Rede is vrede 3de graad

1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
NCZSecundair onderwijs

Cette leçon contient 13 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 2 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 100 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Hoe omschrijf jij
‘vrede’

Slide 2 - Carte mentale

Je kan vrede op verschillende manieren omschrijven. Dat is in de weten- schappelijke literatuur dan ook al vaak gedaan. Maar de meeste vredes- onderzoekers zijn het erover eens dat het onmogelijk is om ooit tot één algemeen aanvaarde definitie van vrede te komen.
Dat is ook niet erg. Het is net boeiend om de meerstemmigheid aan vre- desdefinities (vreedzaam) naast elkaar te laten bestaan. Tegelijk is het wel zinvol om samen te blijven nadenken over hoe we vrede kunnen omschrij- ven, want dat levert boeiende gesprekken op. Ook als je wil nagaan hoe vreedzaam een bepaalde situatie of groep is, kan het nuttig zijn om vrede duidelijk te definiëren.
Er wordt in verschillende culturen en tradities over vrede nagedacht. Het spreekt voor zich dat daar verschillende visies en omschrijvingen uitkomen. Ook dat draagt bij aan de interessante meerstemmigheid over vrede.
Een onderverdeling die regelmatig gehanteerd wordt, is het onderscheid tussen negatieve vrede en positieve vrede. Negatieve vrede kan je zien als de áfwezigheid van oorlog, van geweld en van angst voor oorlog en geweld. Positieve vrede gaat nog een stap verder en schrijft voor dat er ook iets áánwezig moet zijn, zoals rechtvaardige en gelijkwaardige relaties. De omschrijvingen van negatieve en positieve vrede kan je terugvinden in de leerlingenbundel. Je kan de leerlingen dat onderscheid meegeven als je dat zinvol vindt.

Slide 3 - Lien

Cet élément n'a pas d'instructions

Sadako Sasaki
Sadako Sasaki was twee jaar op 6 augustus 1945 toen een Amerikaanse atoombom werd gebruikt tegen Hiroshima. Ze was op zo’n anderhalve kilometer afstand van het hypocentrum. Gelukkig overleefde Sadako deze aanslag op de mensheid, ogenschijnlijk zonder grote verwondingen.

Het meisje groeide gezond en sterk op en was een van de talenten van het estafetteteam. Echter, na tien jaar blijkt in de herfst van 1955 dat Sadako leukemie heeft. De daaropvolgende februari wordt ze opgenomen in het ziekenhuis.

Slide 4 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Daar hoort ze de Japanse legende dat als je duizend kraanvogels vouwt je een wens mag doen. Het meisje leert origami en begint met het vouwen van kraanvogels. Ze heeft voldoende vrije tijd, maar weinig papier. Vrienden en klasgenootjes nemen gelukkig papier mee en ze struint kamers af voor papier van zusters en andere patiënten.

Het lukt haar meer dan duizend kraanvogels te vouwen, maar na een ziekbed van acht maanden overlijdt ze helaas alsnog aan de gevolgen van de atoombom. Sadako wordt begraven met haar eigen kraanvogels en zo’n duizend kraanvogels gevouwen door vrienden en klasgenoten.

Slide 5 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 6 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

FOUR FREEDOMS

Slide 7 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 8 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 9 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Schrijf jouw Freedom speech

Slide 10 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Evaluatiecriteria
Inhoud & analyse van vrijheid en conflict (5 punten):
● Structuur & opbouw (5 punten):
● Retorische vaardigheden & overtuigingskracht (5 punten):
● Tijdsbeheer (5 punten):
○ Je speech duurt precies 2 minuten, met een maximale afwijking van enkele
seconden.
○ Je timing is goed, en je weet het tempo van je speech onder controle te
houden zonder te versnellen of te vertragen.

Slide 11 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Norman Rockwell
De Amerikaanse kunstenaar Norman Rockwell maakte ik 1943 vier schilderijen. Op elk werk wordt één van de four freedoms afgebeeld. Aan jullie om vier nieuwe werken te maken, passend bij onze tijd. Maak samen vier foto's: op elke foto wordt één van de vier vrijheden afgebeeld. Je mag hierbij zo creatief zijn als je wil! 

Slide 12 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 13 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions