Breed kijken naar probleemgedrag (1)

Breed kijken naar probleemgedrag

1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
OmgangskundeMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 12 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 90 min

Éléments de cette leçon

Breed kijken naar probleemgedrag

Slide 1 - Diapositive

Inhoud les
-Definitie probleemgedrag: theorie, video's en vragen

Slide 2 - Diapositive

Wat versta jij onder probleemgedrag?

Slide 3 - Carte mentale

Wat is probleemgedrag?
Probleemgedrag is gedrag dat schadelijk, onveilig, storend of belemmerend is voor de cliënt of de mensen om hem heen. Het is altijd een signaal dat wijst op een ander, onderliggend probleem. Bij ouderen gaat probleemgedrag meestal samen met een vorm van dementie. Maar ook angst, pijn, ziekte, frustratie of verveling kunnen leiden tot probleemgedrag. De cliënt laat door het gedrag bewust of onbewust merken dat het niet goed met hem gaat.
 



Slide 4 - Diapositive

Probleemgedrag wordt ook onbegrepen gedrag of moeilijk verstaanbaar gedrag genoemd
Waarom de cliënt zich zo gedraagt, is voor zorgmedewerkers, familieleden en anderen vaak lastig te begrijpen. Ook weten ze vaak niet hoe ze ermee om moeten gaan. 


Probleemgedrag is niet alleen lastig voor anderen, maar ook zeker voor de cliënt zelf. Het belemmert hem. Bijvoorbeeld in zijn ontwikkeling, bij activiteiten of in het contact met de mensen om hem heen. Hierdoor heeft het een negatieve invloed op zijn kwaliteit van leven.

Slide 5 - Diapositive

Probleemgedrag in de ouderenzorg
Onder probleemgedrag verstaan we alle gedrag van de cliënt dat deze cliënt of zijn omgeving als moeilijk hanteerbaar ervaart.

Probleemgedrag kan zijn: agressief gedrag, maar ook weglopen, onrust, storend gedrag of het weigeren van zorg. Voor zorgverleners is het vaak een uitdaging om hiermee om te gaan. 

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Vidéo

Waarom is probleemgedrag vervelend voor alle betrokkenen?

Slide 8 - Carte mentale

Oorzaken probleemgedrag
Bij probleemgedrag spelen bijna altijd meerdere oorzaken een rol. 

Menselijk gedrag ontstaat door een ingewikkelde interactie van biologische, psychologische en sociale en fysieke omgevingsfactoren. Daarom is dé oorzaak van probleemgedrag meestal niet aan te wijzen en is er meestal niet één oplossing.

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Vidéo

Probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking
Probleemgedrag, ook wel onbegrepen of moeilijk verstaanbaar gedrag genoemd, komt ook regelmatig voor bij mensen met een verstandelijke beperking. 

Denk bijvoorbeeld aan agressief, zelfverwondend, teruggetrokken of angstig gedrag. De ernst, de duur en de frequentie van het gedrag hebben een grote weerslag op de kwaliteit van leven van de cliënt. 

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Vidéo