Cette leçon contient 14 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 60 min
Éléments de cette leçon
Chronisch
Zorgvragers in de VVT
Slide 1 - Diapositive
Cet élément n'a pas d'instructions
Aan het eind van de les kan je vertellen...
Wie de oudere zorgvrager is met beperkte zelfzorg
Wie de chronisch zieke zorgvragers is
Wie de revaliderende zorgvrager is
Wie zorgvragers met psychogeriatrische en psychiatrische aandoeningen zijn
Slide 2 - Diapositive
Cet élément n'a pas d'instructions
Wat betekend VVT?
Slide 3 - Question ouverte
VVT staat momenteel nog voor verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg. De VVT-branche richt zich op de zorg voor ouderen en de thuiszorg. Het verdwijnen van de verzorgingshuizen is het gevolg van het in 2015 gewijzigde zorgstelsel.
Wat voor zorgvragers kom je als verpleegkundige tegen in de VVT?
Slide 4 - Question ouverte
In de VVT kom je als verpleegkundige vooral oudere zorgvragers tegen met beperkte zelfzorg, een chronische ziekte, psychogeriatrische en/of psychiatrische aandoeningen en zorgvragers die revalideren of met een kortdurende opname na verblijf in het ziekenhuis. Elke groep zorgvragers heeft zijn specifieke kenmerken. Daarnaast kan bijvoorbeeld een zorgvrager met een chronische ziekte ook een psychogeriatrische aandoening kan hebben, of kan een chronisch zieke zorgvrager revalideren na een heupoperatie. Je kunt ook te maken krijgen met jongere zorgvragers met een chronische ziekte of psychiatrische aandoening. Door de vergrijzing wordt de zorg binnen de VVT-branche steeds complexer. De meeste ouderen wonen echter nog zelfstandig, eventueel met ondersteuning van de thuiszorg.
Wat komt in je op als je denkt aan het verouderingsproces?
Slide 5 - Carte mentale
Cet élément n'a pas d'instructions
Endogene factoren
Exogene factoren
Factoren die het verouderingsproces beïnvloeden
Slide 6 - Diapositive
Endogene factor
Verandering vanuit het lichaam zelf.
Exogene factor
Verandering van buitenaf.
De endogene factoren zijn veranderingen vanuit het lichaam, zoals grijs haar krijgen, brozer worden van botten, krachtverlies van spieren of afname van de longcapaciteit.
Lichamelijke veroudering
Cognitieve veroudering
spiermassa neemt af
mogelijker kunnen lopen
afbraak van botcellen
dunnere haren
dunnere huid
mindere werking van de organen
waarneming
vergeetachtigheid
gedesoriënteerd
Het coördineren van voeten, handen
informatie opslaan
denken
Slide 7 - Question de remorquage
Cet élément n'a pas d'instructions
Chronisch zieke zorgvragers
Slide 8 - Diapositive
Het begrip chronisch staat voor langdurig of blijvend. Bij een zorgvrager die chronisch ziek is, ontbreekt het gedurende minstens drie maanden, of meer dan drie perioden per jaar, aan volledig lichamelijk, psychisch of sociaal welbevinden
ICF-classificatie
Slide 9 - Diapositive
Met de ICF wordt het functioneren van de zorgvrager beschreven vanuit:
lichaamsfuncties en anatomische eigenschappen;
activiteiten;
(maatschappelijke) participatie.
Als een lichaamsfunctie of anatomische eigenschap niet optimaal is, dan spreek je van een stoornis. Bijvoorbeeld een stoornis van de hersenen die het geheugen aantast, of een stoornis in de spieren waardoor de spierkracht vermindert. Bij activiteiten moet je denken aan iemands handelen. Zijn er problemen bij het uitvoeren van een bepaalde activiteit, dan spreek je van een beperking. De zorgvrager kan bijvoorbeeld niet meer schoonmaken of beslissingen nemen in complexe situaties. Bij participatie gaat het om deelnemen aan het maatschappelijke leven. Er is een participatieprobleem als iemand bijvoorbeeld niet meer gebruik kan maken van openbaar vervoer door de ontoegankelijkheid.
De ICF kan door verschillende disciplines en internationaal worden gebruikt. Door het functioneren van de zorgvrager en de eventuele problemen duidelijk te beschrijven volgens een bepaalde classificatie, spreekt iedereen over hetzelfde. Zo wordt het duidelijker wat de zorgvrager mankeert en wat dit onder andere kan betekenen voor de mate van zelfzorg.
De revaliderende zorgvrager
Slide 10 - Carte mentale
Een zorgvrager die revalideert is over het algemeen iemand die zijn lichamelijke beperkingen probeert te verbeteren. Met training probeert hij een zo groot mogelijke mate van zelfstandigheid op lichamelijk, geestelijk en sociaal vlak te krijgen. Vaak is de lichamelijke beperking nog niet zolang geleden ontstaan en moet de revaliderende zorgvrager werken aan herstel van zijn vermogens. Ook moet hij leren omgaan met zijn restmogelijkheden. De zorgvrager werkt aan zijn nieuwe toekomst. Veelvoorkomende aandoeningen bij revaliderende zorgvragers zijn een CVA, heupfractuur, dwarslaesie en amputatie.
Zorgvragers met kortdurende zorg na ziekenhuisverblijf
Slide 11 - Carte mentale
Soms is kortdurende zorg na verblijf in het ziekenhuis noodzakelijk, bijvoorbeeld in verband met een matige conditie na operatie en behandeling. Bij dit laatste kun je denken aan een zorgvrager die een grote buikoperatie met bestralingen en chemotherapie heeft ondergaan. Kortdurende zorg in een woonzorgcentrum na verblijf in het ziekenhuis is dan noodzakelijk om weer op krachten te komen. Voor de zorgvrager is het een ingrijpende periode, maar ook voor zijn naasten. Revalidatie in een woonzorgcentrum of kortdurende zorg vindt plaats onder begeleiding van een deskundig team. Bij zorgvragers die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum met kortdurende zorg na verblijf in het ziekenhuis, zal de opnameduur afhankelijk zijn van de redenen van opname. Een zorgvrager die na een ingrijpende operatie nog op krachten moet komen, kan misschien na zes weken weer terug naar huis, eventueel met ondersteuning van de thuiszorg. Soms kan ook drie maanden opname noodzakelijk zijn, voordat een zorgvrager weer naar huis kan. Kenmerkend bij kortdurende zorg is het verschil per zorgvrager voor wat betreft de duur van de zorg, de frequentie, de mate van zorgbehoefte en de complexiteit. Ook voor deze groep zorgvragers geldt dat in hun zorg(leef)plan de zorgdoelen meer beschreven worden in termen van zo zelfstandig mogelijk functioneren.
Zorgvragers met psychogeriatrische en psychiatrische aandoeningen
Slide 12 - Carte mentale
De psychogeriatrische zorgvrager is een zorgvrager met een psychische stoornis, bijvoorbeeld dementie. Er kan ook sprake zijn van multipele pathologie. Dat maakt dat de zorg aan deze groep zorgvragers steeds complexer wordt. Er kan bijvoorbeeld, naast de psychogeriatrische aandoening, sprake zijn van psychiatrische problematiek zoals een angststoornis of depressie.