5 Sterk Techniek Onderwijs

1 / 35
suivant
Slide 1: Diapositive
MentorlesMiddelbare schoolvmbo bLeerjaar 2

Cette leçon contient 35 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 7 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Techniek Onderwijs,
waar denk je aan?

Slide 2 - Carte mentale

Techniek is overal

Slide 3 - Diapositive

Zou jij in de techniek sector willen werken
Ja
Nee

Slide 4 - Sondage

Waarom werken in de techniek zo leuk is

Waarom zou je kiezen voor een baan in de techniek? Nou, daar zijn steeds meer goede redenen voor. Niet alleen is er veel vraag naar technische mensen, daar staat vaak ook een goede financiële beloning tegenover. Maar er zijn meer redenen waarom een baan in de techniek voor bijna iedereen interessant is. 

Slide 5 - Diapositive

Werken in de sector techniek levert niet veel loon op.
A
Eens
B
Niet mee eens

Slide 6 - Quiz

Slide 7 - Lien

Een goede beloning
Door de grote vraag naar personeel in de techniek is ook het salaris vaak aantrekkelijk. Zeker als starter op de arbeidsmarkt kun je rekenen op een beduidend hoger salaris dan in andere sectoren. Voor een functie op MBO-niveau verdien je al snel een salaris tussen de 2500 en 4000 euro bruto. Een reden voor veel mensen om te kiezen voor een opleiding in de techniek of zich om te laten scholen.

Slide 8 - Diapositive

Je maakt écht iets
Het resultaat van werken in de techniek is meestal direct zichtbaar. Je maakt écht iets. Of je nou meewerkt aan een groot bouwproject, een bedrijfswagen repareert of machines en installaties onderhoudt. Door jouw werk worden dingen gebouwd, verbeterd of hersteld. Het werk vraagt ook om creativiteit, het oplossen van problemen en steeds weer nieuwe technologieën toepassen. Dat maakt het werk afwisselend. Ook omdat je met een opleiding in de techniek veel verschillende richtingen op kunt. De techniek branche is heel breed; van werk in de bouw tot elektrotechniek of informatica.

Slide 9 - Diapositive

De toekomst
Techniek heeft de toekomst! De branche ontwikkelt zich razendsnel en er is op dit moment al ontzettend veel vraag naar werknemers in de techniek. Het aantal banen in de techniek sector zal ook de komende jaren blijven groeien. Waar andere taken, en dus ook beroepen, straks worden overgenomen door technologische ontwikkelingen, zal technische kennis belangrijk blijven. Met de juiste opleiding en ervaring ben jij straks onmisbaar voor onze samenleving!

Slide 10 - Diapositive

Werken in de techniek sector is alleen voor jongens
A
Waar
B
Niet waar

Slide 11 - Quiz

Slide 12 - Lien

Wat weet jij over techniek?
Van je telefoon tot de stoel waarop je zit. Van de reis naar je vakantieadres tot de scan van je verstuikte enkel in het ziekenhuis: je komt techniek echt óveral tegen. Heb jij een beeld van de beroepen die daarbij horen? Waar werken technici en wat doen ze eigenlijk? 

Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Vidéo

Wat als we techniek zouden weghalen?

Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Vidéo

Wat heb je in het filmpje gezien en wat heeft dat met techniek te maken?

Slide 17 - Question ouverte

Beroepen van de toekomst
Welke beroepen zullen er verdwijnen en welke beroepen komen er nieuw bij?

Slide 18 - Diapositive

Slide 19 - Vidéo

Dus...
Eigenlijk komt er dus in elke sector techniek voor?
Dat gaan we eens bekijken!

Slide 20 - Diapositive

Zorg en Welzijn
Medewerker zorg
Rollator
Verstelbaar bed
Traplift
Alarmsysteem (hulp)
Rolstoel
Gehoorapparaat
wel Techniek
Geen techniek

Slide 21 - Question de remorquage

Economie en Ondernemen
Winkelwagen
Weegschaal
Statiegeldmachine
Bestelsysteem
Zelfscan
Kassa
wel Techniek
Geen techniek

Slide 22 - Question de remorquage

Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)
Medewerker bediening
Koffiezet apparaat
Biertap
Bonnensysteem
Afwasmachine
Kassa
wel Techniek
Geen techniek

Slide 23 - Question de remorquage

Groen
Hovenier
Tegelsnijder
Heggenschaar
Trilplaat
Grasmaaier
Landmeter
wel Techniek
Geen techniek

Slide 24 - Question de remorquage

Goed, je hebt het nu wel door...
techniek is overal en het werk ligt voor het oprapen.
Als je naar VMBO gaat kun je in de bovenbouw je profielkeuze maken.
Welke keuzes zijn dat?

Slide 25 - Diapositive

Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)

In het BWI profiel ga je alles leren over het bouwproces. Je leert hoe je een product van A tot Z ontwikkelt. Je leert de basisvaardigheden en basiskennis om ontwerpen te maken en een product klaar te maken. Met dit diploma leer je de basis om later als metselaar, meubelmaker, schilder of timmerman te gaan werken. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.

Slide 26 - Diapositive

Slide 27 - Vidéo

Produceren, Installeren en Energie (PIE)

Het PIE profiel is een combinatie van installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken. Als het je leuk lijkt om alles te leren over verschillende materialen, gereedschappen, maar ook veiligheidsregels en -voorschriften, dan is dit profiel misschien wat voor jou! Leerlingen die zijn geslaagd, stromen vaak door het naar het MBO. Doordat je met dit profiel veel ervaring opdoet en weet hoe de praktijk in elkaar steekt, is de overgang naar het MBO niet groot. Voorbeelden van vervolgopleidingen zijn Monteur Elektrotechnische Installaties, Servicemonteur, Lasser of Allround constructiewerker. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.

Slide 28 - Diapositive

Slide 29 - Vidéo

Mobiliteit en Transport (M&T)
Het M&T profiel leert jou de techniek achter allerlei vervoersmiddelen. Van fiets, motor en auto tot vrachtwagen. Je leert basisdingen als een fietsband plakken en lampen afstellen, maar bijvoorbeeld ook hoe je routes kunt plannen die een vrachtmagen moet rijden. Als je interesse hebt in het repareren van dingen, dan is dit profiel wellicht wat voor jou. Met deze opleiding kun je later beroepen uitoefenen als monteur, autoschadehersteller en vliegtuigonderhouder. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.


Slide 30 - Diapositive

Slide 31 - Vidéo

Media, Vormgeving en ICT (MVI)
Het MVI profiel houdt zich bezig met creatieve, digitale en moderne ontwikkelingen en technieken. Vind je het leuk om creatief te denken en werk je graag met computers, dan is dit profiel wellicht iets voor jou. In het ICT vak leer je hoe je netwerken moet aanleggen. Ook werk je aan je creatieve vaardigheden en met 2D en 3D vormgeving en productie raak je bekend met de digitale uitingen die je later in een baan kunt gaan maken. De profielgebonden vakken die je moet volgen zijn NaSk1 en Wiskunde.

Slide 32 - Diapositive

Slide 33 - Vidéo

Wil je meer weten over techniekonderwijs?
Kijk dan eens op www.sterktechniekonderwijs.nl
Elke regio heeft ook een eigen pagina

Slide 34 - Diapositive

Denk je nu anders over werken
in de techniek sector?
Ja
Nee

Slide 35 - Sondage