Cultuureducatie Enschede
(Ondersteunend) lesmateriaal bij culturele educatieve Enschedese activiteiten.

De Filmfabriek, gr 1/2, les 8 Monteren

GROEP 1/2
LES 8: Monteren

1 / 13
next
Slide 1: Slide
MediawijsheidBasisschoolGroep 1,2

This lesson contains 13 slides, with interactive quiz, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

Deze les gaat over de montage. De allerlaatste stap voordat de film klaar is. Alles wat in de lessen hiervoor is gedaan komt bij elkaar. De manier waarop alle beelden worden gemonteerd zegt veel over de sfeer in de film. Maar we willen het niet al te moeilijk maken: het is al een hele prestatie van de leerlingen wanneer zij in staat zijn de beelden netjes, chronologisch aan elkaar kunnen plakken. Het monteren van de film door de leerlingen is mogelijk. Sommige leerkrachten geven er de voorkeur aan om voor deze les een editor, iemand die de shots aan elkaar monteert, in te huren. Hiervoor zijn de instructies bedoeld in de PDF 8.1. : de montage door een externe editor. Toch met de leerlingen monteren? Dat is mogelijk met voldoende I pads. Eerst het grove materiaal via airdrop op alle I pads zetten waarna de kinderen in de werkboekjes kinderen stap voor stap het montage programma I Movie/Adobe Rush krijgen uitgelegd.

Instructions

Benodigdheden:
- Digibord met geluid, verbonden met het internet
- LessonUp-les ‘De Filmfabriek, gr 1/2, les 8’
- Bijlage 8.1: Begrippenlijst montage (gr 1 t/m 8, les 8)
- Bijlage 8.3: Werkblad montage (gr 1/2, les 8) één kopie per twee leerlingen
- Bijlage 7.4: Werkblad kleurplaten (gr 1/2, les 7/8) kopie per leerling
 
Lesinhoud:
- Verkenning: inhoud en introductie montage 5 minuten


- Informatie: montage 
- Opdracht: montage 
- Afsluiting: lessen en première
montage

Voorbereiding: Bekijk (naast onderstaande lesbeschrijving) de bijbehorende LessonUp-les en zet deze voor aanvang van de les klaar op het digibord. Zet ‘devices in de klas’ uit. Bekijk bijlage 8.1 (begrippenlijst). Indien je de opdrachten rondom montage niet klassikaal wil doen, print dan per twee leerlingen bijlage 8.3 (werkblad montage). Snijd/knip het werkblad in tweeën. Print voor elke leerling één van de kleurplaten uit bijlage 7.4 (werkblad kleurplaten), indien je deze de vorige les nog niet hebt gebruikt.
De leerlingen gaan niet hun eigen film monteren, dus zorg voor iemand die de film gaat monteren (de editor, bij voorkeur de persoon die de film heeft opgenomen). Stuur/Geef de editor bijlage 8.2 (instructies montage extern). Geef hem/haar de titel van de film en de namen van alle leerlingen die aan de film hebben meegewerkt (die tijdens de aftiteling vertoond kunnen worden).
 
Leerdoel: Aan het einde van de les weten de leerlingen dat na het opnemen van de film, de opgenomen beelden bij de montage in de juiste volgorde worden gezet en er geluiden en muziek worden toegevoegd.

Items in this lesson

GROEP 1/2
LES 8: Monteren

Slide 1 - Slide

Vertel dat jullie een les gaan doen uit ‘De Filmfabriek’.
Vraag
Informatie
Opdracht
Kijk
Benodigdheden
Tip

Slide 2 - Slide

Behandel de betekenissen van de pictogrammen, die in de lessen voorbij zullen komen.
2
Storyboard
3
Reclame
4
Acteren
5
Art direction
6
Muziek en geluid
7
Filmen
8
Montage
1
Verhaal

Slide 3 - Slide

 Vertel dat jullie in 8 lessen gaan werken aan het maken van een eigen speelfilm en bespreek kort wat
er in elke les aan bod komt. Vertel dat jullie nu les 8 zullen doen (montage).

Slide 4 - Video

Bekijk de introductievideo. Vertel dat ná het opnemen van de film, de opgenomen beelden in de goede volgorde worden gezet, de foute beelden worden verwijderd, en er geluiden en muziek worden toegevoegd. Dit noemen we ‘montage’.
De editor is de persoon die de losse filmbeelden (shots) achter elkaar zet, zodat er één film ontstaat. Dit moet natuurlijk in de juiste volgorde! En de editor moet de juiste beelden gebruiken. Hij/zij moet er dus ook voor zorgen dat verder alles klopt. 

Zet het geluid uit. In het volgende filmpje zie je Assepoester in haar trouwjurk. Als je goed kijkt hebben de editors iets fout gedaan; haar jurk heeft eerst lange mouwen, maar vervolgens zijn ze ineens kort. Foutje!

Slide 5 - Slide

Vertel dat de persoon die de losse filmbeelden (shots) achter elkaar zet, de editor wordt genoemd. De editor moet de juiste beelden gebruiken en alle beelden in de goede volgorde zetten. Hij/zij moet er dus voor zorgen dat alles klopt.

Slide 6 - Video

Zet het geluid uit en bekijk enkele seconden uit de film ‘Assepoester’. Als je goed kijkt naar de mouwen van de jurk van Assepoester, zie je dat deze eerst lang zijn, en vervolgens kort. Foutje van de editors...
Houd het geluid uit. 

In het volgende filmpje zie je Elsa en Hans uit de film Frozen. Kijk goed naar de handen van Hans. Hij heeft geen zwaard bij zich. Hoe komt hij dan ineens aan een zwaard...?

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Slide 8 - Video

Bekijk vervolgens enkele seconden uit de film ‘Frozen’, wederom zonder geluid. Hans heeft geen zwaard bij zich. Ook is niet te zien dat hij onder zijn jas een koker heeft waar hij het zwaard in bewaard. Opeens heeft hij een zwaard in z’n handen. Dat is gek! Foutje van de editors...
1
2
3
Klik op de plaatjes om in te zoomen. 

Zet de plaatjes in de goede volgorde.

Je kunt als alternatief ook bijlage 8.3 gebruiken.

Slide 9 - Drag question

Indien je onderstaande opdrachten niet klassikaal via het digibord wil doen, kun je hiervoor ook bijlage 8.3 (werkblad montage) gebruiken, zodat de leerlingen de opdrachten individueel of in tweetallen kunnen doen.

Slide 9: Tijdens de montage worden de opgenomen beelden door de editor in de goede volgorde gezet. Bekijk de plaatjes op slide 9. Stel je voor dat de leerlingen de editors zijn; zet de plaatjes in de goede volgorde. Sleep de plaatjes naar de vakjes met de cijfers. Klik op de plaatjes om in te zoomen (zodat je
Je kunt als alternatief ook bijlage 8.3 gebruiken.

Stel je voor dat dit twee filmshots zijn. Welke fouten zijn er dan gemaakt?
Zoek de 10 verschillen.

Klik op de plaatjes om in te zoomen. 

Slide 10 - Slide

Tijdens de montage worden de opgenomen beelden die fout zijn verwijderd.
Bekijk de afbeelding op slide 10. Stel je voor dat dit twee filmshots zijn. Welke tien fouten zijn er dan door de editor gemaakt? Zoek de tien verschillen. Werkblad: zet een rondje om de fouten. Klik op de afbeelding om in te zoomen (zodat je de afbeelding beter ziet). De antwoorden:
  - blauw vlak op de bal in het water
- kleur van de linker vis in het water
- vlaggetje van het rode bootje in het water - de kwal op het strand
- kleur van het broekje van Pompom
Opdracht: evaluatie lessen (15 minuten)
- kleur van de emmer op het strand
- schelp rechts naast de emmer op het strand - de vogel rechts in de lucht
- de richting van de boot op de achtergrond
- de wolk links in de lucht
1. Verhaal
2. Cameratechnieken
3. Reclame
4. Personages en acteren
5. Art directiom
6. Geluid en muziek
7. Filmen
8. Montage
Evaluatie
Jullie hebben een eigen film gemaakt. Wat vond je het leukste om te doen? Wat heb je geleerd? Noteer dit op het werkblad en kleur de afbeeldingen in. 

Slide 11 - Slide

Vraag de leerlingen of ze nog weten wat ze allemaal hebben gedaan in het kader van het maken van hun eigen film. Wat vonden de leerlingen het leukste onderdeel? Evalueer kort het hele filmproces. Deel de kleurplaten uit bijlage 7.5 uit (indien je dat de vorige les nog niet hebt gedaan). Geef de leerlingen de kleurplaat van de bijbehorende les die ze het leukste vonden. Schrijf hun naam op het lijntje bovenaan het werkblad. Laat ze de kleurplaten inkleuren en laat ze eventueel kenmerkende elementen uit de eigen film erin tekenen.
Afsluiting
Trek je mooiste kleren aan naar de première! Bekijk met z'n allen jullie zelfgemaakt film.

Slide 12 - Slide

Vertel de leerlingen dat wanneer een film voor het eerst wordt laten zien, dit de ‘première’ heet. Vertel wanneer de première is van de eigen gemaakte film. Tijdens de première dragen alle mensen die hebben meegewerkt aan de film altijd hun mooiste kleren. Vraag de leerlingen dus ook om hun mooiste kleren aan te doen naar de première van hun film.
Gemaakt door: 







Gefinancierd door:
Met dank aan:

Slide 13 - Slide

This item has no instructions