Discover art and heritage in Amersfoort
Mondriaanhuis, Museum Flehite and Kunsthal KAdE
lesson plan

Lesplan: De Steen en de Tijd

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Algemene informatie

Wat bedoelen we nou eigenlijk met ‘vroeger’? Is dat een week geleden? Een maand, een jaar? Of is het zo lang geleden, dat opa en oma nog klein waren. Kan het nog langer geleden zijn? Voor kleuters is het vaak een lastig begrip.

Dit interactieve project sluit aan op het prentenboek “De Steen en de Tijd” van Rian Visser en Tineke Meirink, dat gaat over de tijd die een zwerfkei aan zich voorbij ziet gaan. In de voorbereidingsles maken de kinderen kennis met dit prentenboek en maken zij klassikaal opdrachten in Lessonup.

In het museum neemt de museumdocent de kinderen, ieder met een eigen keitje, mee op reis door de tijd. Onderweg komen ze heel bijzondere oude dingen tegen. Voorwerpen die ze goed mogen bekijken en misschien zelfs wel aanraken!

Weer aangekomen in het nu, gaan de kinderen aan de slag in Depot Junior in het museum: ze tekenen, knippen en plakken de omgeving waarin hun eigen keitje zich thuis voelt. De kleine kijkkastjes die ze zo maken worden tentoongesteld in het museum, zodat ook (groot)ouders ze kunnen komen bewonderen. Later kunnen deze kastjes natuurlijk worden opgehaald.

Weer terug op school wordt met de verwerkingsles in Lessonup kort het museumbezoek met de kinderen besproken.

Leerdoelen

  • Een begin maken met een historisch besef van de kleuters; hen kennis laten maken met de begrippen geschiedenis, vroeger en nu, gebeurtenissen en veranderingen in de tijd, (sporen van het verleden)
  • Een begin maken met inleven in de geschiedenis kleuters kennis laten maken met het bestaan van een museum
  • Begrippen als: vroeger, lang geleden, hoe was het toen, 
  • Verbeelden van de eigen leefomgeving
Aansluiting bij de kerndoelen:
  • Nederlands: 1, 2, 3.
  • Oriëntatie op jezelf en de wereld: ruimte en tijd: 51, 52
  • Kunstzinnige Oriëntatie: 56

Een afspraak maken voor het museumbezoek 

Neem contact op met de afdeling educatie voor een afspraak:
   
Mail: educatie@museumflehite.nl
Telefoonnummer: 033-2471106

Er kunnen maximaal 30 leerlingen meedoen per bezoek, begeleid door minimaal 4 begeleiders van school. Het museumbezoek duurt 75 minuten en wordt begeleid door twee museumdocenten. De kosten zijn 144 euro per groep.

Voorbereidingsles

De voorbereidingsles bestaat uit drie onderdelen, die verdeeld kunnen worden over 3 dagen.

Duur: 3 x 15 minuten.
Materiaal: Lessonup + "De steen en de tijd", van Rian Visser en Tineke Meirink, ISBN 9789491647260; prentenboek* of voorleesfilmpje van de Voorleeshoek/ the readingcorner.**

We raden aan om 3 dagen voor het museumbezoek te starten met de voorbereidingsles. Deze les wordt door de leerkracht zelf gegeven met Lessonup. Leerkracht ontvangt de Link hiernaar van het museum. Elke dag worden 2 slides uit de hele Lessonup-les behandeld. Een “pauzeslide” geeft aan wanneer de les van dat moment stopt. In de eerste les wordt het prentenboek voorgelezen, live of via het filmpje van de voorleeshoek. Neem vooraf de les goed door, zodat je goed weet wat de bedoeling is en hoe het werkt.

* Het fysieke prentenboek dient de school zelf aan te schaffen of te lenen bij de bibliotheek.
** Het voorleesfilmpje van De Voorleeshoek kan klassikaal getoond worden na inloggen via een schoolaccount of via de bibliotheek (inloggen met lezerspas). Zoek vervolgens onder leeftijdsgroep 4-7 naar De steen en de tijd.

Museumbezoek

Duur: 75 minuten.
De school zorgt voor minimaal 4 - maximaal 6 begeleiders.

De les in het museum wordt verzorgd door twee museumdocenten. In het museum wordt de groep gesplitst. De leerkracht heeft deze tweedeling van te voren gemaakt. De ene helft begint met de tijdreis, de andere met het knutselen. Na ca 30 minuten wordt er gewisseld. 

Verwerkingsles

Duur: 1 x 15 minuten.
Materiaal: Lessonup (1 slide)

Op school gegeven door de leerkracht met gebruik van Lessonup. Leerkracht ontvangt de Link hiernaar van het museum.
Wat weten de leerlingen nog van het museumbezoek? Hebben zij kennis van de begrippen vroeger en nu, geschiedenis, veranderingen door de tijd en museum? Kunnen zij het verhaal van het prentenboek verbinden aan het museumbezoek en het gemaakte eigen werk? En misschien ook aan een stuk geschiedenis van de stad Amersfoort?