Orvelte

Orvelte
veldwerk 2021/2022
1 / 17
suivant
Slide 1: Diapositive
AardrijkskundeMiddelbare schoolhavoLeerjaar 2

Cette leçon contient 17 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Orvelte
veldwerk 2021/2022

Slide 1 - Diapositive

Voor de leerlingen is het handig om het op hun eigen device te bekijken, zodat de notities voor de docent zichtbaar zijn. 
Waar gaan we het over hebben? 
Landschap Orvelte 
Onderdelen landschap Orvelte 
Het dorp Orvelte 
Veldwerk 

Slide 2 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat hoop je dat we gaan doen in Orvelte?

Slide 3 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Waar ligt Orvelte?

Slide 4 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat voor landschap is dit?  

Slide 5 - Diapositive

In Orvelte vind je vooral het zandgebied.
Hoe en wanneer is dit landschap gevormd? 

Slide 6 - Diapositive

Het landschap in Orvelte is in bepaalde periode gevormd. Binnen aardrijkskunde heb je een tijdschaal waarmee je bepaalde gebeurtenissen aan bepaalde periode kan koppelen. 

Het landschap in Orvelte is gevormd door een aantal ijstijden, waar er dus landijs over of bij het gebied van Orvelte. Die ijstijden vonden plaats in het pleistoceen. 

Slide 7 - Diapositive

Tijdens het pleistoceen waren er in Orvelte dus een aantal ijstijden die het landschap vormde. Het langst geleden was de Saalien ijstijd 130.000-200.00 geleden. Hierbij lag er landijs over het gebied van Orvelte heen. (Bij het sterretje ligt Orvelte) 


Slide 8 - Diapositive

Doordat het ijs zo zwaar was en er een beetje smeltwater vrij komt, verandert de ondergrond die onder het ijs is. Eerst was het grind en zand maar daarna wordt het keileem onder druk. 
In de tweede ijstijd geen ijs in Orvelte

Slide 9 - Diapositive

De tweede Ijstijd die het landschap van orvelte vormde was het Weichselien, 10.000-115.00. Hierbij kwam er niet overal in Nederland ijs. 
15.000 jaar geleden Nederland poolwoestijn  

Slide 10 - Diapositive

De rest van Nederland was poolwoestijn met zand. De wind verplaatste het zand over verschillende gebieden. Hierdoor kwam Orvelte ook onder een dikke laag zand te liggen. Dit is wat we nog steeds terug vinden in Orvelte. 
Vorming van veen 

Slide 11 - Diapositive

Tijdens het holoceen van 10.000 tot nu, werd ook wel op sommige plekken veen gevormd. Dit komt doordat er op sommige plekken klei ligt waardoor het water niet weg kan en het water in de grond steeg. Hierdoor kunnen planten niet gaan rotten, want het staat onderwater, waardoor veen ontstaat.  
Typisch Orvelte

Slide 12 - Diapositive

Orvelte is een brink/es-dorp. Het dorp heeft een es, opgemest stuk land waar de akkers van het dorp liggen en Orvelte heeft een brink, dat is een grasveld midden in het dorp. En alle huizen zijn compact bij elkaar gebouwd. 
Een es is te herkennen doordat er een kleine helling op de akker en of weiland en loopt het bij de zijkanten af. Dit komt omdat ze vroeger de mest midden op het land gooiden waardoor in het midden het uiteindelijk hoger is dan de randen. 
Een brink is te herkennen door het ovaalvormige grasveld met daaraan vaak de kerk, boerderijen. Dit werd gebruikt om het vee te verzamelen, aangezien het vee ging grazen in gezamenlijke weidegronden. Nu is de brink vaak het centrum van een zanddorp met boompjes en een pleintje.  Op de volgende dia's mogen de leerlingen eerst een sleepvraag doen, daarna hebben we plaatjes met voorbeelden. 
Brink
Es
Heide 
Schaapskooi

Slide 13 - Question de remorquage

Cet élément n'a pas d'instructions

Heide 
Es 

Slide 14 - Diapositive

In Orvelte en omgeving kun je de volgende geomorfologische herkenningspunten tegenkomen: Beekdal volgende dia
Brink
Schaapskooi

Slide 15 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Grondboringen 

Slide 16 - Diapositive

Jullie hebben nu informatie gehad over het landschap en verschillende grondsoorten die je vind. Zoals dat zand en die klei en het veen. Tijdens de veldwerk dag gaan jullie ook verder onderzoek naar doen. Je gaat dan met een groepje een grondboring doen. Je gaat dan kijken naar wat voor bodem het is en welke grondsoorten je kunt vinden in het gebied van Orvelte. Voordat je dat kan doen, moet je eerst informatie hebben over bodems en grondsoorten. Dat gaan we nu geven. Grondsoort is de aard van het materiaal van de bodem, dus bijvoorbeeld zand, veen of klei. Om van grondsoort naar een bodem te gaan zijn er allerlei processen die hier overheen gaan zoals mensen die aan akkerbouw doen en de grond omwoelen of dieren die door de grond heen graven. Hierdoor krijg je een bodem. Tijdens zo'n grondboring ga je kijken naar de bodem, die uit allerlei laagjes bestaat meestal gemaakt van verschillende grondsoorten. En door daar naar te kijken kun je beslissen wat voor bodem het is.  
Wat voor landschap denk je dat er in Orvelte te vinden is?
A
Duinlandschap
B
Wadden landschap
C
Zandlandschap
D
Veengebied

Slide 17 - Quiz

Antwoord C. 

Einde van de presentatie