om te gebruiken Waarom maken we niet alles in Nederland?
Kijk is om je heen...
Waar zijn de spullen om je heen gemaakt? Denk aan kleren, schoenen, schriften, speelgoed
1 / 17
suivant
Slide 1: Diapositive
AardrijkskundeBasisschoolGroep 7
Cette leçon contient 17 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 45 min
Éléments de cette leçon
Kijk is om je heen...
Waar zijn de spullen om je heen gemaakt? Denk aan kleren, schoenen, schriften, speelgoed
Slide 1 - Diapositive
Wat heb je gevonden en waar komt het vandaan?
Slide 2 - Question ouverte
Waarom maken we in Nederland niet alles zelf?
Waarom maken we niet alles in Nederland?
Aardrijkskunde
Groep 7
Slide 3 - Diapositive
In welk land wordt zuivel gemaakt?
Slide 4 - Diapositive
In welk land wordt zuivel gemaakt?
A
Rusland
B
Nederland
C
Duitsland
D
Engeland
Slide 5 - Quiz
Slide 6 - Diapositive
In welke landen worden vooral kleren gemaakt?
A
In landen waar de lonen van mensen hoog zijn
B
In landen waar de lonen van mensen laag zijn
Slide 7 - Quiz
Slide 8 - Diapositive
In welke landen worden sinaasappels gekweekt
A
Tropische landen
B
Koude landen
C
Gemiddelde landen
D
Alle landen
Slide 9 - Quiz
Hoe ziet een fabriek eruit?
Zware industrie:
* Groot gebouw met rokende schoorstenen
* Van delfstoffen zoals olie en ijzererts worden materialen voor andere fabrieken gemaakt
* Van ijzererts wordt staal gemaakt
* Producten vind je niet in een winkel
* Vroeger stond de zware industrie vlak bij de plaats waar delfstoffen uit de grond kwamen, bijvoorbeeld bij steenkoolmijnen. De steenkool werd gebruikt om ijzererts te smelten. Veel mijnen zijn nu uitgeput.
* Maar de fabriek verplaatsen is niet eenvoudig en erg duur. De zware industrie probeert daarom met zo min mogelijk brandstof zoveel mogelijk producten te maken. Dat is goedkoop. En beter voor het milieu.
Slide 10 - Diapositive
Hoe ziet een fabriek eruit
Lichte industrie:
* Fabrieken waarvan je niet meteen ziet of het een gewoon gebouw is of een fabriek
* Assemblage: worden van verschillende onderdelen één product gemaakt.
Hoe ingewikkelder het product, hoe moeilijker de planning. Denk maar aan alle onderdelen van een computer! Fabrieken uit de lichte industrie werken met grondstoffen uit de zware industrie. Auto-fabrieken bijvoorbeeld kopen ijzer van staalfabrieken. Veel autofabrieken liggen daarom vlak bij staalfabrieken. De lichte industrie maakt bijna alles wat je dagelijks gebruikt: van hagelslag tot een dvd-speler.
Slide 11 - Diapositive
Waar staan veel fabrieken?
Belangrijke industrie in Europa
Fabrieken maken bijna alle spullen die jij dagelijks gebruikt. Op de kaart hieronder kun je zien waar die fabrieken staan. In sommige gebieden staat er geen een, maar in andere gebieden vind je er juist heel veel. Het lijkt wel of ze elkaar opzoeken. Je begrijpt vast wel waarom: ze hebben de producten van elkaar nodig! Zo’n gebied met veel fabrieken bij elkaar noem je een industriegebied. Sommige landen hebben meerdere industriegebieden. Zie jij welke landen dat zijn? Op de volgende dia kan je antwoord geven.
Slide 12 - Diapositive
Welke landen zag je
Slide 13 - Question ouverte
Waar staan veel fabrieken?
1) In Moskou, de hoofdstad van Rusland, staan enkele kledingfabrieken.
2) Gloeilampen van Philips worden gemaakt in Polen.
4) In Tsjechië worden platte beeldschermen voor televisies gemaakt.
3) Een van de grootste autofabrieken ter wereld in Togliatti, langs de rivier de Wolga in Rusland. Deze fabriek maakt Lada's. De Lada's worden vooral in Rusland verkocht.
Slide 14 - Diapositive
De staalfabriek:
Zie je Moskou op de kaart? En Sint Petersburg? Tussen deze twee steden staat de belangrijkste staalfabriek van Rusland: Severstal. In dat gebied zit ijzererts in de grond. Hiervan maakt Severstal staal. Dat is nog een hele klus. Machines moeten het ijzererts uit de grond halen. Dat gebeurt in mijnen. Daarna gaat het erts naar de fabriek. Daar smelten de hoogovens het erts tot ijzer. Daarna wordt in de staalfabriek staal gemaakt van het ijzer. Staal en ijzer kun je nog niet verkopen, ze noemen het daarom een halffabricaat
Welke fabriek is het grootst?
Slide 15 - Diapositive
De autofabrieken:
In Slowakije vind je veel lichte industrie, vooral autofabrieken. In die fabrieken worden wel een miljoen auto’s per jaar gemaakt! Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, is zo groot als Den Haag. In de buurt staat de belangrijkste autofabriek van Slowakije: Volkswagen. Er worden zeven dagen per week dag en nacht auto’s gemaakt.
Welke fabriek is het grootst?
Slide 16 - Diapositive
Zware industrie
De zware industrie verwerkt delfstoffen, zoals ijzererts en steenkool, tot halffabricaten, bijvoorbeeld ijzer of staal. Van een halffabricaat moet nog een eindproduct worden gemaakt: sleutels, fietsen, make-up, sokken of auto’s. Rusland is een ideaal land voor zware industrie; er zitten hier nog veel delfstoffen in de grond. Op andere plekken in Europa, zoals Nederland, zijn de mijnen allang leeg. Rond Moskou, de hoofdstad, liggen veel industriegebieden. Door de werkloos-heid willen de mensen het gevaarlijke werk in de mijnen doen. De Russische overheid heeft zware industrie, zoals hoogovens, altijd gesteund. Het leverde werk op voor de Russen. Het enige nadeel is de milieuverontreiniging.
Wat hebben we geleerd?
Lichte industrie
De meeste industrie is lichte industrie. De lichte industrie koopt producten van de zware industrie en maakt er weer nieuwe producten van. Sommige fabrieken maken helemaal niets; ze zetten alleen onderdelen in elkaar. Dat noem je assemblage. In Slowakije staat een grote autofabriek, maar het hoofd -kantoor is in Duitsland. Dat is geen toeval. In Slowakije is veel werkloosheid. De mensen willen daarom werken voor lage lonen. Zo kan die fabriek goedkoop auto’s maken! Dankzij het goede netwerk worden de onderdelen snel naar de fabriek gebracht. En uiteindelijk worden de auto’s snel bij de winkel bezorgd. Distributie, zo heet dat.