Leren in Verbinding Roald Dahl les 3 en 4 - Verfilmingen

Leren in Verbinding Roald Dahl les 3 - Verfilmingen
1 / 41
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsBasisschoolGroep 4-8

Cette leçon contient 41 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 12 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

Leren in Verbinding Roald Dahl les 3 - Verfilmingen

Slide 1 - Diapositive

Wat weet je nog van de vorige lessen?
Wie was Roald Dahl?
Welke boeken heeft hij geschreven?

Slide 2 - Carte mentale

  • Weet je een aantal boeken van Roald Dahl die zijn verfilmd.
  • Waarom de titel van de film niet altijd hetzelfde was/is als de titel van het boek.
  • Welke boeken vaker dan 1 keer zijn gebruikt om er een film of musical van te maken.

Aan het eind van de les weet je:

Slide 3 - Diapositive

Sjakie en de chocoladefabriek
  • De Engelse titel van het boek is 'Charlie and the Chocolate Factory'.
  • Het boek is oorspronkelijk uitgebracht in 1964.
  • De hoofdrolspeler is Sjakie Stevens. Hij komt uit een arm gezin. Hij woont samen met zijn ouders en 4 grootouders in een klein huisje. Zijn vader werkt in een fabriek waar hij dopjes op tandpastatubes draait. In de stad waar hij woont, vlakbij zijn huis, staat de beroemde chocoladefabriek van Willy Wonka. Op een dag wordt er een wedstrijd uitgeschreven. In 5 chocoladerepen zit een gouden toegangskaart. Wanneer je zo'n kaart vindt mag je de fabriek bezoeken en word je rondgeleid door Willy Wonka zelf.
  • Het boek is twee keer verfilmd. De eerste keer in 1971 en later nog een keer in 2005.
  • De eerste film heet Willy Wonka & the chocolate factory.

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Vidéo

In welk jaar is het boek Sjakie en de chocoladefabriek voor het eerst verfilmd?
A
1964
B
1971
C
2005
D
2023

Slide 6 - Quiz

Willy Wonka & the Chocolate Factory is een Amerikaanse muziekfilm uit 1971, gebaseerd op het boek Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. De hoofdrol wordt vertolkt door Gene Wilder. Regie is in handen van Mel Stuart. Het idee voor een verfilming van Roald Dahls boek kwam van Mel Stuarts dochter, die haar vader na het lezen van het boek vroeg er een film van te maken. Er werd besloten van de film een kindermusical te maken, en dat Roald Dahl zelf het scenario zou schrijven.[1] De titel van het verhaal werd echter aangepast naar Willy Wonka and the Chocolate Factory om beter aan te sluiten bij het snoepgoed dat in de film gepromoot zou worden, en omdat in de Verenigde Staten (die toen betrokken waren bij de Vietnamoorlog) Charlie een spottende bijnaam was voor de Viet Cong, een verzetsgroep in Zuid-Vietnam. De opnames vonden plaats van 31 augustus tot 19 november 1970. De opnames vonden vooral plaats in München omdat daar filmen goedkoper was dan in de Verenigde Staten, en omdat de omgeving beter aansloot bij de omschrijving van Wonka's fabriek in het boek.

Willy Wonka & the Chocolate Factory is gebaseerd op het boek Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. Het idee voor een verfilming van Roald Dahls boek kwam van de dochter van Mel Stuarts (de regisseur van de film), die haar vader na het lezen van het boek vroeg er een film van te maken. Er werd besloten van de film een kindermusical te maken, en dat Roald Dahl zelf het scenario zou schrijven. 

De titel van het verhaal werd echter aangepast naar Willy Wonka and the Chocolate Factory om beter aan te sluiten bij het snoepgoed dat in de film gepromoot zou worden en omdat in de Verenigde Staten (die toen betrokken waren bij de Vietnamoorlog) Charlie een spottende bijnaam was voor de Viet Cong, een verzetsgroep in Zuid-Vietnam. 

De opnames vonden vooral plaats in München omdat daar filmen goedkoper was dan in de Verenigde Staten en omdat de omgeving beter aansloot bij de omschrijving van Wonka's fabriek in het boek. 

Roald Dahl zelf was echter teleurgesteld over de film. Het plot rondom de eeuwigdurende toverbal en de scène met de frisdrank waren afwijkingen van zijn boek die bij hem in het verkeerde keelgat schoten. Hij weigerde dan ook de filmrechten op Sjakie en de grote glazen lift, het vervolg op Sjakie en de chocoladefabriek, te verkopen. 

Slide 7 - Diapositive

Waarom was Roald Dahl niet blij met de eerste verfilming van zijn boek?

Slide 8 - Question ouverte

Slide 9 - Vidéo

Slide 10 - Vidéo

Slide 11 - Vidéo

In de bioscopen werd de tweede verfilming van Sjakie en de chocoladefabriek goed ontvangen. In Noord-Amerika bracht de film in het eerste weekend $55,4 miljoen op en was de eerste drie weken de best bezochte film. Tot januari 2007 heeft de film meer dan $470 miljoen dollar opgebracht.


Slide 12 - Diapositive

Wonka
De film Wonka is geïnspireerd op het boek van Roald Dahl, in de film wordt het leven van Willy Wonka beschreven. Dit is door Roald Dahl nooit beschreven in het boek. Een jongeman van een jaar of 25 is naar Londen gekomen na een zeven jaar durende reis rond de wereld waarin hij naar verre landen reisde op zoek naar de zeldzame delicatessen die zijn snoepjes hun kenmerkende smaak geven. Zijn naam is Willy Wonka. In Londen wil hij eindelijk zijn lang gekoesterde droom waarmaken en zijn eerste chocoladewinkel openen in de chique Galleries Gourmet. Ook al zijn mensen enthousiast over zijn specialiteiten, Willy moet zich nog steeds handhaven tegenover drie concurrenten. De chocolatiers Slugworth, Prodnose en Fickelgruber hebben een soort kartel gevormd en vrezen de nieuwe concurrentie. Om het bedrijf draaiende te houden, gebruiken ze hun producten om de chocoladeverslaafde politiechef om te kopen, die Willy arresteert wanneer hij in het openbaar durft te pronken met zijn unieke lekkernijen.

Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Vidéo

Welke film over, of gebaseerd op het boek van Roald Dahl lijkt jou het leukst?
A
Willy Wonka en de chocoladefabriek (1971)
B
Sjakie en de chocoladefabriek (2005)
C
Wonka (2023)
D
Geen van allen.

Slide 15 - Quiz

Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier
Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier en zes andere verhalen is een bundel van zeven verhalen, geschreven door Roald Dahl. De titel is genoemd naar het langste en bekendste verhaal. De eerste uitgave was in 1977. 
Op een dag gaat Hendrik naar zijn vrienden om te kaarten. Maar omdat ze met zijn vijven zijn terwijl het kaartspel maar met vier mensen gespeeld kan worden, kan Hendrik niet meedoen. Hij besluit om eens rond te lopen in de bibliotheek van zijn vriend. Daar vindt hij een soort dagboek van de arts John F. Cartwright, die zijn belevenissen in Bombay (India) hierin heeft vastgelegd. Op een dag komt Imhrat Kahn bij Cartwright, die zegt dat de dokter zijn ogen zo goed mogelijk moet bedekken. Als de dokter dit gedaan heeft, fietst Kahn zonder een fout te maken over straat. De dokter vraagt hoe dit mogelijk is, waarop de Indiër zijn levensverhaal begint te vertellen. Kahn heeft vroeger les gehad van enkele yogi's die hem hebben geleerd om overal doorheen te kijken. Met heel lang en veel oefenen en mediteren is het dan eigenlijk voor iedereen mogelijk om zo te leren zien met gesloten ogen. Hendrik Meier denkt dat als hij ook zou kunnen leren om door kaarten heen te kijken, hij hiermee erg veel geld kan verdienen met pokeren. Hij begint dus thuis te oefenen en na 3 jaar en 3 maanden kan Hendrik door alles heen kijken. Hij gaat naar het casino en komt met een enorme winst thuis. Maar hij vindt het eigenlijk helemaal niet leuk om zoveel geld te hebben. Daarom besluit hij om met een vriend kindertehuizen te gaan bouwen. Na zijn dood schrijft Roald Dahl zijn goede daden op. Hendrik Meier is niet de echte naam van de weldoener, want die met geheim blijven.


Slide 16 - Diapositive

Slide 17 - Vidéo

Einde deel 1 van les 3.
Een heel fijn weekend en alvast een super leuke vakantie toegewenst.

Slide 18 - Diapositive

Les 4 Roald Dahl - Vervolg verfilmingen

Slide 19 - Diapositive

Wat weet je (nog) van:
- Sjakie en de chocoladefabriek
- Wonka
- Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier?

Slide 20 - Carte mentale

  • Weet je een aantal boeken van Roald Dahl die zijn verfilmd.
  • Waarom de titel van de film niet altijd hetzelfde was/is als de titel van het boek.
  • Welke boeken vaker dan 1 keer zijn gebruikt om er een film of musical van te maken.

Aan het eind van de les weet je:

Slide 21 - Diapositive

Matilda
  • Het boek is uitgebracht in 1988. Het is verfilmd in 1996.
  • Matilda Wurmhout woont met haar ouders en haar broer Michel in de Verenigde Staten. Ze is uitzonderlijk slim, maar ze wordt door haar ouders en broer stelselmatig het leven zuur gemaakt en genegeerd. Haar vader Harry Wurmhout verkoopt oude, krakkemikkige auto's voor een veel te hoge prijs en het is de bedoeling dat haar broer Michel Wurmhout deze zaak later zal overnemen; hij krijgt dan ook alle aandacht van zijn ouders. Matilda wordt thuis erg dwarsgezeten door haar ouders en broer. Matilda's leven ondergaat een grote verandering als ze naar school mag. De school wordt geregeerd door de strenge mevrouw Agatha Bulstronk.
  • Omdat het boek maar een kort verhaal heeft, is er voor de film veel toegevoegd om er een avondvullende film van te maken.

Slide 22 - Diapositive

Slide 23 - Vidéo

Hoe heet de directrice van de Matilda's school?
A
Agatha Bulstronk
B
Andrea Boomstronk
C
Agatha Wurmhout
D
Annie Bulstronk

Slide 24 - Quiz

In 2022 komt er een nieuwe verfilming uit van het boek van Roald Dahl gebaseerd op de muzikale bewerking uit 2010: Matilda de Musical. 
De film zou eigenlijk al eerder uitkomen, maar door de coronapandemie moest het filmen uitgesteld worden.
Sommige liedje uit de oorspronkelijke toneelversie zijn niet te zien en te horen in de film, anders zou de film te lang duren.

Slide 25 - Diapositive

Slide 26 - Vidéo

Waarom moest de oorspronkelijke muzikale bewerking van het boek aangepast worden?

Slide 27 - Question ouverte

De heksen
  • Het boek kwam uit in 1983 en het verhaal speelt zich deels in Noorwegen en deels in het Verenigd Koninkrijk af.
  • Het boek werd in 1990 verfilmd. Roald Dahl wilde met de film niets te maken hebben, omdat de makers het oorspronkelijk eind van het boek voor de film hadden veranderd.
  • Er bestaat ook een opera gebaseerd op het boek, deze ging in 2008 in première. 
  • In 2020 is het boek opnieuw verfilmd.

Slide 28 - Diapositive

Slide 29 - Vidéo

Waarom wilde Roald Dahl niets met de film te maken hebben?
A
De namen van de hoofdpersonen waren veranderd.
B
De film speelde zich op een andere plaats af dan het boek.
C
De film heeft een ander eind dan het boek.
D
Zijn naam werd niet genoemd bij de aftiteling.

Slide 30 - Quiz

De GVR
  • Het boek kwam uit in 1982 en is één van de bekendste kinderboeken van Roald Dahl geworden.
  • Sofie, een meisje uit een weeshuis in Londen, kan op een avond niet slapen. Ze denkt dat het spookuur is en kijkt stiekem naar buiten, omdat ze haar bed niet uit mag. Als ze besluit het raam dicht te doen vanwege de maneschijn, ziet ze buiten ineens een reus staan. Hij kijkt haar aan, hoort Sofies hart bonken – hij heeft namelijk buitengewoon goede oren – en ontvoert haar dan. Niemand mag namelijk een reus zien, anders zou de wereld op zijn kop staan. Hij neemt haar met een ongelofelijke snelheid mee naar zijn grot in Reuzenland.
  • In 1989 verscheen de animatiefilm De GVR gebaseerd op het boek. 
  • In 2016 verscheen er een speelfilm over De GVR.

Slide 31 - Diapositive

Slide 32 - Vidéo

GVR betekent:
A
Giga Vrolijke Reus
B
Gigantische Vleesetende Reus
C
Grote Verdrietige Reus
D
Grote Vriendelijke Reus

Slide 33 - Quiz

De fantastische meneer Vos
  • Het boek verscheen in 1970. 
  • In 1972 won het boek een Zilveren Griffel, de hoogst mogelijke prijs voor een buitenlands kinderboek.
  • De film werd uitgebracht in 2009.
  • Het boek gaat over drie boeren, Bolus, Bits en Biet, en zij hebben last van meneer Vos, die telkens het heerlijkste voedsel bij hen weg weet te roven. De boeren wachten meneer Vos op en schieten op hem als hij probeert zijn huis in te vluchten. Maar ze raken alleen zijn staart. Ook een actie om meneer Vos uit te graven, zelfs met graafmachines, mislukt. Dan besluiten Bolus, Bits en Biet om bij de uitgang van het hol te wachten totdat meneer Vos van de honger wel naar buiten moet komen.

Slide 34 - Diapositive

Slide 35 - Vidéo

Wie zijn de vijanden van de Fantastische meneer Vos?

Slide 36 - Question ouverte

De reuzenperzik
Het boek de Reuzenperzik kwam uit in 1961 en gaat over James Henry Trotter. Als James vier jaar oud is, worden zijn ouders in Londen verslonden door een uit de dierentuin ontsnapte neushoorn. James moet dan bij zijn twee tantes Spons en Spijker wonen. Zij zorgen helemaal niet goed voor hem. Op een dag moet James in de brandende zon hout hakken. Hij wordt door zijn twee tantes voor straf weggestuurd als hij weigert door te gaan. James verbergt zich in de struiken en komt dan een klein oud mannetje tegen, die een zak met vreemde groene korrels bij zich heeft. Het mannetje zegt dat James er één korreltje van moet gebruiken. James pakt het toverspul aan, maar morst het even later per ongeluk bij een oude perzikenboom. Binnen een dag groeit er aan de boom ineens een perzik die zo groot wordt als een huis. 

Slide 37 - Diapositive

De film
Roald Dahl kreeg tijdens zijn leven meerdere keren een aanbod voor een verfilming van De reuzenperzik, maar wees deze altijd af. Na zijn dood stemde zijn weduwe, Liccy Dahl, alsnog in met het maken van een film, die er in 1996 kwam. De film is een combinatie van live-action acteerwerk en stop-motion. Aanvankelijk was het de bedoeling om de film geheel live-action te maken, met alleen stop-motion voor de insecten. Later wilde de regisseur de film geheel stop-motion maken. Het eindresultaat is echter een mengeling van beide: de film begint als een live-action film, gaat over op stop-motion zodra James de perzik betreedt, en gaat weer terug naar live-action voor de laatste scènes in New York. Alleen de insecten zijn in de hele film met stop-motion neergezet, inclusief de slotscènes.

Slide 38 - Diapositive

Slide 39 - Vidéo

Welke film(s) heb jij al gezien of wil je zeker een keer gaan kijken?

Slide 40 - Question ouverte

Slide 41 - Diapositive