Εκμεταλλευόμενοι την εξαίρεση στο πλαίσιο του μορατόριουμ που έχει θέσει σε ισχύ η ΔΕΦ, πολλά έθνη εξακολουθούν να ασκούν τη φαλαινοθηρία.
ΡΩΣΙΑ
Εξαίρεση αποτελεί και η περίπτωση των Τσούκτσι στη Σιβηρία, στους οποίους χορηγήθηκε άδεια για φαλαινοθηρία που αποσκοπεί στην επιβίωση των αυτοχθόνων ή ιθαγενών πληθυσμών. Ζουν στα ανατολικό άκρο της χώρας και πολύ κοντά στην Αλάσκα. Σκοτώνουν γύρω στις 110 με 140 γκρίζες φάλαινες κάθε χρόνο.
Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν την περιοχή, η ποσόστωση που έχει οριστεί για το κυνήγι είναι υψηλή σε αμφισβητήσιμο βαθμό. Στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι στην πραγματικότητα αξιοποιούν κάποιο μέρος του κρέατος φάλαινας με στόχο την κατανάλωση του από αλεπούδες που εκτρέφονται για τη γούνα τους.
Αυτό σημαίνει ότι κρατούν τα ζώα που είναι αξιοποιήσιμα στη βιομηχανία της γούνας, κλείνοντάς τα σε μικρά κλουβιά στοιβαγμένα μαζί, ενώ προσφέρουν το κρέας φάλαινας ως τροφή στα ζώα αυτά.
Η κοινότητα αυτή βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή, παραμένει όμως προσβάσιμη δια θαλάσσης και μπορεί να έχει με τη σειρά της πρόσβαση σε άλλα σύγχρονα υλικά και τρόφιμα. Εμπορεύονται το κρέας φάλαινας σε άλλες περιοχές. Κανένα από τα δύο δεν συμμορφώνεται με την εξαίρεση, όπως ορίζει η ΔΕΦ.
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στην εμπορική φαλαινοθηρία, αλλά έχουν εκδώσει άδεια σχετική με την επιβίωση μιας κοινότητας ιθαγενών στην Αλάσκα.
Υπάρχουν διάφορες κοινότητες Ινουίτ που συνεργάζονται μέσω της Επιτροπής Φαλαινοθηρίας Εσκιμώων της Αλάσκα. Η ποσόστωση που τους έχει οριστεί είναι 75 τοξοκέφαλες φάλαινες τον χρόνο και συλλαμβάνουν μεταξύ 40 με 70 τον χρόνο.
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
Η Γροιλανδία, που αποτελεί κομμάτι της Δανίας, θηρεύει γύρω στις 160 με 200 ρυγχοφάλαινες και υπο εξαφάνιση πτεροφάλαινες κάθε χρόνο. Μέρος της λείας τους συναλλάσσεται με άλλες κοινότητες στο νησί και πωλείται επίσης σε τουρίστες. Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 70% των εστιατορίων εμπορεύονται κρέας φάλαινας στην τουριστική αγορά και το κρέας διατίθεται προς πώληση στη Δανία.
Ισχυρίζονται πως πρέπει να πωλούν το κρέας, προκειμένου να αγοράσουν άλλα αγαθά. Η εξαίρεση ωστόσο προβλέπει αποκλειστικά την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών από το κρέας. Έχουν το δικαίωμα να εμπορεύονται υποπροϊόντα, αλλά όχι το ίδιο το κρέας. Η πώληση σε τουρίστες δεν πληροί το κριτήριο του παράγοντα επιβίωσης.
ΔΥΤΙΚΕΣ ΙΝΔΙΕΣ
Οι Δυτικές Ινδίες έχουν συλλάβει περίπου 35 μεγαπτεροφάλαινες (περίπου 2 τον χρόνο) σύμφωνα στο πλαίσιο της ειδικής άδειας.