beroep van
Sinterklaas ?
Waar woont Sinterklaas?
A
Utrecht
B
Amsterdam
C
Madrid
D
érgens in Spanje

Slide 7 - Quiz

Wat was het beroep van
Sinterklaas ?
Hoe heet het dikke boek
van Sinterklaas?
A
Atlas
B
Bijbel
C
Dagboek
D
Grote Boek

Slide 8 - Quiz


Wat was het beroep van 
Sinterklaas ?
A
Dominee
B
Priester
C
Bisschop
D
Pastoor

Slide 9 - Quiz

Geschiedenis van Sinterklaas
Onstaan 
Jan schenkman
zwarte piet
piet

Slide 10 - Diapositive

Waar komt Sinterklaas vandaan?
Of Sinterklaas echt heeft bestaan is niet helemaal zeker. Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije. Over zijn leven is weinig bekend – de eerste verhalen over hem duiken pas eeuwen later op.

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Vidéo

Sinterklaas beschermheilige

Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Vidéo

Is Sinterklaas een Nederlandse traditie?
Sint Nicolaas wordt na zijn dood op veel plekken in Europa vereerd, maar met de Reformatie  komt daar verandering in. Nederland verandert van een grotendeels katholiek land in een protestants land. Dat lijkt slecht nieuws voor het Sinterklaasfeest: er komt een verbod op heiligenverering – en daarmee ook de viering van Sinterklaas.  

Slide 15 - Diapositive

Waar wordt Sinterklaas nog gevierd?
In landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland wordt het Sinterklaasfeest naar Kerstmis verplaatst en verandert Sinterklaas in de Weihnachtsmann, Père Noël, Father Christmas en Santa Claus.

Slide 16 - Diapositive

Schoenzetten
De traditie van het schoenzetten bestond al in de vijftiende eeuw. In Utrecht zou dat al in 1427 in de Sint Nicolaaskerk zijn gedaan. Op Sinterklaasavond wordt wat geld in schoenen gestopt, dat aan de armen wordt geschonken. Later zouden kinderen ook thuis een schoen of klomp mogen zetten. De volgende ochtend zitten daar lekkernijen in.

Slide 17 - Diapositive

Sinterklaasfeest weer toegestaan
Na 1800 wordt het Sinterklaasfeest weer officieel toegestaan. Dan ontstaat het Sinterklaasfeest zoals we dat vandaag nog steeds kennen. Bakkers hebben de beschikking over bladerdeeg en – vanwege de VOC – ook over speculaaskruiden, die ze gebruiken voor kruidnoten, speculaaspoppen en letters van banket. Ook valt de naam ‘pakjesavond’ in deze periode voor het eerst, en ontstaat de figuur van Zwarte Piet, al is onduidelijk hoe precies.

Slide 18 - Diapositive

Slide 19 - Lien

Hoe kreeg de Sint een knecht?
In verschillende Europese gebieden ontwikkelt het Sinterklaasfeest zich totaal anders, maar wel reist in veel verhalen een soort ‘bad cop’
 met de Sint mee. Zo kennen Alpen-regio’s – in onder meer Oostenrijk, Slovenië en Noord-Italië – de Krampus, een beestachtige demon die stoute kinderen in een soort mand stopt en meeneemt naar het bos, terwijl Nicolaas de brave kinderen een cadeau geeft.


Slide 20 - Diapositive

In Duitsland
In Duitstalige gebieden wordt de Sint vergezeld door de wat vriendelijkere knecht Ruprecht. In het Rheinland kennen ze de – net als Piet zwart geschminkte – Hans Muff. In Oost-Frankrijk en Zuid-België is Père Fouettard (Frans voor ‘de geselende vader’) degene die het vuile werk opknapt voor de Sint. 

Slide 21 - Diapositive

Jan Schenkman

Slide 22 - Diapositive

Slide 23 - Lien

Piet
Wanneer is Zwarte Piet voor het eerst te zien?
De eerste afbeeldingen van de zwarte knecht komen uit 1850. In het prentenboek Sint Nikolaas en zijn knecht (van onderwijzer Jan Schenkman) is een nieuw soort Sinterklaas te zien, met een nieuw element in het verhaal: een hulpje. Een donkere man met kleurige kleding.

Mogelijk is de aankoop van prinses Marianne van Oranje-Nassau een inspiratiebron geweest voor Schenkman. De prinses kocht in het jaar 1850 voor 150 gulden een Nubische jongen op een slavenmarkt in Egypte. Daarover werd in de krant bericht. De prinses en de jongen kwamen naar Nederland met een stoomboot.



Slide 24 - Diapositive

Van zwarte naar roetveeg piet
Zwarte Piet staat al sinds de jaren zestig ter discussie. De laatste jaren worden de Pieten getransformeerd in Roetveegpieten zodat ze niet meer als aanstootgevend worden gezien.

Slide 25 - Diapositive

Slide 26 - Diapositive