Cette leçon contient 13 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.
Éléments de cette leçon
Waar denk je aan als je deze foto ziet?
Slide 1 - Question ouverte
Lesdoel van vandaag:
Aan het einde van de les weten we wat er gebeurde op 1 februari 1953 en hoe we er nu voor zorgen dat zoiets niet nog eens gebeurt.
Slide 2 - Diapositive
www.canonvannederland.nl
Slide 3 - Lien
Waar is de Oosterscheldekering voor?
A
Om onze vissen door het water te kunnen laten zwemmen.
B
Om ons tegen het water van de Noordzee te beschermen.
C
Doorgang voor schepen
D
Om ons tegen het water van de Oosterschelde te beschermen.
Slide 4 - Quiz
Ligt Nederland onder of boven het zeeniveau?
A
Boven zeeniveau
B
Onder zeeniveau
Slide 5 - Quiz
In welk jaar was de Watersnoodramp
A
1953
B
1952
C
1954
D
1955
Slide 6 - Quiz
Slide 7 - Carte
Watersnoodramp
Slide 8 - Carte mentale
Koningin Juliana bezoekt het rampgebied
Tijdens de watersnood van 1953 is Juliana de koningin van Nederland. Op deze foto staat ze tussen kinderen die de ramp hebben meegemaakt. Deze kinderen krijgen allemaal een konijn van haar als troost voor de dieren die ze bij de ramp zijn verloren.
Het schip van Arie Evegroen
Dit is het schip van schipper Arie Evegroen. Als de dijk bij Nieuwerkerk aan de IJssel doorbreekt, vaart schipper Arie Evegroen met zijn schip De twee gebroeders in het kolkende gat en redt daarmee de Zuid-Hollandse polders en heel veel mensenlevens.
Opvang en hulpverlening
De mensen die de ramp overleven, hebben snel hulp nodig. Soms hebben ze al een paar dagen niets gegeten of gedronken. Ook zijn ze verkleumd door water en winterkou. De mensen worden opgevangen in kerken en scholen. Daar krijgen ze eten en dekens om zich mee warm te houden. Hun huizen en spullen - en erger nog: vaak ook hun familieleden - zijn ze kwijt.
Redders in nood
Zodra het licht wordt, wordt de eerste hulp geboden. Vissers varen met bootjes door de polders om mensen van zolders en daken te redden. Pas op de tweede en derde dag na de overstroming wordt voor heel Nederland duidelijk hoe groot de ramp is. De hulpverlening komt nu pas goed op gang.
Een nationale ramp
De watersnood van 1953 is een grote ramp. De dijken breken als de meeste mensen liggen te slapen. Heel veel dorpen overstromen. Het water komt de huizen binnen. Mensen vluchten hun zolder of dak op, zonder eten of drinken. Er hangen zelfs mensen in de bomen om maar niet met het water meegesleurd te worden.
Lees meer
En toen braken de dijken!
De watersnood van 1953 is een grote ramp. De dijken breken als de meeste mensen liggen te slapen. Heel veel dorpen overstromen. Het water komt de huizen binnen. Mensen vluchten hun zolder of dak op, zonder eten of drinken. Er hangen zelfs mensen in de bomen om maar niet met het water meegesleurd te worden.
Dijkgaten dichten
Na de ramp moeten de gaten in de dijken worden gedicht: een enorm karwei dat vele maanden duurt. Sommige dijkgaten worden met 'caissons' afgesloten. Dat zijn grote drijvende betonnen bakken.
Nederland ligt onder de zeespiegel
Grote delen van Nederland liggen onder de zeespiegel. Dat betekent dat die stukken land lager liggen dan de zee. Als er geen duinen en dijken waren, zouden ze overstromen. Hoe hoog of laag het land ligt, kun je aflezen op een N.A.P.-meter.
Het leger schiet te hulp
Het Nederlandse leger wordt ingezet om te helpen. Ook buitenlandse legers schieten te hulp: België, Frankrijk, Engeland en Amerika sturen vliegtuigen, boten en helikopters naar het rampgebied. Vliegtuigen werpen levensmiddelen op de getroffen dorpen. Helikopters vliegen af en aan naar de dorpen en kunnen nog veel mensen redden.
De deltawerken
Na de ramp van 1953 zijn de mensen in Nederland vreselijk geschrokken. Hun land is niet zo veilig als ze dachten! De regering besluit om Nederland beter te gaan beschermen. Er wordt een kostbaar en ingewikkeld plan bedacht: het Deltaplan.
Slide 9 - Diapositive
Slide 10 - Vidéo
Polder
Dijk
Oosterscheldedam
Slide 11 - Question de remorquage
Wat hebben we in deze les geleerd?
Slide 12 - Question ouverte
Ik kan uitleggen wat er is gebeurd tijdens de watersnoodramp in 1953 en hoe we nu tegen het water worden beschermd.