De opkomst van de Nazi's 1933 - 1939 Vestiging van de totalitaire staat II

1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolvmbo kLeerjaar 2

Cette leçon contient 12 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Diapositive

In welk jaar wordt Hitler rijkskanselier
A
1931
B
1932
C
1933
D
1934

Slide 3 - Quiz

Met welke partij moesten de Nazi's concurreren tijdens de verkiezingen?
A
De Duitse Centrumpartij
B
De Socialisten
C
De Liberalen
D
De Communisten ( de KPD)

Slide 4 - Quiz

Wie hebben na de machtsovername van de Nazi's iets te vrezen?

Slide 5 - Question ouverte

De gelijkschakeling van Duitsland
Als de Nazi's in 1933 aan de macht komen wordt vrijwel direct het Duitse parlement ontbonden en naar huis gestuurd. Alleen in uitzonderlijke situaties mag de Rijksdag bij elkaar komen. Daarnaast worden alle politieke partijen (behalve) de NSDAP ontbonden en verboden verklaard door de Nazi's. Ook worden alle (Duitse) vakbonden door de Nazi's verboden ontbonden.    

Slide 6 - Diapositive

De gelijkschakeling van Duitsland
Naast het ontbinden en verbieden van partijen en organisaties komen alle Duitse organisaties en groepen onder toezicht van de Nazi's te staan. De Duitse deelstaten werden opgeheven en vervangen door zogenaamd Rijksgouwen. 

De invloed van de Nazi's drong bij vrijwel elke Duitse huiskamer binnen. Jongens en meisjes moesten (verplicht) lid worden van de Duitse jeugdbeweging. Duitse arbeiders moesten (verplicht) lid worden van de DAF die onder toezicht van de Nazi's stond. Staken was ten strengste verboden. 

Slide 7 - Diapositive

Duitse jongens moesten vanaf hun zesde levensjaar lid worden van de Hitlerjugend

Slide 8 - Diapositive

De gelijkschakeling van Duitsland
Na de machtsovername van 1933 voerden de Nazi's het leidersbeginsel in en dat betekende dat de leider altijd moest worden gehoorzaamd. Ook op het gebied van kunst lieten de Nazi's hun invloed duidelijk gelden. (Abstracte) kunst of boeken of muziek die de Nazi's niet bevielen werden onder de noemer 'entartende kunst' verboden. 

Duitse bedrijven of ondernemingen hadden maar een opdrachtgever: de Nazi's. De Duitse industrie wordt gedwongen om producten te maken die de Nazi's kunnen gebruiken voor een eventuele oorlog. Er wordt gewerkt met zogenaamde jarenplannen. De werkloosheid in Duitsland daalde naar praktisch nul.

Slide 9 - Diapositive

De gelijkschakeling van Duitsland
Met de gelijkschakeling verstevigden de Nazi's hun greep op de Duitse samenleving in alle gelederen. Ontsnappen en tegenstand bieden was vrijwel onmogelijk. 

Tegelijkertijd werd het critici of tegenstanders het leven zo moeilijk mogelijk gemaakt. De meeste Duitsers durfden uit angst niet te protesteren en accepteerden de gelijkschakeling. Een enkeling die wel durfde te protesteren daar liep het niet goed mee af....

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Diapositive