Cette leçon contient 15 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.
La durée de la leçon est: 60 min
Éléments de cette leçon
TITELBLAD
Slide 1 - Diapositive
Deze les is bedoeld als voorbereiding op het filmbezoek van de middenbouw tijdens Go Short 2022. De les is in de klas te geven, in de achtergrondinformatie staat alle voorkennis die je nodig hebt. Er zitten interactieve onderdelen zoals quizvragen in deze LessonUp, dit kun je door de leerlingen via een tablet of computer laten invullen, maar kun je ook klassikaal behandelen. De les bestaat uit de volgende onderdelen:
10 min - Inleiding – Go Short
10 min - Introductie filmprogramma
15 min - Actieve opdracht: complimenten
20 min - Creatieve opdracht: Foley Artiest
5 min - Nabespreken
Wie is er al eens naar een filmfestival geweest?
A
Ja
B
Nee
Slide 2 - Quiz
Deze en de hierop volgende quizvragen zijn bedoeld om voorkennis te activeren en leerlingen bekend te maken met Go Short, filmfestivals en korte film. In de achtergrondinformatie is hierover meer informatie te vinden.
Wat verwachten jullie van Go Short?
Slide 3 - Question ouverte
Cet élément n'a pas d'instructions
Wat is het verschil tussen een film thuis of in een bioscoop kijken?
Slide 4 - Question ouverte
Bij deze quizvraag is het ook verstandig om door te nemen wat de gedragsregels in een bioscoop zijn. Bijvoorbeeld dat je met een heleboel mensen tegelijk kijkt dus dat je niet door de film heen praat, dat je niet mag eten en drinken in de zaal en dat het donker wordt en de muziek hard staat. Vooral voor leerlingen die nog nooit in een bioscoop geweest zijn kan het fijn zijn om hier aandacht aan te besteden.
De publiekprijs
Jullie stemmen na het kijken van het filmprogramma op
jullie favoriete film.
Waar let jij op als je naar een film kijkt?
Slide 5 - Diapositive
Een belangrijk onderdeel van filmfestivals zoals Go Short is dat er awards worden uitgereikt. Sinds 2018 bestaat er een speciale publieksprijs voor de beste film van de schoolprogramma’s. Leerlingen stemmen aan het eind van de vertoning op hun favoriet en laten zo weten wat volgens hen de beste film is van de schoolvoorstellingen 2022. Bereid de leerlingen hierop voor en laat hen bedenken waarom ze een film goed of leuk vinden. Waar letten ze op als ze een film moeten beoordelen? Alleen op het verhaal of ook op de manier waarop het gefilmd is of juist op de muziek of hoe herkenbaar de personages zijn?
Het thema van de films die jullie gaan kijken is "Helden".
Wie is jouw held en waarom?
Helden
Slide 6 - Carte mentale
Met behulp van dit woordweb wordt het thema van het filmprogramma geïntroduceerd. Bespreek met de leerlingen wat het voor hen betekent om een held te zijn: is je moeder een held of denk je eerder aan superman of Christiano Ronaldo? Zijn ze zelf wel eens een held geweest voor iemand? Of hebben ze hulp gekregen waardoor iemand anders een held werd?
De films
Jullie kijken straks naar 5 verschillende korte films.
De kortste film duurt 13 minuten, de langste film duurt 15 minuten.
Slide 7 - Diapositive
Gebruik de volgende slides om de films in het filmprogramma te introduceren. Wat zijn de verwachtingen van de leerlingen? Welke film lijkt ze heel leuk? Welke film heeft de mooiste titel? Etc. In de achtergrondinformatie staat meer informatie over de films. Als je op het Go Short logo linksbovenin klikt krijg je de vragen in beeld. Leg ook meer uit over het verschil tussen animatie- en speelfilms en documentaires.
De animatiefilms
Luce and the rock
Laika & Nemo
Sounds between the crowns
Welke film lijkt je heel leuk?
Welke film heeft de mooiste titel?
Slide 8 - Diapositive
Een animatiefilm is een film waarin geen levende mensen spelen, maar getekende of gemaakte figuren. Deze figuren kunnen met de hand of met de computer getekend zijn. De stemmen van de figuren worden door mensen ingesproken.
Speelfilm & documentaire
Hannah's Dream
Safiya the Movie
Welke film lijkt ze heel leuk?
Welke film heeft de mooiste titel?
Slide 9 - Diapositive
Een speelfilm is een film waarin acteurs spelen. Zij spelen een verhaal na speciaal voor de film, volgens een script. Dit verhaal kan wel gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal, maar is niet gefilmd terwijl het gebeurde.
Een documentaire is een non-fictie film, dus een waargebeurd verhaal. De filmmaker verzint geen verhaal maar filmt iets uit de realiteit terwijl het gebeurt. Dit kan bijvoorbeeld iemands persoonlijke verhaal zijn of het volgen van een dier in een natuurdocumentaire. Hierbij kiest een filmmaker altijd voor een bepaald onderwerp of standpunt en vanuit daar wordt het verhaal verteld. Je kunt namelijk niet alles laten zien wat er gebeurt, dan duurt de film veel te lang.
Safiya the movie is een heel bijzondere documentaire. Het meisje wat je ziet in de film bestaat echt en ze vertelt het verhaal van haar familie. Dit doet ze door delen van wat haar verhaal na te spelen met vrienden en familie. Zo zie je ook wat er is gebeurd en hoor je het haar niet alleen maar vertellen. Ze heeft ook spannende dingen meegemaakt, haar vader werd gezocht door de politie en kwam haar huis binnenvallen. Dit wordt ook nagespeeld (en is dus goed om vooraf even met de leerlingen te bespreken).
Opdracht: Deel een compliment uit
Iedereen krijgt een blaadje.
Schrijf in het midden je naam.
Geef het blaadje door.
Schrijf een compliment op voor diegene die op het blaadje staat.
Ga zo door totdat je je eigen blaadje weer terug hebt.
Slide 10 - Diapositive
Actieve opdracht: complimenten - 15 min
Leg aan de leerlingen de opdracht uit met behulp van de slide. Deze opdracht is bedoeld om de leerlingen in te laten zien dat iedereen een held kan zijn en anderen je waarderen en goede dingen in je zien. Leerlingen denken actief na over elkaars goede eigenschappen en krijgen inzicht in wat anderen goede eigenschappen vinden. Bespreek daarna met behulp van de vragen op de volgende slide de opdracht na.
Nabespreken
Welk compliment had je niet verwacht?
Met welk compliment ben je het helemaal eens?
Welk compliment geeft jou het beste gevoel?
Slide 11 - Diapositive
Cet élément n'a pas d'instructions
Wat is een foley artist?
A
Iemand die de achtergrond van een film maakt met folie.
B
Iemand die de achtergrondgeluiden bij een film maakt.
C
Iemand die de stunts doet in een film.
D
Iemand die het licht regelt bij een film.
Slide 12 - Quiz
Met behulp van deze quizvraag wordt de volgende opdracht geïntroduceerd. Leerlingen maken kennis met het beroep Foley Artist en jullie gaan met elkaar een achtergrondgeluid namaken. Met behulp van het filmpje op de volgende slide kun je het beroep introduceren, daarna maken jullie samen een geluidseffect.
Slide 13 - Vidéo
Cet élément n'a pas d'instructions
Opdracht: Maak samen een geluidseffect
Doe na wat de leerkracht doet en maak samen jullie geluidseffect.
Slide 14 - Diapositive
De kinderen staan in een kring. Als docent doe je een geluid voor. Dit wordt één voor één overgenomen door de leerlingen. De leerlingen blijven het geluid namaken, totdat er een nieuw geluid langskomt. Dit zijn de geluiden/bewegingen:
In de handen wrijven
In de vingers knippen
Op de knieën slaan
Dan af en toe met de hele groep tegelijk springen
Op de knieën slaan
In de vingers knippen
In de handen wrijven
Wanneer er de mogelijkheid is, neem het geluid dan op, en laat het de kinderen daarna horen. Vinden zij het klinken als een onweersbui of woeste storm?
Eventueel kun je nog een paraplu gebruiken. Waarbij je de volgende afspraak maakt: Hoe verder je de paraplu opendoet, hoe harder het gaat regenen. Wanneer je de paraplu dichtdoet gaat het zachter regenen. Het zachter worden is altijd lastig. Besteed daar extra aandacht aan. Als de paraplu dicht is, stopt de regen. Je kunt zelf de paraplu bedienen of dit een leerling laten doen.
Nabespreken
Hebben jullie zin om naar de film te gaan?
Als welke held ga jij verkleed?
Slide 15 - Diapositive
Bespreek de verwachtingen van de leerlingen en kijk terug op de les. Wat hebben ze geleerd en wat vonden ze ervan? En hebben ze zin om naar de film te gaan? Ook zou het heel leuk zijn als de leerlingen verkleed als hun held naar de filmvertoning komen, dus stimuleer ze hiervoor en vraag als wie ze verkleed willen komen.