Nederland, cocaïnepoort van Europa

Nederland, cocaïne poort van Europa
1 / 19
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsMiddelbare schoolvmbo bLeerjaar 3

Cette leçon contient 19 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

Nederland, cocaïne poort van Europa

Slide 1 - Diapositive

Wat weet jj van cocaïne?

Slide 2 - Carte mentale

Hoe gaan wij in Nederland om met cocaïne? 
Het gebruik van cocaïne in Nederland stijgt. Met name onder jonge festivalgangers is de drug populair. Naast de risico’s bij gebruik, is ook de drugscriminaliteit die cocaïne met zich meebrengt een groot probleem. Hoe groot zijn de cocaïneproblemen in Nederland? Wat doet cocaïne met je? En wanneer snuiven Nederlanders hun eerste lijntjes?

Slide 3 - Diapositive

Wat is cocaïne? 
Cocaïne is een wit poeder dat van de Zuid-Amerikaanse cocaplant wordt gemaakt. Het sap uit het cocablad wordt ingedikt tot pasta. Hieruit halen fabrieken zuiver cocaïnepoeder. De cocaïne die in Nederland belandt, is altijd versneden met een ander middel.

De werkzame stof, cocaïne hydrochloride, stimuleert het zenuwstelsel. Gebruikers kunnen coke snuiven, spuiten of roken. Bij snuiven duurt het effect het langst, ongeveer dertig minuten. Je lichaamstemperatuur, hartslag en bloedruk stijgen en je gaat sneller ademhalen. Ook voel je je door het middel opgewekt en energiek en vermindert het je pijn- en hongergevoel. Maar het gebruik van het middel kent ook veel risico’s, zoals verminderde weerstand, uitputting, depressie, agressie, longcomplicaties, hartproblemen, epileptische aanvallen en psychoses. Bovendien is cocaïne zeer verslavend. 

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Lien

Wanneer is cocaïne ontdekt?
Duizenden jaren geleden kauwen bewoners van de Andes in Zuid-Amerika al op de bladeren van de cocaplant. Halverwege de negentiende eeuw slagen wetenschappers erin om zuivere cocaïne te winnen uit de bladeren. Het witte poeder blijkt pijn te stillen en de luchtwegen te openen. Dokters schrijven het daarom voor aan astmapatiënten, zelfs aan kinderen. Maar steeds meer artsen ontdekken dat patiënten verslaafd raken en dat het middel slecht is voor de gezondheid. Toch is cocaïne rond 1900 nog regelmatig te vinden in medicijnen en zelfs in frisdrank: Coca-Cola.

Slide 6 - Diapositive

Vanaf 1914 is het gebruik, bezit en de verkoop van cocaïne als genotsmiddel in de Verenigde Staten verboden. De Nederlandsche Cocaïnefabriek in Amsterdam produceert in die tijd nog duizenden kilo’s cocaïne. Maar met de
Opiumwet van 1919 legt ook Nederland de productie en het gebruik van cocaïne aan banden. Alleen bedrijven met een vergunning mogen nog cocaïne produceren.

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Lien

Hoe komt cocaïne in de Nederlandse uitgaanscultuur terecht?
Ondanks het verbod op cocaïne groeit de populariteit van het witte poeder in het nachtleven. New York is vanaf de jaren zeventig dé stad van de coke. Tegelijkertijd ontpopt Bogotá - de hoofdstad van Colombia - zich tot de hoofdstad van de illegale cocaïnehandel. Steeds meer cocaplantages vallen in de jaren zeventig in handen van drugskartels met voorop het Medellínkartel van de beruchte Pablo Escobar.

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Diapositive

De cocaïnehype blijft niet beperkt tot het Amerikaanse continent. Eind jaren zeventig openen in Amsterdam de eerste clubs die de uitgaanscultuur uit Amerika kopiëren. Met een snuifje cocaïne kun je de hele nacht doorfeesten. De eerste cocaïnevondsten in Nederland zijn klein en cocaïne wordt als redelijk onschuldig gezien.
Heroïne heeft eind jaren zeventig de absolute prioriteit. Grote steden kampen met enorme groepen dakloze junks en ziektes als AIDS verspreiden zich snel via de heroïnenaalden. 

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Lien

Maar het blijft niet bij kleine hoeveelheden. Terwijl de vraag naar de nieuwe drug toeneemt, groeit ook het aantal kilo coke dat zijn weg vindt naar Nederland. Waar de douane en politie in 1980 nog slechts 46 kilo cocaïne onderschept, groeit dit cijfer begin jaren negentig uit naar duizenden kilo’s. De Rotterdamse haven groeit in de jaren negentig uit tot een van de belangrijkste Europese landingspunten voor de cocaïnesmokkel. Steeds meer Nederlanders kampen met een cocaïneverslaving en de drugsproblematiek sluimert voort op de achtergrond.

Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Lien

Is cocaïne een groot probleem in Nederland?
De populariteit van cocaïne neemt rond 2000 af dankzij de komst van een nieuwe oppeppende harddrug: XTC. Maar cocaïne geldt nog steeds als de ‘koning in de envelop’. Het aantal hoogopgeleide Nederlanders dat ooit cocaïne heeft gebruikt is twee keer zo hoog als het aantal laagopgeleiden. Ook het aantal jonge gebruikers op festivals en in clubs neemt weer toe. 

Slide 15 - Diapositive

Het grootste zichtbare probleem waar Nederland mee kampt is drugscriminaliteit. In 2012 ontstaat de beruchte ‘Mocro-oorlog
’ in de Amsterdamse onderwereld, nadat 200 kilo cocaïne is ‘verdwenen’. In zes jaar tijd plegen de drugscriminelen meer dan dertig liquidaties in verschillende steden, waarbij negen onschuldige mensen omkomen.

Slide 16 - Diapositive

Slide 17 - Lien

Vanuit landen als Colombia verspreiden zich nog altijd jaarlijks honderdduizenden kilo’s cocaïne over de hele wereld. Nederland is een belangrijke spil in het distributienetwerk. En ook de productie van cocaïne komt vaker voor in Nederland. In 2020 vond de politie de grootste cocaïnefabriek in Nederland ooit, in een omgebouwde manege. De politie en politiek treden streng op tegen de handel in de cocaïne, maar tot nu toe is het dweilen met de kraan open. 

Slide 18 - Diapositive

Slide 19 - Vidéo