Beeld en Geluid Onderwijs
Een enorme collectie interessant AV-materiaal, gratis voor gebruik in het onderwijs

De koningin van Paramaribo - Clark Accord

Beeld bij je boek
De koningin van Paramaribo - Clark Accord
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Karin Amatmoekrim
1 / 9
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4,5

This lesson contains 9 slides, with text slides.

Introduction

Clark Accord (1961-2011) was geruime tijd werkzaam als een succesvol visagist en brak in 1999 door met de roman De koningin van Paramaribo. Accord was een sociaal bewogen schrijver met aandacht voor diversiteit en sociale ongelijkheid. Clark Accord koos voor de figuur van Maxi Linder, omdat zij een vrouwelijke icoon is in de Surinaamse cultuur.

Items in this lesson

Beeld bij je boek
De koningin van Paramaribo - Clark Accord
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Karin Amatmoekrim

Slide 1 - Slide

De top 5 van Karin Amatmoekrim
Beeld en Geluid op school vroeg schrijvers hun favoriete top 5 samen te stellen. Welke boeken móeten gelezen worden, zijn urgent? Wij zoeken er beelden bij zodat je al vooraf kunt zien waarom dit boek écht enorm de moeite waard is. Zie hier de top 5 van Karin Amatmoekrim.

  • Wij slaven van Suriname - Anton de Kom
  • De stille plantage - Albert Helman
  • Waarom zou je huilen mijn lieve, lieve - Astrid Roemer
  • Candide - Voltaire
  • De koningin van Paramaribo - Clark Accord


Slide 2 - Slide

Wie is de schrijver Clark Accord?
Clark Accord (1961-2011) was geruime tijd werkzaam als een succesvol visagist en brak in 1999 door met de roman De koningin van Paramaribo. Accord was een sociaal bewogen schrijver met aandacht voor diversiteit en sociale ongelijkheid. Clark Accord koos voor de figuur van Maxi Linder, omdat zij een vrouwelijke icoon is in de Surinaamse cultuur. 


Slide 3 - Slide

Motivatie van de schrijver
"De koningin van Paramaribo is gebaseerd op het leven van Maxi Linder, een beruchte prostituee in Paramaribo. Aan de hand van Linders levensverhaal schetst Accord de grotere geschiedenis van Suriname, in een eeuw waarin veel gebeurde. Het is een toegankelijk geschreven boek dat jongeren waarschijnlijk makkelijk grijpt. Het was het debuut van Accord, en werd met 120.000 verkochte exemplaren een bestseller. De lezer volgt het leven van Maxi Linder en krijgt tegelijkertijd een goed beeld van het Suriname halverwege 20e eeuw."

Karin Amatmoekrim

Slide 4 - Slide

Thema 1: Maxi Linder
Maxi Linder (1902-1981) werd op dertienjarige leeftijd door haar buurman gruwelijk verkracht. Deze traumatische gebeurtenis zorgde ervoor dat haar leven ingrijpend veranderde. Ze werd prostituee, motyo, en verkeerde daarbij in de hoogste kringen. Maar ze ging niet alleen voor geld en status: ze hielp de arme mensen en liet kansloze kinderen op haar kosten studeren.

In 1943 werd Maxi Linder samen met andere prostituees gevangen gezet, maar ook in die ellendige periode kwam zij voor zichzelf en anderen op. Het leven van Maxi verliep niet voorspoedig en in 1981 stierf zij: eenzaam, ziek en in armoede.

Slide 5 - Slide

Opdracht 1: perspectief
Bekijk hier het fragment, waarin Accord naar aanleiding van de publicatie van zijn boek Bingo uit de doeken doet wat hem inspireert als schrijver.
Clark Accord heeft in De Koningin van Paramaribo het perspectief gekozen van een Surinaamse prostituee.

Kun je verklaren waarom hij juist een personage als Maxi Linder als hoofdpersoon naar voren heeft geschoven?
Bron: BOTER, KAAS EN EIEREN - RVU 2007

Slide 6 - Slide

Thema 2: Bouwen op eigen kunnen
Suriname wordt in 1975 onafhankelijk van Nederland. Dat betekent dat gezocht moet worden naar de invulling van een eigen identiteit en economische ontwikkeling. Suriname is rijk aan grondstoffen, waaronder goud en olie. 

Bekijk het fragment waarin wordt uitgelegd hoe het is gesteld met de olie-industrie in Suriname en ook hoe trots men zelfstandig het hoofd boven water wil houden. 
Bron: MET VLAG EN RIMPEL Op eigen benen 14-03-2004 | Omroep: NOT, TELEAC

Slide 7 - Slide

Opdracht 2: Bouwen op eigen kunnen
Ondanks de natuurlijke rijkdommen van Suriname is er sprake van een sociale ongelijkheid in de samenleving. Clark Accord laat dit duidelijk zien in zijn roman De koningin van Paramaribo. Er is sprake van een bevoorrechte klasse en een groep mensen die in armoede leeft.

Hoe zou het kunnen dat deze ongelijke verhoudingen ontstaan in een land dat zoveel mogelijkheden heeft? 

Slide 8 - Slide

Meer fragmenten?
Bekijk dit fragment (Bron: BOTER, KAAS EN EIEREN - RVU 2007) als je meer wilt weten over de ontwikkeling van Suriname na de onafhankelijkheid in 1975. Wil je meer lezen over de verschillende maatschappelijke milieus in Suriname en de manier waarop je je beweegt tussen deze milieus, dan is Adoebe lobi (Alles tegen alles) van Edgar Cairo een goede keuze.

Slide 9 - Slide