High Tea - Geschiedenis en Organisatie en genieten maar

High Tea - Geschiedenis en Organisatie
1 / 18
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 18 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

High Tea - Geschiedenis en Organisatie

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Leerdoelen
Aan het eind van deze les weet je over de geschiedenis van High Tea en hoe je een High Tea organiseert.

Slide 2 - Diapositive

Vertel de leerlingen wat ze kunnen verwachten van deze les.
Wat weet jij al over High Tea?

Slide 3 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat is High Tea?
High Tea is ontstaan in Engeland in de 19e eeuw en is een maaltijd bestaande uit thee en verschillende soorten zoete en hartige lekkernijen.

Slide 4 - Diapositive

Laat foto's zien van High Tea en vraag leerlingen om hun favoriete lekkernij te noemen.
Geschiedenis van High Tea
High Tea werd oorspronkelijk geïntroduceerd als een maaltijd voor arbeidersklasse gezinnen. Later werd het populair onder de rijkere klasse en werd het een sociale gelegenheid voor vrouwen.



Slide 5 - Diapositive

Vertel de leerlingen over de oorspronkelijke functie van High Tea en hoe het evolueerde tot een sociale gelegenheid.
Verschil tussen High Tea en Afternoon Tea
Een afternoon tea, zoals de Engelsen het noemen, is een theeceremonie die bestaat uit kleine hartige en zoete gerechten. Een afternoon tea wordt doorgaans rond 15.00/16.00 uur aan lage tafels, zogeheten salontafels, geserveerd en duurt circa twee uur. 

Slide 6 - Diapositive

Leg het verschil uit tussen High Tea en Afternoon Tea, en welke gerechten bij elk worden geserveerd.
Verschil tussen High Tea en Afternoon Tea
 De Engelsen kennen ook de ‘high tea’. Dit is een uitgebreide (brood)maaltijd met een warme snack die ’s avonds rond etenstijd wordt geserveerd. De Engelse high tea wordt traditioneel aan hoge tafels, eettafels, geserveerd. Vandaar de naam high tea. 
In Nederland wordt dus vaak de term ‘high tea’ gebruikt, terwijl men eigenlijk de Engelse ‘afternoon tea’ bedoelt.

Slide 7 - Diapositive

Leg het verschil uit tussen High Tea en Afternoon Tea, en welke gerechten bij elk worden geserveerd.
Gerechten
Een afternoon tea bestaat traditioneel uit finger sandwiches, scones met jam en clotted cream, en diverse zoetigheden zoals taartjes en cakes. Alle hapjes passen tussen duim en vinger. De gerechten worden van hartig naar zoet geserveerd, zodat de smaken rustig worden opgebouwd. Scones zitten qua structuur en smaak tussen brood en cake in en vormen daarom een goede overgang tussen de hartige en zoete gerechten. Worden de gerechten op een etagère geserveerd dan liggen de sandwiches onder, de scones in het midden en de zoetigheden boven. Men eet dus ‘van onder naar boven’.

Slide 8 - Diapositive

Geef een stapsgewijze uitleg van hoe je een High Tea organiseert en benadruk de belangrijkste stappen.

Slide 9 - Diapositive

Geef een stapsgewijze uitleg van hoe je een High Tea organiseert en benadruk de belangrijkste stappen.
De Thee
De thee maakt de high tea! Net zo belangrijk als de gerechten is de thee die je bij de high tea serveert. Bij voorkeur gebruik je losse thee. Je kan ervoor kiezen om per gang een thee te serveren of om je gasten zelf hun thee te laten kiezen door verschillende soorten thee en papieren theefilters of thee-klemmen op tafel te zetten. 

Slide 10 - Diapositive

Beschrijf de verschillende locaties waar een High Tea kan worden gehouden en laat foto's zien van mooie tafeldecoraties.
Thee en spijs
Net als bij de gerechten is het aan te raden om de thee qua smaken rustig op te bouwen. Groene thee en oolong thee gaan  goed samen met sandwiches. Darjeeling is de ideale thee voor een high tea en past goed bij de traditionele scones. Bij de zoete gerechten kan je kiezen voor theeën met meer uitgesproken smaken, zoals earl grey thee, jasmijnthee en (verse) muntthee. Earl Grey thee gaat goed samen met gerechten waarin citrusvruchten zitten, zoals citroen en sinaasappel. Daarnaast vormt het net als jasmijnthee en muntthee een mooie combinatie met (pure) chocolade

Slide 11 - Diapositive

Beschrijf hoe je een goede gastenlijst samenstelt en hoe je uitnodigingen verstuurt.
Voor elke gelegenheid
Een afternoon tea, of zoals wij het noemen een high tea, is een feest voor elke gelegenheid, denk aan een verjaardag, een vrijgezellenfeestje of een babyshower. Een high tea kan je naar hartenlust aanpassen aan je eigen wensen. Wil je de high tea extra feestelijk maken? Begin dan met een glas prosecco of champagne. Wil je meer hartige gerechten? Begin dan de high tea met een kopje soep en/of een quiche. Of kies voor producten van het seizoen, zoals aardbeien, frambozen, appel en kaneel of maak in de zomer zelf een heerlijke ijsthee.

Slide 12 - Diapositive

Laat foto's zien van verschillende soorten gerechten die geschikt zijn voor High Tea. Bespreek welke soorten thee het beste passen bij bepaalde gerechten.

Slide 13 - Diapositive

Laat foto's zien van verschillende soorten gerechten die geschikt zijn voor High Tea. Bespreek welke soorten thee het beste passen bij bepaalde gerechten.
Presentatie & aankleding
Iedereen vindt het leuk om per post een bijzondere uitnodiging te ontvangen. Het organiseren van een high tea begint dan ook met het versturen van persoonlijke uitnodigingen. Zo komt iedereen in de juiste stemming. Tijdens de high tea kan je er voor kiezen om alle gerechten op tafel te zetten of om deze in drie gangen uit te serveren. De tafel kleed je gezellig aan met een mooi tafellaken, bloemen, servetten, eventueel kaarsen en een eigengemaakte menukaart

Slide 14 - Diapositive

Geef tips voor het voorbereiden van de gerechten en tafeldecoratie.
Geniet van de High Tea!
Geniet van de gezelligheid en de lekkernijen tijdens de High Tea. Vergeet niet om foto's te maken om de herinnering vast te leggen!

Slide 15 - Diapositive

Sluit de les af met een positieve noot en moedig de leerlingen aan om hun eigen High Tea te organiseren.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 16 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 17 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 18 - Question ouverte

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.