Keuzedeel Internationaal Bewustzijn Les 5: Geloof

Keuzedeel Internationaal Bewustzijn
Les 5: Geloof

camera aan | microfoon uit
T. Beukers
tbeukers@mborijnland.nl
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
EngelsMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 13 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Keuzedeel Internationaal Bewustzijn
Les 5: Geloof

camera aan | microfoon uit
T. Beukers
tbeukers@mborijnland.nl

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

TRADITIES EN GELOOF
De kans is groot dat je in je onderzoek naar rituele en tradities veel bent tegen gekomen wat gebasseerd is op geloof. Daarom gaan we nu daar op inzoemen

Slide 2 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Ben jij theïst, non-theïst of a-theïst?
Ik geloof dat God niet bestaat
Ik geloof dat er iets meer is maar zou er niet de naam "God" aan geven
Ik geloof dat er een persoonlijke God is met bepaalde eigenschappen

Slide 3 - Sondage

Cet élément n'a pas d'instructions

IN NEDERLAND
Theist: 47%
Non-theist & a-theist: 53%

Slide 4 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

GELOOF

Slide 5 - Diapositive

Mensen verschillen niet alleen in afkomst, ook kom je in je leefomgeving vaak mensen tegen met een (verschillende) religie. In Nederland heb je bijvoorbeeld rooms-katholieken, Nederlands-hervormden, protestanten, moslims en joden. Dat betekent ook dat je in een stad verschillende religieuze gebouwen vindt. De een wil graag naar een katholieke kerk kunnen gaan, een ander gaat graag naar de moskee en weer een ander bezoekt graag een synagoge.

In Nederland zijn veruit de meeste religieuze mensen katholiek. De meeste katholieken wonen in Limburg en Noord-Brabant. In Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland zijn de meeste mensen Nederlands-hervormd. In Friesland zijn de meeste mensen protestant. Moslims wonen vooral in Zuid- en Noord-Holland en Flevoland, en de meeste joden wonen in en rond Amsterdam.

Wanneer je om je heen kijkt in je stad of dorp, zie je verschillende religieuze gebouwen. Je ziet kerken, moskeeën, synagogen, en zelfs tempels.

KERK

Een kerk is een gebedshuis waar christenen samenkomen om te bidden en hun godsdienst te belijden. In de kerk vind je vaak een grote ruimte waar de kerkdiensten worden gehouden en kleine ruimtes waar de kerkgangers bijvoorbeeld kunnen biechten bij de priester. Elke kerk heeft ook een altaar, waar de priester rituele handelingen verricht.

DE MOSKEE

Een moskee is een gebedshuis voor moslims. Hierin worden religieuze bijeenkomsten gehouden. Op een moskee staan vaak lange slanke torens. Dit zijn de minaretten. In een moskee vind je geen zitbanken, maar tapijten of matten waarop mensen kunnen knielen en bidden. De mensen die een moskee bezoeken, richten zich bij het bidden met hun gezicht naar Mekka. Daarom hebben sommige gebedsmatten een kompas.

DE SYNAGOGE

Een synagoge is een gebeds- en gemeenschapshuis voor joden. Er vinden hier niet alleen religieuze bijeenkomsten plaats, maar synagogen worden soms ook wel gebruikt om te lezen of te leren. In een synagoge vind je de Heilige Ark, waarin de Thorarollen worden bewaard. Dit zijn de heilige boekrollen waarop de Thora staat beschreven. Deze worden gelezen vanaf de bima (een spreekgestoelte).

DE TEMPEL

Een tempel is een gebouw waar bijvoorbeeld boeddhisten en hindoestanen kunnen komen om te mediteren. Veel tempels hebben een pagode. Dat is een toren met steeds kleiner wordende verdiepingen. Er zijn niet heel veel tempels in Nederland, maar ze zijn er wel. Bijvoorbeeld in Amsterdam. Daar vind je een boeddhistische tempel en een hindoestaanse tempel.


Denk aan drie gebedshuizen in jouw omgeving. Wat vinden mensen hier? Wat hebben deze gebouwen hen te bieden?

Slide 6 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

GELOOF IN DE WERELD

Slide 7 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

GELOOF IN CIJFERS

Slide 8 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Taoisme 
Boeddhisme
Jainisme
Shintoïsme
Hindoeisme
Tai Chi 
Japan 

Slide 9 - Question de remorquage

Cet élément n'a pas d'instructions

NORMEN EN WAARDEN
Wat zijn het?

Slide 10 - Diapositive

Wat zijn waarden en normen?
Waarden en normen zijn eigenlijk niets anders dan omgangsvormen. Ze bepalen de manier waarop je met elkaar omgaat. Die omgangsvormen hebben mensen ooit met elkaar afgesproken. Bijvoorbeeld: Je mag niet smakken tijdens het eten, je moet 'u' zeggen tegen volwassenen, je mag niet vloeken, en je staat op voor een oudere in de tram.
Hoe je met anderen en met de wereld omgaat, wordt bepaald door de dat die waarden en normen waarvan je (meestal van je ouders) hebt geleerd belangrijk zijn.
Andere voorbeelden van waarden en normen zijn dat je een ander niet doodt of pijn doet, dat je niet steelt en niet liegt. Dat je anderen geen pijn doet, is iets wat de meeste culturen wel een belangrijke waarde vinden. Hetzelfde geldt voor niet-stelen. De meeste mensen zijn het er wel over eens dat je dat niet moet doen. Het zijn gemeenschappelijke waarden en normen waar veel mensen zich in kunnen vinden.
Lastiger wordt het als de waarden en normen over zaken gaan die minder eenduidig zijn. Zo is het voor mensen met een Nederlandse culturele achtergrond onbeleefd als je een ander bij een begroeting niet de hand wilt schudden. Volgens, Nederlandse waarden en normen is handen schudden een teken van vriendelijkheid en beleefdheid. Maar binnen bepaalde fundamentalistische delen van de islamitische wereld is het voor mannen bijvoorbeeld niet toegestaan om in het openbaar een vrouw de hand te schudden. En wat de een hulpvaardig vindt, vindt de ander bemoeierig. Wat de een beschouwt als een gul gebaar, ziet de ander als verspilling.
Waarden en normen tussen culturen kunnen dus heel erg van elkaar verschillen en op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Het is niet zo dat het een goed is, en het ander fout. Waarden en normen zijn slechts afspraken die groepen mensen ooit met elkaar hebben gemaakt: 'zo doen we het! Pas wanneer je zelf denkt dat jouw waarden en normen de enige juiste zijn, en dat die van anderen niet goed zijn, kunnen er spanningen ontstaan tussen culturen met verschillende omgangsvormen. 'Wij doen het goed, jullie doen het slecht! Met zo'n houding kom je nooit tot elkaar en kun je nooit van elkaar leren.

Noem 3 normen en waarden die voor jou belangrijk zijn, en leg deze kort uit.

Slide 11 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

VERWERKINGSOPDRACHT
De kans is groot dat je in je onderzoek naar rituele en tradities veel bent tegen gekomen wat gebasseerd is op geloof. Daarom gaan we nu daar op inzoemen door de volgende vragen te beantwoorden:

1. Wat is geloof?
2. Wat zijn waarden en normen?
3. Welke waarden en normen horen er bij een geloof?
4. Wat voor impact heeft dit op mijn leven?

Ongeveer 1 A4, Inleveren via teams voor 15 juni

Slide 12 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

TOT VOLGENDE WEEK!
vragen en/of opmerkingen?
tbeukers@mborijnland.nl
of Thomas Beukers via de Teams chat

Slide 13 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions