Vector - Pixel Bestanden

Silhouette Studio
Vector en Pixel bestanden!
1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 12 diapositives, avec diapositives de texte et 1 vidéo.

Éléments de cette leçon

Silhouette Studio
Vector en Pixel bestanden!

Slide 1 - Diapositive

Wat is een vector bestand?
Een vector bestand, of vector file, is een grafisch bestand dat is opgebouwd uit vector informatie. Vectoren zijn paden/lijnen die  door een begin-, en eindpunt met daartussen andere punten, krommen (curves), lijnen, etc. Een veelgebruikt bestandsformaat voor vector bestanden is ‘EPS’.
Vector files kun je onbeperkt vergroten zonder kwaliteitsverlies.

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Vidéo

Wat is een Pixel bestand?
Een pixel bestand is de tegenhanger van een vector bestand. Voorbeelden hiervan zijn JPG, PNG, GIF en BMP bestanden. Pixel bestanden worden wazig als deze vergroot worden. De meeste bestanden op internet zijn gecomprimeerde pixel bestanden en zijn daarmee niet vanzelfsprekend geschikt voor druk en printwerk.

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Diapositive

Waarvoor gebruik je een vector file?
Vector files komen met name goed van pas voor toepassingen die loepzuiver en onbeperkt vergroot moeten kunnen worden. Denk daarbij aan bestanden voor print media zoals logo’s, huisstijlen, infographics, etc. Maar ook een gevelbelettering van 6 meter breed of het plotten van sticker materiaal voor een stoere bestelbus.

Slide 6 - Diapositive

Voordelen van een vector bestand!
Onbeperkt schaalbaar: Een vector afbeelding kan probleemloos 1.000% of meer vergroot of verkleind worden zonder verlies van kwaliteit.
Onbeperkt aanpasbaar: Je kunt een vector file altijd openen, aanpassen en weer opslaan, zonder verlies van enige kwaliteit.
Kleine bestanden: Vectoren zijn feitelijk mathematische code, waardoor de bestanden zeer klein blijven. Een JPG van hetzelfde bestand kan bijvoorbeeld 5x zo groot zijn.


Slide 7 - Diapositive

Voordelen
Resolutie onafhankelijk: Vectoren zijn lijnen en zijn daarmee altijd scherp. Beeldresolutie – bijvoorbeeld 300 dpi – zoals je dat van Photoshop bestanden kent, is bij een vector bestand niet van belang.
Vrijstaand: Ze tonen uitsluitend de lijnen en vullingen van het object. De omgeving blijft ‘leeg’ en daarmee het object vrijstaand.

Slide 8 - Diapositive

Nadelen van een vector bestand
Specialisme vereist: Het vereist veel expertise met betrekking tot het verwerken van vormen, kleuren, lettertypes, etc. Zeker als het voor drukwerk gebruikt moet worden.
Tijdrovend: Het kost vaak veel tijd om een goed lijn bestand te maken. Zeker als het gedrukt gaat worden.
Vergeet fotorealistische technieken: Door het lineaire karakter is het heel moeilijk om een foto realistische te aten lijken en effecten te creëren. 

Slide 9 - Diapositive

Nadelen
Vergeet Microsoft Office:
Microsoft Office programma’s als Word, Excel, Powerpoint en Publisher zijn niet geschikt om vector bestanden te maken of openen. 
Vector bestand openen:
Een bestand open of importeer je het gemakkelijkst met behulp van een professioneel grafisch programma als:

Photoshop, Adobe Illustrator of Coreldraw

Slide 10 - Diapositive

Pixel omzetten naar een vector
Silhouette Studio heeft een functie om een pixel afbeelding  om te zetten naar een vector bestand. Deze bewerking wordt ook wel traceren genoemd. Je zult de afbeelding vaak nog met de hand moeten nabewerken omdat de pixels niet altijd goed omgezet worden in vector lijnen. Het kan een tijdrovend klusje zijn als je het goed wilt doen.

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Diapositive