Discover art and heritage in Amersfoort
Mondriaanhuis, Museum Flehite and Kunsthal KAdE
lesson plan

Lesplan Misschien wel echt gebeurd

A lesson plan by Discover art and heritage in Amersfoort

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Algemene informatie

Vanaf het begin van de schilderkunst worden schilderijen gemaakt om verhalen over te brengen.  Zo’n schilderij wordt nu vaak gebruikt als historische bron. Maar vergeet daarbij niet dat de schilders de werkelijkheid meestal ook manipuleerden om zo hun verhaal beter te laten overkomen.

Voorbereidende les
Dit project bestaat uit een voorbereidende les op school, waarin leerlingen kennis maken met een aantal bekende schilderijen. Leerlingen ontdekken het verhaal achter het schilderij en kijken wat realistisch is en wat is gemanipuleerd. Hoe en waarom hebben de kunstenaars dat gedaan?

Museumbezoek
Na de voorbereidende les op school volgt het bezoek aan het museum. Onder begeleiding van een museumdocent bekijken de leerlingen een aantal schilderijen in het museum. Ze ontdekken de verhalen die in de schilderijen verborgen liggen en leren dat deze werken ook historische bronnen zijn voor de stad Amersfoort. Vervolgens gaan de leerlingen in kleine groepjes aan de slag met een creatieve opdracht. Aan de hand van een schilderij uit de museumcollectie bedenken ze een nieuw verhaal en doen inspiratie op voor het maken van hun eigen digitale kunstwerk.

Verwerkingsles
In de verwerkingsles op school gaan de leerlingen met een gastdocent in de klas aan de slag met het maken van hun digitale kunstwerk. Ze leren hoe je een foto digitaal kunt bewerken door lagen over elkaar heen te plaatsen om zo een realistische nieuwe werkelijkheid te maken.
In deze les wordt bovendien ingegaan op de mediawijsheid rond beeldbewerking. Kunnen de leerlingen herkennen wat echt is of nep? Wanneer is het prima om op een bestaand werk verder te borduren? En hoever mag je gaan? 

Het lesmateriaal van deze lesson-up bestaat uit 1 voorbereidende les, gegeven door de leerkracht. En 1 verwerkingsles gegeven door een gastdocent.

De lessen kunnen naar wens aangevuld worden met extra (verdiepende en aanvullende) lessuggesties.

EEN AFSPRAAK MAKEN VOOR HET MUSEUMBEZOEK 

Neem contact op met de afdeling educatie voor een afspraak:

Mail: educatie@museumflehite.nl
Telefoonnummer: 033-2471106

Er kunnen maximaal 30 leerlingen meedoen per bezoek, begeleid door minimaal 6 begeleiders van school. Het museumbezoek duurt 60 minuten en wordt begeleid door twee museumdocenten. De verwerkingsles duurt 60 minuten en zal worden gegeven door een gastdocent. De kosten zijn 175 euro per groep.

Voorbereidende les 

Lesduur: 
Les 1: circa 45 minuten

De tekst hiernaast kun je gebruiken bij de presentatie van de voorbereidende les "Kijk een schilderij"

Lees vooraf de tekst goed door en probeer de interactieve delen van de lesson-up alvast uit. Bij slide 7 kan de leerkracht kiezen uit 2 maakopdrachten voor de leerlingen. Bepaal vooraf welke je wilt doen.
  • Slide 8 t/m 13 horen bij de lange opdracht. Hiervoor gebruik je de afbeeldingen hieronder (Afbeeldingen Teun Hocks). Deze kun je uitprinten of digitaal gebruiken.
  • Slide 14 is de kortere opdracht. 
Document
Document

Museumbezoek

Duur: 60 minuten.

In Museum Flehite verwachten we de groepen met minimaal 4 begeleiders op de opgegeven tijd bij de scholeningang aan de Westsingel, direct tegenover het bruggetje. Direct na ontvangst wordt de groep gesplitst in twee groepen. Het is fijn als dit van tevoren al gedaan is door de docent van de school. 

Omdat van de begeleidende ouders een actief helpende hand wordt gevraagd, is er een brief voor de begeleiders bijgevoegd (zie hiernaast). 

Graag de brief doorsturen naar de betreffende ouders. 
Document

Gastles op school

Duur: 90 minuten


De verwerkingsles wordt gegeven door een gastdocent van Museum Flehite.

Tijdens deze les staat beeldmanipulatie centraal. Hoe gebruikten kunstenaars beeldmanipulatie om hun verhaal beter te vertellen? En mag dat zomaar? Zijn daar regels voor en risico's?

De volgende onderwerpen komen aan bod:
  • Geschiedvervalsing
  • Kunst of geen kunst
  • Nepnieuws, deepfakes en AI
  • Beeldbewerking
  • Beeldrechten
Daarna gaan de leerlingen aan de slag met de opdracht waar ze in het museum al een start mee hebben gemaakt. Hoe maak je van een oud schilderij een geloofwaardig nieuw beeld dat een ander verhaal vertelt?