Pasen

PASEN
Pasen is een christelijk feest in de lente. Het is een feestdag.
Vrijdag ben je vrij en maandag ben je vrij. Waarom?

1 / 27
suivant
Slide 1: Diapositive
MentorlesMiddelbare schoolvmbo bLeerjaar 1

Cette leçon contient 27 diapositives, avec diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

PASEN
Pasen is een christelijk feest in de lente. Het is een feestdag.
Vrijdag ben je vrij en maandag ben je vrij. Waarom?

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Diapositive

CHRISTELIJK FEEST VAN HOOP
In het christendom wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Het is het belangrijkste christelijke feest van het jaar. Dat komt omdat met het overwinnen van de dood niemand meer bang hoeft te zijn voor de dood. 

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Diapositive

Jezus
Jezus wilde met zijn vrienden het Pesachfeest vieren in Jeruzalem. Maar inmiddels was Jezus door allerlei verhalen en bijzondere gebeurtenissen al aardig bekend geworden bij de Joden in Jerusalem.

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Diapositive

laatste avondmaal
Bovendien waren de Romeinen al tijden de baas en men dacht dat Jezus hen wel zou verlossen van die Romeinen. Ze zagen in hem dus een verlosser. Zo werd Jezus bejubeld toen hij in Jeruzalem aankwam. Dit vieren we op Palmzondag. De laatste keer dat Jezus met zijn vrienden aan tafel zat om te eten, noemen we tegenwoordig het Laatste avondmaal. 

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Diapositive

gevangen genomen
Daarna werd Jezus verraden door Judas en gevangen genomen.
Nadat Jezus gevangen was genomen werd hij bij Pontius Pilatus gebracht. Dat was degene die in naam van de Romeinse keizer de baas was in Judea, waar Jeruzalem in lag. Pilatus liet Jezus verhoren, geselen en veroordeelde hem uiteindelijk (onder druk van de hogepriesters) ter dood.

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Diapositive

gekruisigd
In die tijd brachten de Romeinen mensen vaak ter dood door ze op te hangen aan een kruis. Ook Jezus werd zo ter dood gebracht. Jezus stierf op vrijdag.

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Diapositive

Jezus opgestaan
Hij werd in doeken gewikkeld en naar een rotsgraf gebracht. Naderhand zou men zijn lichaam verder wassen en balsemen en goed begraven. Zaterdagavond was de sabbat afgelopen. Toen men op zondag naar het graf ging was de toegangssteen weg en was het lichaam van Jezus verdwenen. Hij was verrezen.

Slide 13 - Diapositive

Goede vrijdag, 1e en 2e paasdag
Het delen van het brood door Jezus met zijn leerlingen, wordt nog jaarlijks gevierd met Witte Donderdag. De kruisiging van Jezus wordt op Goede Vrijdag gevierd. Daarna volgt de Stille Zaterdag. Daarna volgen de Eerste en de Tweede Paasdag.

Slide 14 - Diapositive

feest van licht
 In de kerk wordt in de Paasnacht de nieuwe Paaskaars voor het eerst ontstoken. De kaars symboliseert het licht en het nieuwe leven van de verrezen Christus. De kleur in de kerk is dan geel (met wit).

Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Diapositive

Germaans feest
Hier in Nederland en andere landen met een Germaanse oorsprong zijn in het feest enkele elementen overgenomen uit het Germaanse Ostara-feest, namelijk de paashaas en de paaseieren.. Het feest was bedoeld om de winter te verjagen en te vieren dat de zon (het licht) terugkwam en de natuur weer opnieuw tot leven kwam.

Slide 17 - Diapositive

paas eieren?
Hoe komen die eieren dan bij het paasfeest terecht? Het ei is bijna overal in de wereld een symbool van nieuw leven. De Germanen vereerden in het voorjaar Ostara, de godin van de lente. Dit deden ze door eieren te offeren. Dat was best een groot offer, want in de wintermaanden leed men vaak honger. En als vogels dan in de lente eieren legden die men eigenlijk best zelfs zou willen opeten werden ze (voor een deel) tóch aan Ostara geofferd. 

Slide 18 - Diapositive

Slide 19 - Diapositive

eieren verven
Veel Germaanse gebruiken werden in het Christelijk geloof overgenomen. Zo gaven de boeren hun mooiste eieren aan de pastoor als een paasoffer. Die eieren werden soms ook gekleurd. Dat kleuren van eieren met natuurlijke kleurstoffen gebeurde al vanaf de middeleeuwen.

Slide 20 - Diapositive

Slide 21 - Diapositive

Slide 22 - Diapositive

eieren zoeken en de paashaas
Het verstoppen van eieren hebben we te danken aan een oude gewoonte van de boeren om eieren in akkers te begraven om deze vruchtbaar te maken. Veel kinderen gaan ook eieren zoeken met Pasen. Die zijn dan verstopt door de paashaas.

Slide 23 - Diapositive

Slide 24 - Diapositive

gele kleur/kuikentjes
Met Pasen zie je veel de kleur geel. Dit is niet toevallig. Veel voorjaarsbloemen hebben de kleur geel, denk bijvoorbeeld maar eens aan de narcissen, krokussen en primula’s. Ook het stuifmeel aan de katjes van de lentetakken is geel gekleurd. De dooier van eieren is ook al geel, net als de kuikentjes. Allemaal nieuw leven! Ook zien we op de paastafel boterlammetjes, lentetakken, konijntjes en nep-kuikentjes.

Slide 25 - Diapositive

feest van hoop
Jezus opgestaan uit de dood
feest van licht
feest van hoop

Slide 26 - Diapositive

Slide 27 - Diapositive