Yanou spreekbeurt

 De Molukken
1 / 15
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 15 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

 De Molukken

Slide 1 - Diapositive

Inhoudsopgave
- Waarom heb ik dit onderwerp     
   gekozen?
- De Molukken
- De geschiedenis
- De Molukse taal
- Molukkers in Nederland
- Cultuur & tradities
- Quiz
- Afsluiting

Slide 2 - Diapositive

Waarom heb ik dit onderwerp gekozen?
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf Moluks ben. Ik ben zelf een kwart Moluks. Mijn vader is een half Moluks en mijn moeder is Nederlands.
Ik heb dit onderwerp ook gedaan omdat niet veel mensen van dit onderwerp afweten

Slide 3 - Diapositive

De Molukken
-Ligging
- Vlag
-Provincie
-Hoofdstad
-1999
-Tijdsverschil

Slide 4 - Diapositive

De geschiedenis
 Op 8 maart 1942 bezette de Japanners Nederlands-Indië. Er werden toen ook veel Zuid-Molukse KNIL-militairen gevangengezet. Militairen van het voormalige koninklijk. Direct nadat de Japanners zich hadden overgegeven werd het bestuur van Nederlands-Indië overgenomen door de Indonesiërs. Op 27 december 1949 riepen zij de onafhankelijke republiek Indonesië uit.

Nederland wilde zijn kolonie niet opgeven. Met de inzet van de Zuid-Molukse KNIL-militairen, probeerde Nederland zijn kolonie te behouden. Dit hield in dat de Zuid-Molukse KNIL-militairen tegen hun eigen volk moest vechten, de Indonesiërs. Het lukte Nederland niet om hun kolonie te behouden.

Een kolonie is een gebied buiten het eigen land, dat bedoelt is om in cultuur te brengen of om winst te maken.

Indonesië was voor lange tijd een kolonie van Nederland en voor Nederland als doel om winst te maken met de specerijen die zich in Indonesië bevinden.

Nederlandse onderhandelaars probeerden voor de Zuid-Molukkers te zorgen dat zij een eigen deelstaat zouden krijgen, maar dat lukte ze niet en het werd een provincie van Oost-Indië, gelegen in de republiek Indonesië. 







Toen het de Molukkers duidelijk werd dat er nog lang geen eigen republiek zou komen, probeerden ze een nieuw leven te beginnen hier in Nederland. Veel kregen een woning aangeboden in “Molukse Wijken”, waar alleen Molukkers woonden, met een eigen stichting (buurtcentrum) en kerk.

Opstand van de Molukkers
Ondanks de langzaam maar zekere integratie waren de Molukkers vooral ongeschoolde arbeiders. Onder de jongeren kwam veel baldadigheid voor door hun taal- en leerachterstanden waardoor zij radicaliseerden met oog op het RMS-ideaal.

In de jaren 70 werden er twee treinen gekaapt, een school gegijzeld en de Indonesische Ambassade bezet door kleine groepen jonge, Molukse fanatiekelingen. Hierbij vielen een aantal doden. Deze Molukse jongeren voelden zich genoodzaakt tot deze radicale acties om aandacht te vragen voor het RMS-ideaal; om alsnog een onafhankelijke republiek te creëren. Nederland had destijds aangegeven om de Molukkers daarbij te helpen, maar was deze belofte niet nagekomen. De jongeren voelden zich door Nederland in de steek gelaten.

Geciteerde werken
Exel, M. v. (2009, mei 30). Moluks terrorisme in Nederland. Opgehaald van Is Geschiedenis: https://isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2011/06/Moluks-terrorisme-in-Nederland-M.J.-van-Exel-MA.pdf

Giessen, I. v. (2015, augustus 20). Molukkers in Nederland. Opgehaald van Universiteit Leiden: https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/36966/Scriptie%20Ingeborg%20van%20der%20Giessen%20(definitieve%20versie).pdf?sequence=1

Hoeks, S. (1998, december 11). Molukse treinkaper vertelt relaas. De Volkskrant, p. 1.

Pollman, T., & Seleky, J. (1979). Istori - Istori Maluku, het verhaal van de Molukkers. Amsterdam: De Arbeiderspers.

SLO. (2010, oktober 1). Uitwerking bij W&T - Denkwijzen hanteren. Opgehaald van SLO - Wetenschap en Technologie: http://wetenschapentechnologie.slo.nl/componenten-van-w-en-t/onderzoeken-en-ontwerpen/denkwijzen-hanteren

Smeets, H., & Steijlen, F. (2006). In Nederland gebleven, de geschiedenis van Molukkers 1951-2006. Amsterdam/Utrecht: Bakker/Moluks Historisch Museum.

TULE. (2017, oktober 6). Oriëntatie op jezelf en de wereld. Opgehaald van TULE SLO: http://tule.slo.nl/OrientatieOpJezelfEnWereld/F-KDOrientatieJezelfEnWereld.html

Categorie: Mens en maatschappij
Navigatiemenu
RegistrerenAanmelden
ArtikelOverleg
LezenBrontekst bekijkenGeschiedenisZoeken
Doorzoek Wikikids
De Boomhut
Hulp
Kids
KidsPortaal
Nieuw artikel maken
Plaatje uploaden
Volwassenen
OnderwijsPortaal
Nieuwe artikelen
Recente Wijzigingen
Hulpmiddelen
Links naar deze pagina
Verwante wijzigingen
Speciale pagina's
Printvriendelijke versie
Permanente koppeling
Paginagegevens
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 30 mei 2022 omanders zouden dat doel bereiken.

Slide 5 - Diapositive

Tradities en cultuur
- klederdracht
- specerijen
- geloven
- taal 
- dans

Slide 6 - Diapositive

De Molukse taal
-Mix talen
-Waar deze taal gesproken wordDe Molukse taal is eigenlijk een mix van verschillende talen: Centraal-Malayo-Polynesische talen, West-Papoeatalen, Ambonees, Buru. Ze spreken die talen vooral in Melaneschië en Micronescië
-Geloven christelijk en moslim

Slide 7 - Diapositive

Molukkers in Nederland
De 12.500 Molukkers werden als tijdelijke oplossing op diverse plekken in Nederland ondergebracht in voormalige Joden barakken, zoals kamp Westerbork. Dit was zeer mensonwaardig, maar de Molukkers hadden geen keus. De KNIL-soldaten werden kort na aankomst door Nederland ontslagen uit dienst en stonden dus in een koud kikkerland vast tussen wal en schip. De voormalige KNIL-soldaten werkten hard en kregen van de regering een klein bedrag, zo’n 3 gulden per week, om van rond te komen. Dit was natuurlijk niet genoeg en daarom gingen veel KNIL-soldaten zwart werken bij de boeren in de buurt.

De Nederlandse regering wilde dat de Molukkers zo snel mogelijk weer zouden vertrekken en richtte de wooncomplexen zo in dat een integratie of contact met Nederlanders onmogelijk was. Het duurde daarom tientallen jaren voordat de Molukkers een duidelijke rechtspositie kregen.

Slide 8 - Diapositive

Weetjes
Molukse voetballers

Slide 9 - Diapositive

Quiz!
Pak je wisbordje en je wisbordjesstift!

Slide 10 - Diapositive

Wat is de hoofdstad van de Molukken?
A
Ambonia
B
Ambo
C
Ambon
D
Am

Slide 11 - Quiz

Waar word de Molukse taal het meest gesproken?
Let op: er zijn meer antwoorden goed
A
Moluka
B
Microneschië
C
Melaneschië
D
Maleischië

Slide 12 - Quiz

Waarom heb ik dit onderwerp gekozen?
Let op: Er zijn meer antwoorden goed
A
Ik wilde een spreekbeurt over landen doen
B
Niet veel mensen weten ervan af
C
Ik ben zelf Moluks
D
Ik heb geen reden

Slide 13 - Quiz

Afsluiting
Dankjewel voor het luisteren naar mijn spreekbeurt!
Zijn er nog vragen?

Slide 14 - Diapositive

Mijn roots

Slide 15 - Diapositive