Auteursbezoek Margje Woodrow H3

Auteursbezoek van Margje Woodrow
1 / 16
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

Cette leçon contient 16 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 4 vidéos.

Éléments de cette leçon

Auteursbezoek van Margje Woodrow

Slide 1 - Diapositive

Wat verwacht je van een auteursbezoek?

Slide 2 - Carte mentale

Welke vragen voor de auteur komen nu al in je op?

Slide 3 - Carte mentale

Margje Woodrow


Geboren: 15 april 1975 (Voor jullie ben ik waarschijnlijk in 
een soort oertijd opgegroeid. Geen mobieltjes, geen internet, 
geen PlayStation en Netflix) Tja…_mg_9082-2

Woonplaats: Ik woon samen met Geoff en onze kinderen Micky (17) 
en Holly (14), Bastaardhond Bobby en Teckel Tommy in 
Udenhout, Brabant.

Wat wilde ik worden: Hoefsmid (te klein), Journalist (uitgeloot)

Slide 4 - Diapositive

Margje Woodrow

Wat ben ik geworden: Leerkracht van groep 8. Ik vond het werken met kinderen geweldig. Vooral om hun op een creatieve manier les te geven, te praten en mijmeren over van alles en nog wat met elkaar. Grapjes maken, gezellige activiteiten verzinnen, het beste uit kinderen halen… ja, ik heb het erg naar mijn zin gehad in het onderwijs. Het was lastig om afscheid te nemen, maar nu vind ik het heel fijn om me volledig te kunnen richten op het schrijven van jeugdthrillers. En op het geven van lezingen en workshops op scholen.
Op het Kruisheren Kollege (mijn middelbare school) was ik niet de meest voorbeeldige leerling. Huiswerk maken, plannen, leren voor proefwerken… ik kreeg het niet altijd goed voor mekaar. (Was liever met andere dingen bezig en eerlijk gezegd hielp mijn hyperactieve brein ook niet altijd mee) Eén ding vond ik wel hartstikke leuk: boekverslagen schrijven. Ik las heel wat af. Oorlogsboeken, probleemboeken, romans… als ik ze maar zelf mocht uitkiezen. Toen had ik er echt nog geen idee van dat ik schrijfster zou worden. Waarschijnlijk vond ik het een onbereikbaar iets. Pas na een aantal jaar lesgeven aan groep 8 begon ik dingen die ik met mijn leerlingen meemaakte op te schrijven. Ik merkte dat ik hier heel blij van werd en ook dat ik er feeling voor had. Dus wilde ik meer en begon ik te fantaseren over een leven als schrijfster. Vanaf dat moment stroomde mijn hoofd vol met verhaalideeën.

Slide 5 - Diapositive

Margje Woodrow

Ik hou van: Bonbon Bloc praliné. Snickers. Tony Chocolonely(nougat) Tikkie Takkie spel van FC Barcelona. Koffie. Mijn familie en vrienden. Festivals. Hardlopen bij mooi weer. Cornetto. Mijn honden Bobby en Tommy. Netflix. Plots uitwerken. De zee.

Ik gruwel van: Onrecht. Vals gekonkel. Ruzie. Opruimen. Stofzuigen. Spinnen. Kakkerlakken. Wormen. Maden. Hondenkak. Orgaanvlees. Wintertenen. Files. Bobby’s overmatige haaruitval (kan ik weer stofzuigen).

Eigenschappen: Eerlijk. Impulsief. Chaotisch. Loyaal. Ik help graag. Piekeraar. Doorzetter. Geduldig. Veel fantasie. (soms té) Sensitief. Lief. Creatief (surprises maken vind ik helemaal leuk).

Zou willen dat ik (beter) kon: Dansen. Zingen. Kijken naar enge of spannende scénes (óf ik loop weg óf ik houd een kussen voor mijn gezicht). Slapen, ik lig vaak uren wakker.

Muziek: Editors. Nirvana. Pearl jam. Foofighters. Avicci. Nothing but Thieves.


Slide 6 - Diapositive

Margje Woodrow

Films: Bridget Jones Diary. Intouchable. Trash. Pay it Forward. Good Will Hunting. Patch Adams. La vita é Bella.

Series: Suits. La Casa de Pape. Homeland. The Fall. House of Cards. The Bridge. The Killing. Ozark. 13 reasons why. Sex Education.

Boeken/Schrijvers: Scandinavische thrillers. Roald Dahl. John Green. Ik vind het ook heel erg leuk om pas uitgekomen boeken van collega’s te lezen. Uit interesse en bewondering.

Vakantieland: Spanje! Ibiza, Valencia, Malaga en Barcelona; als het maar relaxt, vriendelijk en aan zee is.

Droom/Wens: De Jonge Jury prijs winnen! Boekverfilming!

Onmogelijk, maar toch… oorlog, ziekte en pesten de wereld uit!

Slide 7 - Diapositive

Inspiratiebronnen: Het triggert mij dat er afschuwelijke dingen kunnen gebeuren, zonder dat er van tevoren opzet in het spel is. Er wordt niet altijd nagedacht of je iets beter wel of niet kunt doen. Je doet het gewoon: impulsief en in een split second. Of omdat iemand je overrulet. Maar ben je meteen in-en inslecht als de gevolgen van je actie dramatisch zijn? Ik denk van niet. Geoff en ik hebben het er weleens over. Hij is strafrechtadvocaat. Het is zijn vak om mensen die de fout ingaan bij te staan in het strafproces. En het komt vaak voor dat het niet vanuit een slechte bedoeling fout is gegaan of uit de hand gelopen. Ook ik heb keuzes gemaakt die niet heel handig uitpakten. Oké, ik heb nooit iets strafbaars gedaan, maar toch… ik heb nog steeds spijt dat ik een proefwerk van mijn vaders bureau jatte. In eerste instantie dacht ik dat het mijn redding was. Maar de buikpijn en het schuldgevoel dat ik eraan overhield overstemde alles. Deze actie inspireerde mij om mijn eerste boek Examendeal te schrijven. In Kater gebruikte ik een feest dat ik ooit zelf gaf. (Wat ik beter niet had kunnen doen) Bij mij liep het aardig uit de hand, in het boek des te meer. Verwoest heb ik geschreven n.a.v. Stuk TV en Streetlab. Met mijn laatste groep 8 keek ik hier regelmatig naar. Ik was meteen fan. Zo supergrappig! Ik wilde er iets mee en ik vroeg me af: wat als de dares, de opdrachten heel spooky, creepy en naar zijn. Wat dan? Snitch gaat over een stukgelopen vriendschap. Kun je iemand vergeven? Zou je iemand kunnen helpen die afschuwelijk is geweest tegen jou? Of denk je dan: wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten?

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Vidéo

Slide 10 - Vidéo

Slide 11 - Vidéo

Slide 12 - Vidéo

Opdracht
In groepen van drie:
  1. Zoek je zelf meer informatie over Margje Woodrow
  2. Bedenk zoveel mogelijk vragen die je kan stellen aan Margje Woodrow.
Dit kan bijvoorbeeld gaan over:
  • een van haar boeken
  • personages
  • verhaallijn
  • schrijfproces
  • bedoelingen achter verhalen

timer
15:00

Slide 13 - Diapositive

Welke vragen hebben jullie bedacht?

Slide 14 - Carte mentale

Reflectie:
Wat ging bij jou goed tijdens deze les?
Wat kan nog iets beter?

Slide 15 - Question ouverte

Feedback:
Wat vond je fijn/goed aan deze les?
Wat zou je liever anders willen zien?

Slide 16 - Question ouverte