Machtige Mongolen

1 / 25
suivant
Slide 1: Vidéo
GeschiedenisBasisschoolGroep 8

Cette leçon contient 25 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 4 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Vidéo

Dzjengis Khan

Slide 2 - Carte mentale

In welk tijdsvak plaatsen we Dzjengis Khan

Slide 3 - Question de remorquage

De vraag van vandaag:
Hoe tof waren de mongolen? 

Slide 4 - Diapositive

Over het leven van Dzjengis Khan en het Mongoolse rijk 
Maak 4 groepjes
Leg de 8 kaartje op volgorde van gebeurtenis. Begin dus bij dat wat het EERST is gebeurt. 
Wat kwam er daarna?
Puzzeltijd

Slide 5 - Diapositive

Geboren

Dzjengis Khan werd geboren in 1162 in Mongolië. Toen heette hij nog Temujin, wat “smid” betekend. Hij is vernoemd naar een rivaliserende leider welke zijn vader net gevangen had genomen.



Slide 6 - Diapositive

Bruiloft
Op zijn 16e trouwde hij met Börte, een meisje uit een bevriende stam. Ze waren al sinds zijn 10e verloofd. Na het huwelijk werd Börte ontvoerd door een rivaliserende stam, iets wat vaak gebeurde. Vrouwen roven was een manier om te kunnen trouwen (Temujin’s moeder was ook geroofd op deze manier).
Temujin begon een reddingsactie, met succes! Samen kregen de 4 zonen en 6 dochters.

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Vidéo

Wat was de naam waarmee Dzjengis Khan geboren werd?
A
Dzjengis
B
Temujin
C
Caesar
D
Qin

Slide 9 - Quiz

Veroveren


Na de redding van zijn vrouw begon Temujin met overvallen plegen. Hij veroverde, en verenigde vele stammen. Ze noemden zich: de Mongolen.



Slide 10 - Diapositive

Heerser


Toen Temujin de verschillende stammen verenigde onder het Mongoolse Rijk gaven de stammen Temujin een nieuwe naam: Dzjengis Khan. Dit betekend: universele heerser. Met zijn horde van boogschutters te paard trokken ze nu ook naar gebieden buiten Mongolië…


Slide 11 - Diapositive

China
Zijn eerste doel was China. Hij veroverde vele gebieden en zette toen zijn zinnen op de hoofdstad van de Jin dynastie: Zhongdu (het huidige Beijing). Deze ommuurde stad was iets wat ze nog nooit hadden gezien. Ze blokkeerden de aanvoer van voedsel, velen van de hongerige Chinezen gaven zich over en leerden Dzjengis omgaan met stormrammen en trebuchets. De stad werd toen snel ingenomen en platgebrand.


Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Vidéo

Waarom wisten de Mongolen toch kastelen te veroveren? Ook al hadden ze dit nog nooit gezien?
A
Ze hadden vliegende paarden
B
Ze maakten nieuwe wapens
C
Ze gingen als spion naar binnen
D
Ze leerden het van gevangen en overlopers

Slide 14 - Quiz

Overleden





In 1227 overleed Dzjengis Khan. Sommigen zeggen dat hij van zijn paard viel en aan zijn verwondingen overleed. Anderen zeggen dat hij ziek werd en bezweek aan de builenpest, welke hij tijdens een verovering opliep in China.
1 op de 200 mannen is een afstammeling van Dzjengis Khan…



Slide 15 - Diapositive

Europa


Na de dood van Dzjengis Khan werd het Mongoolse Rijk verdeeld over de 4 zoons van Dzjengis. Deze zoons zette de veroveringen van Dzjengis voort en breidde het rijk uit. Op 1279 was het rijk op zijn hoogte punt.



Slide 16 - Diapositive

Slide 17 - Diapositive

Slide 18 - Vidéo

Welk land werd er NIET veroverd door het Mongoolse Rijk?
A
Rusland
B
China
C
Turkije
D
India

Slide 19 - Quiz

Wist je dat..
De Mongolen in 25 jaar tijd meer land veroverde dan de Romeinen in 400 jaar? 

Slide 20 - Diapositive

Het eind


Nadat het hoogtepunt van het Mongoolse Rijk in 1279 was bereikt ging het daarna steeds slechter. Het enorme rijk, werd in vieren gedeeld omdat het anders niet meer te besturen was. Na de dood van zijn laatste kleinzoon viel het rijk in nog kleinere delen uiteen. Het Mongoolse Rijk was verleden tijd.



Slide 21 - Diapositive

Slide 22 - Diapositive

Hoe tof waren de Mongolen? 
10 punten om over na te denken
De mongolen zorgden ervoor dat de Zijderoute weer werd gebruikt. Het rijk was zo veilig dat ze zeiden: Je kunt met een gouden bord op je hoofd van de ene naar de andere kant van de Zijderoute lopen, zonder beroofd te worden!
Om door het hele land te kunnen communiceren hadden ze een soort "pony-express". Dit heette het Yam-systeem. Er waren wissenplekken waar reizigers van paard konden wisselen. Zo raakte een paard nooit uitgeput en kwamen berichten en spullen snel op de plaats van bestemming aan. Dzengis gaf mensen zelfs paspoorten mee. 
Door het Mongoolse rijk werden vele culturen verspreid en deze namen dingen van elkaar over. Voornamelijk de verschillende keukens verspreidde zich snel. 
Ze wisten waar ze goed in waren, en vooral ook wat ze NIET konden. Dus zochten ze mensen met vaardigheden (van administatie tot muziek) en verspreidde die over het rijk. Zodat ieder deel van het rijk hier van kon profiteren 
De veroverende Mongolen dwongen mensen niet op hun geloof te veranderen. Iedereen mocht geloven wat ze wilden. Bijna alle religies waren wel aanwezig in het Mongoolse Rijk
Dit zei Dzengis Khan: Het grootse geluk is om je vijanderen te overwinnen, om ze voor je uit te drijven, ze hun rijkdom af te pakken om degenen die ze liefhebben te zien huilen en vervolgens hun vrouwen en dochters te omhelzen. 
De Mongolen veroverden vele steden en vermoorde hierbij miljoenen mensen. 
Na 80 jaar was het grootste deel van het rijk verdwenen. In China kwam de Ming Dynastie op, in andere gebieden gingen ze op in de lokale machthebbers en uiteindelijk werden de vroedere heersers simpele boeren. 
De Mongolen gaven niets om architectuur of kunst. Waar in de Middeleeuwen in Europa grootse kastelen werden gebouwd en prachtige kunstwerken werden gemaakt, leefden de Mongolen in Yurts. Want tja, een kasteel dat verplaatst zo moeilijk... 
Doordat de Mongolen de handel door een enorm gebied mogelijk maakten namen ze ook vele ziekten mee. Zo zijn ze waarschijnlijk de reden geweest voorde Zwarte Dood, waaraan wereldwijd zo'n 75 miljoen mensen stierven... 

Slide 23 - Diapositive

Hoe tof waren de Mongolen?
0100

Slide 24 - Sondage

Waarom?

Slide 25 - Question ouverte