This lesson contains 14 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.
Lesson duration is: 30 min
Introduction
Mella Jaarsma en Roy Villevoye brengen het gesprek op gang tussen verschillende culturen en laten je nadenken over hoe we naar andere mensen kijken en hoe we elkaar begrijpen. In deze les maak je kort kennis met de kunstenaars en een aantal werken.
Instructions
Deze LessonUp bestaat uit de volgende onderdelen:
Voorbereidingsles vóór het bezoek
Duur: 30 minuten
Verwerkingsles na het bezoek
Duur: 30 minuten
Items in this lesson
Mella Jaarsma | Roy Villevoye
Slide 1 - Slide
Vertel binnenkort brengen jullie een bezoek aan Kunsthal KAdE. Daar maak je kennis met twee kunstenaars: Mella Jaarsma en Roy Villevoye die beiden een eigen tentoonstelling hebben in de kunsthal.
* Let op In één uur tijd is het onmogelijk om alle kunstwerken te zien en bespreken tijdens de rondleiding in KAdE. De museumdocenten kiezen er (samen met jullie) een aantal uit om van dichtbij te bekijken en bespreken.
Mella Jaarsma
Dit is kunstenaar Mella Jaarsma op haar werkplek in Yogyakarta in Indonesië. Haar kunst gaat over cultuur en over identiteit: wie we zijn. Ze maakt onder andere kostuums van allerlei natuurlijke materialen uit Indonesië die een verhaal vertellen.
Roy Villevoye
Dit is kunstenaar Roy Villevoye in zijn studio. Hij reist vaak naar Papoea in Indonesië. Daar heeft de kunstenaar een band opgebouwd met de mensen die daar wonen, de Asmat. Hij maakt daar foto's, video's en beelden over zijn ontmoetingen en ervaringen met deze mensen.
Slide 2 - Slide
Vertel Mella Jaarsma woont en werkt in Indonesië en Roy Villevoye komt er heel vaak. Indonesië bestaat uit een groep eilanden dicht bij elkaar, die je hier op de afbeelding ziet.
Doen klik op de spelden of namen van de kunstenaars om meer te weten te komen over de kunstenaars en hun werkplek.
Vertel de kunstenaars brengen met hun werk het gesprek op gang tussen verschillende culturen en laten je nadenken over hoe we naar andere mensen kijken en hoe we elkaar begrijpen.
Mella Jaarsma
Slide 3 - Slide
This item has no instructions
Cocons
Kikkerhuid
Slangenhuid
Hout en papier
Slide 4 - Drag question
Vertel Mella Jaarsma maakt veel kostuums en kleding van veel natuurlijke materialen: boombast, dierenhuiden, palmvezels, kokosnootschillen, maar ook van gevonden materialen en stoffen.
Doen welke materialen heeft ze gebruikt in haar kostuums op de afbeeldingen? Verbind de afbeelding van de kostuums door het te slepen naar het volgens jullie bijpassende materiaal (of trek er een lijn tussen als je de les klassikaal geeft)
Tip klik op de afbeeldingen om te vergroten en deze goed te kunnen bekijken.
Bespreek de kunstenaar vertelt over haar werk: 'iets dat op een plek geliefd is, kan op een andere plek juist gehaat worden'. Het materiaal dat je gebruikt kan zomaar een hele andere betekenis krijgen in een ander land of andere cultuur. Wat vinden jullie daarvan?
Slide 5 - Video
Vertel Mella Jaarsma brengt haar kostuums vaak tot leven door performances waarin acteurs gekleed in haar kostuums door musea of andere plekken wandelen.
Bekijk de video
- Wat hebben jullie gezien?
- Wat voor kostuums kwamen er voorbij? - Kon je ook ontdekken wat voor materialen ze gebruikt heeft voor haar kostuums?
- Waar voor gevoel kregen jullie erbij?
Bespreek
De kostuums van de kunstenaar vertellen altijd een verhaal. Er zit een boodschap onder waar ze jullie over na wil laten denken. Waar zou de kunstenaar jullie met deze performance van mensen en dieren aan een 'lijn' over na willen laten denken?
Hoe laat jouw kleding zien wie jij bent?
Slide 6 - Mind map
Bespreek met haar kostuums wil de kunstenaar mensen letterlijk in een 'huid' van een ander kleden. De kleding die je draagt heeft invloed op hoe je je voelt, denkt of zelfs gedraagt. Kleding is een manier om te laten zien wie je bent en een verhaal mee te vertellen.
Doen maak een woordweb waarbij je klassikaal of individueel antwoord geeft op de volgende vraag: hoe laat jouw kleding zien wie jij bent?
Slide 7 - Video
Vertel Roy Villevoye reist vaak naar de Asmat in Papoea. Zijn reizen naar Papoea leerden hem heel veel. In foto's en video's laat hij zien hoe het leven daar is.
Bekijk de video. - Wat heb je allemaal gezien in de video?
- Wat ben je te weten gekomen over hoe de Asmat leven?
- Hoe was het voor de kunstenaar om bij de Asmat te leven?
Bekijk het werk van dichtbij
Op de foto's gemaakt door de kunstenaar staan Papoea's in bewerkte T-shirts. De Asmat begonnen in de jaren '90 T-shirts te bewerken met scheuren, gaten, sneeën en kervingen. Ieder T-shirt werd uniek. Een kledingstuk zoals een T-shirt kan binnen een andere cultuur een hele andere betekenis krijgen. Draag jij wel eens een T-shirt en hoe draag je het dan?
Slide 8 - Slide
Vertel een thema in het werk van de kunstenaar is de invloed die culturen op elkaar hebben. Hij laat met zijn werken niet alleen zien hoe we van elkaar verschillen, maar ook waar mensen elkaar vinden.
Bespreek toen de kunstenaar voor het eerst naar Papoea ging nam hij T-shirts mee als geschenk. Bekijk de installatie die Roy Villevoye maakte van de verzamelde T-shirts. Klik ook op het vraagteken om de T-shirts van dichtbij te bekijken en meer te weten te komen over de installatie.
Vraag de kunstenaar begon zich af te vragen wat de betekenis zou kunnen zijn van deze kervingen, scheuren en sneeën. Denk met elkaar na over deze vraag.
Roy Villevoye
Slide 9 - Slide
Vertel de kunstenaar Roy Villevoye maakt schilderijen, foto's en video's, en beelden. Vaak van de Asmat gemeenschap. In de Kunsthal ga je deze werken van dichtbij bekijken.
Bekijk hier zie je een aantal werken van de kunstenaar. Laat leerlingen vragen opschrijven die ze hebben over de werken en meenemen naar de rondleiding.
Tot snel!
Gegerboyo
Slide 10 - Slide
Je hebt nu al even kort kennis gemaakt met het werk van Mella Jaarsma en Roy Villevoye.
Heb je nog vragen? Neem ze mee, dan kan de museumdocent ze beantwoorden tijdens de rondleiding!
Tot snel in Kunsthal KAdE!
PS. In de Elleboogkerk is werk te zien van Gegerboyo (klik op het oogje). Een kunstenaarscollectief uit Yogyakarta, Indonesië. Zij laten zien dat grenzen nooit vastliggen, maar altijd in beweging zijn, afhankelijk van hoe we praten over geschiedenis, macht en identiteit.
Mella Jaarsma | Roy Villevoye
Verwerkingsles
Slide 11 - Slide
Let op deze les is voor na het bezoek aan de tentoonstelling in Kunsthal KAdE.
Vertel jullie hebben de tentoonstelling met werk van Mella Jaarsma en Roy Villevoye bezocht. In deze les zoomen we verder in op het thema 'wie ben ik en hoe laat ik dat zien met mijn kleding'?
"Kleding is er niet alleen om ons warm te houden of te beschermen. Het laat ook zien wie we zijn en bij welke groep we horen. Met kleding kunnen we iets vertellen over onszelf aan andere mensen.".
Verwerking: 'hoe laat jouw kleding zien wie je bent?
Opdracht
1. Maak een shirt waarmee je laat zien wie jij bent.
2. Kies materialen en kleuren om je shirt van te maken.
3. Wat wil jij laten zien of vertellen met jouw shirt?
4. Vertel aan de klas wat je hebt gemaakt!
Gebruik jij jouw kleding om op te vallen, ergens bij te horen, iets te verbergen of juist iets te laten zien?
Slide 12 - Slide
Vertel kunstenaar Mella Jaarsma maakt draagbare kunstwerken van bijzondere materialen die altijd een boodschap hebben. Roy Villevoye laat zien hoe kleding een andere betekenis kan krijgen binnen een andere cultuur.
Opdracht Denk na over: gebruik jij jouw kleding om op te vallen, ergens bij te horen, iets te verbergen of juist iets te laten zien? Hoe bepaal je wat je draagt?
Maak een shirt dat laat zien wie jij bent of waar jij voor staat. Wat zegt dit shirt over jou?
Bekijk de tekeningen en foto's van Mella Jaarsma en Roy Villevoye op de volgende slides.
Maak een shirt dat laat zien wie jij bent.
Kies materialen en kleuren uit je shirt vorm te geven. Je kan ervoor kiezen het te tekenen of ook echt te maken met materialen die aanwezig zijn op school.
Wat wil jij laten zien of vertellen met jouw shirt? Schrijf het op.
Vertel aan de klas over jouw shirt!
Slide 13 - Slide
Tekeningen van Mella Jaarsma voor haar kostuums en lichaamsbedekkingen.
Slide 14 - Slide
Foto's van de Asmat die kleding vanuit hun cultuur bewerken en zich eigen maken.