Week 23 - Kauwgom

1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
Culturele en kunstzinnige vormingPraktijkonderwijsLeerjaar 1,2

Cette leçon contient 13 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Wie kauwt er wel eens op kauwgom?
Dat doe ik elke dag!!
Dat doe ik soms.
Dat doe ik nooit!

Slide 2 - Sondage

Wat zijn de regels over
kauwgom knauwen op school?

Slide 3 - Carte mentale

Waarom zou je geen kauwgom mogen knauwen in de klas?

Slide 4 - Carte mentale

Boete
In Singapore krijg je zelfs een boete van €600 als je kauwgom op straat gooit!

Slide 5 - Diapositive

Onderzoek naar kauwgom
Vandaag gaan we iets onderzoeken wat je misschien elke dag gebruikt: kauwgom! De onderzoeksvraag is: wordt kauwgom lichter of juist zwaarder nadat je erop hebt gekauwd?

Deze vraag noemen we een werkhypothese. Dat is een slim idee dat je eerst bedenkt en daarna gaat testen. Je weet nog niet zeker of het klopt, maar je denkt: “Ik denk dat kauwgom lichter wordt omdat je de smaak eruit kauwt.” Of misschien denk je juist dat het zwaarder wordt omdat er speeksel in komt. Beide gedachten zijn goed om mee te starten.

Daarna komt het echte denkwerk. Want waarom zou het gewicht veranderen? Wat gebeurt er precies met kauwgom in je mond? En hoe kun je dat eerlijk testen?

Daarom maken we een gecontroleerd experiment. Dat betekent dat je alles zo eerlijk mogelijk doet: je gebruikt precies dezelfde soort kauwgom, weegt het vóór en ná het kauwen, en zorgt dat iedereen even lang kauwt. Zo weet je zeker dat je echt meet wat je wilt weten.

Slide 6 - Diapositive

Weeg allemaal je stukje kauwgom en schrijf het op.

Slide 7 - Diapositive

Weeg de kauwgom weer
Vul op het blad in waarom je denkt dat het gewicht zo is.

Slide 8 - Diapositive

Kauw de kauwgom
Allemaal evelang
timer
0:20

Slide 9 - Diapositive

Overleg in tweetallen wat er is gebeurt

Gebruik het bakje water ook

Slide 10 - Diapositive

Wat gebeurt er met kauwgom als je het kauwt?
We hebben een onderzoek gedaan naar kauwgom. Onze werk-hypothese was: wordt kauwgom lichter of zwaarder nadat je het hebt gekauwd? Een werk-hypothese is een slimme gok die je doet voordat je gaat onderzoeken, op basis van wat je denkt of al een beetje weet.

Tijdens het kauwen merkten we dat de smaak langzaam verdwijnt. Dat komt doordat de kauwgom in het begin vol zit met suikers, zoetstoffen en smaakstoffen. Die lossen op in je speeksel en slik je door. Wat overblijft is alleen de taaie kauwgombasis – dat is het stukje zonder smaak.

Sommigen dachten dat de kauwgom misschien zwaarder zou worden, omdat er speeksel bij komt. Maar als je de kauwgom na het kauwen weer droog weegt, zie je dat hij lichter is dan daarvoor.

Ons onderzoek liet dus zien: kauwgom wordt lichter als je erop kauwt. We hebben zelf gemeten en ontdekt hoe dat komt. Best knap toch? Zo leerden we dat je met een goede werk-hypothese, nadenken en meten zélf dingen kunt onderzoeken!

Slide 11 - Diapositive

Wat gebeurt er met kauwgom als je het kauwt?

Slide 12 - Diapositive

Tijd over!

Slide 13 - Diapositive