Cette leçon contient 11 diapositives, avec diapositives de texte.
Éléments de cette leçon
Programma
Terugblik les
Uitleg nieuwe theorie
Aan het werk
Slide 1 - Diapositive
Vandaag
Doel
- Aan het einde van de les heb je een inleiding op de islam gehad.
Slide 2 - Diapositive
Islam
Eén van de 5 wereldgodsdiensten.
Paspoort van Karima Afellay
Slide 3 - Diapositive
Islam in Nederland
1.000.000 (1 mln.) moslims
De levensbeschouwing en cultuur spelen een rol in de westerse samenleving
Ramadan
Eetgewoonten
Kleding
Bidden
Slide 4 - Diapositive
Zusje van Karima zegt...
Slide 5 - Diapositive
Groei moslims in Nederland
Slide 6 - Diapositive
Slide 7 - Diapositive
Totale wereldbevolking
Slide 8 - Diapositive
Geloofspunten islam
Overgave aan Allah
Er is één God
Mohammed is de profeet
Islam betekent letterlijk 'overgave aan Allah'. Allah is almachtig. Mensen moeten zich aan hem overgeven. Een moslim doet dat door meermalen per dag te bidden. Onderdeel van het gebed is de zin: "Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet." Mensen kunnen op Allah vertrouwen omdat hij je beschermt:"Allah is groot". Allah is ook barmhartig en rechtvaardig. Hij beloont de goede mensen en straft de slechte mensen. Er zijn moslims die zich beledigd voelen als ze 'mohammedaan' worden genoemd. Juist Mohammed heeft de mensheid geleerd dat het niet om hem ging, maar om Allah aan wie alles en iedereen onderworpen is. Mohammed is een profeet en geen God.
In de islam neemt de aartsvader Abraham een belangrijke plaats in. HIj was de eerste die zich volledig overgaf aan die ene God. Hij was zelfs bereid zijn zoon Ismaël te offeren toen God hem dat vroeg. Terwijl mensen in zijn omgeving allerlei goden aanbaden, wees Abraham op die ene God. Daarmee stond hij aan de basis van het jodendom en indirect ook aan de basis van het christendom en islam. Evenals het jodendom en het christendom is de islam een monotheïstische godsdienst.
De Koran is voor moslims een heilig boek. Daarin lees je het verhaal over Allah zoals dat aan Mohammed in de zevende eeuw geopenbaard is. Hij bracht de boodschap aan Allah onder de mensen en daarom noemen moslims hem de profeet. In de Koran komen veel profeten voor, zoals Adam, Mozes en Jezus. Voor moslims is Jezus dus ook een bijzonder figuur. Moslims zien Jezus als een profeet, maar hij is geen God. Jezus is niet de zoon van God, zoals het christendom zegt. Er is maar een God en dat is Allah. De islam erkent het jodendom en het christendom als de volkeren van het boek. Alle drie bevestigen ze de verhalen uit het Oude Testament.
Slide 9 - Diapositive
Stromingen
Soennieten
Soennieten
Na de dood van Mohammed vond een deel van zijn aanhangers dat zijn goede vriend Aboe Bakr hem moest opvolgen. De soennieten vormen negentig procent van alle moslims. De naam soennietten wijst erop dat men zich wil houden aan het voorbeeld (soenna) van Mohammed. Ze kennen geen vaststaande gezagsstructuur en sterke godsdienstige leiders. Ook hebben ze een beperkt aantal religieuze feestdagen. Onder de soennieten zijn er enkele radicale stromingen, zoals het wahabisme in Saoedi-Arabië dat zich streng houdt aan de letter van de Koran. Zo staat men vrouwen alleen toe naar school te gaan en te werken temidden van vrouwen. In Saoedi-Arabië is sharia (de islamitische wetgeving) officieel de grondwet.
Sji'ieten
Minderheden binnen de islam:
alevieten en soefi's
Sji'ieten
Na de dood van Mohammed had een andere groep mensen de overtuiging dat Ali (de schoonzoon van Mohammed) hem moest opvolgen. De reden: men geloofde dat Ali geestelijke verwantschap had met Mohammed. De sji'ieten zijn altijd een minderheid geweest, behalve in Iran. Sji'ieten hebben een krachtige organisatie. In Iran kent men ayatollahs: sji'ietische leiders die aangeven hoe Mohammed in een bepaalde situatie zou hebben gehandeld.
Islamfundamentalisme
Een richting binnen de islam die sterk hecht aan een letterlijke naleving van datgene wat in de Koran staat en wat de eeuwenoude islamitische traditie heeft voortgebracht.