Beeld en Geluid Onderwijs
Een enorme collectie interessant AV-materiaal, gratis voor gebruik in het onderwijs

De kier - Shantie Singh

Beeld bij je boek
De Kier - Shantie Singh
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Shantie Singh
1 / 10
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4-6

This lesson contains 10 slides, with text slides.

Introduction

Wanneer een vermiste jonge Rotterdamse moeder dood wordt aangetroffen, storten de media zich op de zaak. De vrouw zou door toedoen van haar man en familie volledig geïsoleerd zijn geweest van de buitenwereld. De pers haalt hard uit: Waar faalde de hulpverlening? Wie is politiek verantwoordelijk? Duidelijk is dat onder de radar van alle officiële instanties een groep ‘verborgen vrouwen’ leeft. Van de gemeente wordt daadkracht geëist. De hindoestaanse Uma, rijzende ster in het ambtenarenapparaat, krijgt de opdracht om tot die laag door te dringen. Hoe dieper ze komt, hoe complexer het probleem en hoe harder ze met onvrijheid en dwang in haar eigen relatie wordt geconfronteerd.

Items in this lesson

Beeld bij je boek
De Kier - Shantie Singh
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Shantie Singh

Slide 1 - Slide

De top 5 van Shantie Singh
Beeld en Geluid op school vroeg schrijvers hun favoriete top 5 samen te stellen. Welke boeken móeten gelezen worden, zijn urgent? Wij zoeken er beelden bij zodat je al vooraf kunt zien waarom dit boek écht enorm de moeite waard is. Zie hier de keuze van Shantie Singh, aangevuld met haar eigen roman De Kier

  • De beroepsherinneraar en andere verhalen - Anil Ramdas
  • Wanneer wij samen zijn - Karin Amatmoekrim
  • Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers - Karin Sitalsing
  • Gebroken wit - Astrid Roemer
  • De kier - Shantie Singh

Slide 2 - Slide

Motivatie van de schrijfster
Mijn tweede roman De Kier is een Rotterdams epos over stille heldinnen in de grote stad, een ode aan de kracht van overlevers. Verschillende vrouwen strijden tegen onderdrukking en huiselijk geweld. Een van de belangrijkste personages, Asha, is een verborgen vrouw. Het boek toont het verborgen leed in de grote stad, maar ook de enorme kracht achter dit leed. De personages zijn zeer divers qua achtergrond, een aantal  heeft een Hindoestaanse achtergrond. Na de verschijning van dit boek kreeg ik vaak de vraag of ik met dit boek een punt wil maken over de Hindoestaanse ervaring. Ik wil dat verschillende perspectieven vanzelfsprekend zijn, het mijne is toevallig Hindoestaans (en daarnaast heb ik zelf nog zoveel andere perspectieven). Dat is geen statement. En juist omdat ik wil dat verschillende perspectieven vanzelfsprekend zijn in de (Nederlandse) wereld van de literatuur, draag ik voor dit project mijn roman De Kier aan.

Slide 3 - Slide

Wie is Shantie Singh?
Shantie Singh (Almelo, 1982) is actief als bestuurskundige in Rotterdam en debuteerde in 2015 met de roman Vervoering, die gebaseerd is op haar eigen familiegeschiedenis met ouders uit Suriname en grootouders uit India. In haar laatste roman De Kier (2020) toont zij de kracht van een geëngageerde vrouw en de manier waarop deze zich handhaaft in de politieke omgeving van Rotterdam. Centraal staat de vrijheid om werkelijk eigen keuzes te kunnen maken. 

Slide 4 - Slide

Tot in de twintigste eeuw vertrokken  inwoners uit India naar Suriname om daar als contractarbeider te gaan werken. Zij lieten alles achter om zich in een ver en onbekend land te vestigen. De voorouders van Ramsahai behoorden tot deze groep. Ramsahai is al op hoge leeftijd, maar is nooit meer teruggekeerd naar India. Hij wil de reis naar het land van zijn voorouders graag maken voordat het misschien niet meer kan.

(Dokwerk, 2000; 03.20 min.)
Thema 1: Herkomst

Slide 5 - Slide

Ramsahai heeft een goed leven achter zich, maar heeft nooit de mogelijkheid gehad om India te bezoeken, het land waar zijn familie oorspronkelijk vandaan komt. Denk je dat het voor hem verstandig is om terug te gaan naar dit land, zou hij nog iets herkennen, terwijl hij  zelf geen directe binding heeft met India? En wat zou jij zelf nog van je voorouders te weten willen komen?

Opdracht 1 Herkomst

Slide 6 - Slide

Divali komt oorspronkelijk uit India en is het hindoeïstische feest van het licht, het moment waarop de overwinning van het goede op het kwade wordt gevierd.  Het is belangrijk om het divalifeest met het gezin, de familie te vieren: in een sfeer van gezamenlijkheid en vrolijkheid wordt het licht, het goede, verwelkomd.

Kijk eens naar het volgende fragment (Divali 2016, 2016; 03.14 min) waarin een beeld wordt gegeven van het feest bij de schrijfster Shantie Singh thuis.  
Thema 2: Divali, het feest van het licht

Slide 7 - Slide

Er zijn twee zaken die in het fragment naar voren komen: Divali is een feest waarbij het goede wordt gevierd. De rol van het gezin is hierbij allesbepalend: er moet eenheid en verbondenheid zijn. Daarnaast, iets minder opvallend misschien, wordt kort gesproken over een generatie mannen die het schoonmaken en koken aan de vrouw overliet. Shantie Singh en haar familie vinden dit een achterhaald idee. Hoe sta jij tegenover de rol van het gezin: is deze inderdaad zo allesbepalend? En hoe denk jij over de rolverdeling tussen man en vrouw? 
Opdracht 2

Slide 8 - Slide

Meer weten?
Kijk dan ook eens hier naar ...
Bekijk dit fragment ( Ch@tney.nl Zo vier jij Divali, 2010; 05.32 min) als je meer te weten wilt komen over de vorm en betekenis van het Divalifeest. Wil je meer lezen over de Indiase wortels van veel Surinaamse families, dan is Vervoering van Shantie Singh een mooi en meeslepend verhaal dat je een goede inkijk geeft in de ambities van deze mensen. 

Slide 9 - Slide

Meer fragmenten?
Bekijk dit fragment ( Ch@tney.nl Zo vier jij Divali, 2010; 05.32 min) als je meer te weten wilt komen over de vorm en betekenis van het Divalifeest. Wil je meer lezen over de Indiase wortels van veel Surinaamse families, dan is Vervoering van Shantie Singh een mooi en meeslepend verhaal dat je een goede inkijk geeft in de ambities van deze mensen. 

Slide 10 - Slide