Cette leçon contient 20 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
Éléments de cette leçon
Bedreigde ecosystemen in Nederland
Slide 1 - Diapositive
Cet élément n'a pas d'instructions
Leerdoel
Aan het einde van deze les kun je uitleggen op welke manieren de ecosystemen in Nederland worden bedreigd en wat de gevolgen hiervan zijn.
Slide 2 - Diapositive
Dit is de inleidende dia van de presentatie. Hierin wordt het leerdoel van de les geïntroduceerd.
Wat weet jij al over bedreigde ecosystemen in Nederland?
Slide 3 - Carte mentale
Cet élément n'a pas d'instructions
Wat zijn ecosystemen?
Ecosystemen zijn gemeenschappen van planten, dieren en micro-organismen die samenleven in een bepaald gebied en afhankelijk zijn van elkaar en van de omgeving.
Slide 4 - Diapositive
Op deze dia wordt de definitie van ecosystemen uitgelegd. Hier kunnen voorbeelden gegeven worden van ecosystemen in Nederland.
Klimaatverandering
Klimaatverandering is een belangrijke bedreiging voor ecosystemen in Nederland. Door de stijgende temperaturen veranderen de leefomstandigheden voor veel planten en dieren.
Slide 5 - Diapositive
Op deze dia wordt uitgelegd hoe klimaatverandering een bedreiging vormt voor ecosystemen in Nederland. Hier kunnen voorbeelden gegeven worden van planten en dieren die worden bedreigd door klimaatverandering.
Habitatverlies
Habitatverlies is een andere belangrijke bedreiging voor ecosystemen in Nederland. Door de uitbreiding van steden en wegen verdwijnen steeds meer natuurlijke habitats van planten en dieren.
Slide 6 - Diapositive
Op deze dia wordt uitgelegd hoe habitatverlies een bedreiging vormt voor ecosystemen in Nederland. Hier kunnen voorbeelden gegeven worden van planten en dieren die worden bedreigd door habitatverlies.
Verontreiniging
Verontreiniging van lucht, water en bodem is een andere bedreiging voor ecosystemen in Nederland. Door de uitstoot van schadelijke stoffen en de lozing van afvalstoffen worden veel planten en dieren ziek of sterven ze.
Slide 7 - Diapositive
Op deze dia wordt uitgelegd hoe verontreiniging een bedreiging vormt voor ecosystemen in Nederland. Hier kunnen voorbeelden gegeven worden van planten en dieren die worden bedreigd door verontreiniging.
Invasieve soorten
Invasieve soorten zijn planten en dieren die van nature niet in Nederland voorkomen en die andere planten en dieren verdringen. Dit vormt een bedreiging voor de biodiversiteit van ecosystemen in Nederland.
Slide 8 - Diapositive
Op deze dia wordt uitgelegd wat invasieve soorten zijn en hoe ze een bedreiging vormen voor ecosystemen in Nederland. Hier kunnen voorbeelden gegeven worden van invasieve soorten in Nederland.
Overbevissing
Overbevissing is een bedreiging voor de visstand in de Nederlandse wateren. Door te veel te vissen worden bepaalde vissoorten met uitsterven bedreigd, wat weer gevolgen heeft voor andere dieren in het ecosysteem.
Slide 9 - Diapositive
Op deze dia wordt uitgelegd hoe overbevissing een bedreiging vormt voor ecosystemen in Nederland. Hier kunnen voorbeelden gegeven worden van vissoorten die worden bedreigd door overbevissing.
Gevolgen van bedreigde ecosystemen
Bedreigde ecosystemen hebben grote gevolgen voor de biodiversiteit in Nederland. Als plant- en diersoorten uitsterven, heeft dat weer gevolgen voor andere soorten en voor het ecosysteem als geheel.
Slide 10 - Diapositive
Op deze dia wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn van bedreigde ecosystemen in Nederland. Hier kan besproken worden hoe bedreigde ecosystemen het leven van mensen kunnen beïnvloeden.
Biodiversiteit
Biodiversiteit verwijst naar de verscheidenheid aan planten en dieren in een bepaald gebied. Een hoge biodiversiteit is belangrijk voor een gezond ecosysteem.
Slide 11 - Diapositive
Op deze dia wordt uitgelegd wat biodiversiteit is en waarom het belangrijk is voor ecosystemen in Nederland. Hier kan besproken worden hoe biodiversiteit kan worden beschermd.
Bescherming van ecosystemen
Er zijn verschillende manieren waarop ecosystemen in Nederland kunnen worden beschermd, zoals het aanleggen van natuurgebieden, het verminderen van uitstoot en het beschermen van bedreigde soorten.
Slide 12 - Diapositive
Op deze dia wordt uitgelegd hoe ecosystemen in Nederland kunnen worden beschermd. Hier kan besproken worden wat de rol is van de overheid en van individuen bij het beschermen van ecosystemen.
Natuurbeheer
Natuurbeheer is het actief beheren van ecosystemen om de biodiversiteit te behouden of te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van nieuwe natuurgebieden, het creëren van leefgebieden voor bedreigde soorten en het herstellen van beschadigde ecosystemen.
Slide 13 - Diapositive
Op deze dia wordt uitgelegd wat natuurbeheer is en hoe het kan bijdragen aan het behoud van ecosystemen in Nederland. Hier kan besproken worden hoe individuen kunnen bijdragen aan natuurbeheer.
Opdracht: Bedreigingen in jouw omgeving
Welke bedreigingen voor ecosystemen zie jij in jouw omgeving? Maak een lijst van bedreigingen, en bedenk wat jij kunt doen om te helpen deze bedreigingen te verminderen.
Slide 14 - Diapositive
Op deze dia krijgen de leerlingen een opdracht waarin ze zelf nadenken over bedreigingen voor ecosystemen in hun eigen omgeving. De docent kan hier een groepsopdracht van maken of individuele opdracht.
Opdracht: Bescherming van ecosystemen
Bedenk een plan om een bedreigd ecosysteem in Nederland te beschermen. Beschrijf welke maatregelen je zou nemen en waarom deze maatregelen effectief zouden zijn.
Slide 15 - Diapositive
Op deze dia krijgen de leerlingen een opdracht waarin ze zelf nadenken over hoe ze een bedreigd ecosysteem in Nederland kunnen beschermen. De docent kan hier een groepsopdracht van maken of individuele opdracht.
Samenvatting
In deze les hebben we geleerd op welke manieren ecosystemen in Nederland worden bedreigd en wat de gevolgen hiervan zijn. We hebben ook geleerd hoe we ecosystemen kunnen beschermen en welke rol natuurbeheer hierbij speelt.
Slide 16 - Diapositive
Op deze dia wordt de les samengevat. Hier kunnen de belangrijkste punten nog eens kort worden herhaald.
Vragen?
Heb je nog vragen over de lesstof? Stel ze nu!
Slide 17 - Diapositive
Op deze dia wordt de gelegenheid gegeven om vragen te stellen over de lesstof. De docent kan hier ook een discussie leiden over de lesstof.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.
Slide 18 - Question ouverte
De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.
Slide 19 - Question ouverte
De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.
Slide 20 - Question ouverte
De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.