Regenten en vorsten 6abc

Regenten en vorsten 6abc
1 / 10
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 1

Cette leçon contient 10 diapositives, avec diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Regenten en vorsten 6abc

Slide 1 - Diapositive

Regenten
Vorsten

Slide 2 - Diapositive

Amsterdam
Vanuit Amsterdam werd veel gehandeld met heel Europa. Ook buiten Europa waren Amsterdamse schepen te vinden. De handel maakte van Amsterdam in de 17e eeuw één van de rijkste steden van de wereld. Voor kooplieden was het handig dat Nederland centraal lag.


Er kwamen handelsroutes met de Oostzee, Noordzee en Middellandse zee.
Via de Rijn, Schelde en Maas waren er goede verbindingen met het achterland: het gebied waarmee de haven aan de zee was verbonden.

Nederland werd het grootste handelscentrum van Europa.
Voor Nederland was de Oostzeehandel het belangrijkste.

Slide 3 - Diapositive

Tol
Alle schepen die tussen Denemarken en Zweden voeren, moesten door de Sont. Hier moesten ze tol betalen aan de Deense koning. Iedere tolbetaling werd in een register opgeschreven. Verreweg de meeste schepen die dit deden waren Nederlands. 

Slide 4 - Diapositive

Beurs 
Om alle handel te organiseren werd in Amsterdam een koopmansbeurs opgericht. Deze beurs was een ontmoetingsplaats waar kooplieden contracten konden sluiten over de levering en prijs van goederen. De goederen lagen in pakhuizen aan de grachten. Amsterdam had wereldwijde handelscontacten

Slide 5 - Diapositive

Forten
Portugal en Spanje waren de eerste die buiten Europa gingen handelen. Na 1600 gingen steeds meer Europeanen opzoek naar handelspartners. Via geweld werden de Nederlanders meester van Portugese forten in Azië en Afrika. 

Slide 6 - Diapositive

Azië
Nederland richt twee grote handelscompagnieën op: VOC en WIC. De VOC had een monopolie op alle Nederlandse handel ten oosten van Kaap de Goede Hoop. Op de stranden werden handelsforten gebouwd. Vanuit daar werd handel gedreven met inheemse vorsten.
De Nederlanders sloten handelsverdragen. Maar als ze dat niet kregen voerden ze oorlog. Grote gebieden in Azië werden zo door de VOC veroverd.

De VOC was bijzonder omdat het aandeelhouders had, het eerste bedrijf dat aandelen verkocht. Mensen staken geld in het bedrijf, om winst te maken. Je kapitaal groeit hier, als het goed is, van - kapitalisme/handelskapitalisme.



Slide 7 - Diapositive

Bestuur
De leider van het bestuur in de Nederlandse kolonie was de gouverneur-generaal. (bijv. Jan Pieterszoon Coen).

Vraag bij filmpje:
Hollandse held of misdadiger?

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Lien

Opdrachten
Maak opdracht 10, 11, 13, 15, 15, 17, 20 en 22

Slide 10 - Diapositive